Sva se astrologija, kada se primjeni na pojedinčev život bavi  – transformacijom. Drugim riječima, to je način jasnog opažanja i postizanja perspektive na promjenama, ciklusima, razdobljima rasta i raspadanja koji karakteriziraju cijelu prirodu.

atma.hr – 75
Jednako se tako moramo složiti s time da nam astrologija nudi eksperimentalan jezik, odnosno jezik koji je najkorisniji i koji se upotrebljava da bi opisao pojedinčevo unutarnje doživljavanje života i njegovih neprestanih promjena. Astrologija ne simbolizira  nužno vanjsko stanje ili zbivanja u pojedinčevu životu premda u nekim prilikama može to činiti. Ali, ona će mnogo češće simbolizirati unutarnje iskustvo i način na koji se to iskustvo uklapa u cjelokupan obrazac njegova života. Na primjer, pretpostavimo da se netko zaljubio u vrijeme kada je Saturn prolazio u aspektu kvadrata s natalnim Suncem. Malo će koji astrolog biti u stanju iz samog tog aspekta pravilno izvesti zaključak da je ta osoba zapravo započela novu ljubavnu vezu. No, svaki astrolog upućen u dublji simbolizam prelaska Saturna bit će u stanju do neke mjere opisati značenje tog iskustva, kako će se osoba osjećati za njezina trajanja i približno trajanje najintenzivnije faze te veze. Taj primjer pokazuje potrebu za povratnom informacijom u astrološkom radu s klijentima, kao i razloge zbog kojih je konzultacija u obliku savjetodavnog razgovora mnogo specifičnija, točnija i korisnija nego jednostrano “čitanje”.


Widget not in any sidebars

Cjelokupna astrologija – kada se primjeni na živote individualnih osoba, vezana je uz transformaciju. Astrologija temeljena na planetarnoj konfiguraciji, povezana je s ovim vrstama osobne transformacije:

Sunce: transformacija identiteta i načina izraza stvaralačke energije.

Mjesec: transformacija pojedinčevih osjećanja o sebi, te pojedinčeva zadovoljstva samim sobom.

Merkur: transformacija načina mišljenja i opažanja, te načina na koji pojedinac izražava vlastitu inteligenciju.

Venera: transformacija emocionalnih vrijednosti, te načina izraza i razumijevanje pojedinčeve potrebe za bliskošću.

Mars: transformacija kapaciteta za isticanje vlastite volje i znanje o onome što se zaista hoće.

Jupiter: transformacija pojedinčevih vjerovanja, stremljenja i dalekosežnih nauma za budućnost – koji svi obećavaju neku vrstu poboljšanja.

Saturn: transformacija osjećaja za slobodu, individualnu svrhovitost i osobnu jedinstvenost.

Rahu: transformacija duhovnih ili društvenih ideala

Katu: transformacija upotrebe unutarnje snage i izvora, osobito svijesti i snage volje.

Kako bi se transformacije iskusile na zdrav i skladan način, potrebno je istaknuti da je potrebno imati pravilan stav i odnos prema različitim energijama i silama što ih predstavljaju planeti. U nama samima mora postojati svjesno učinjeno usklađenje između svih tih aspekata postojanja da bismo bili sasvim otvoreni beskonačnim transformacijama što ih život od nas traži. A to usklađenje, ta otvorenost, ima izravno značenje za tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje.

atma.hr – 75
Da upotrijebimo drevnu terminologiju – planeti su “bogovi” koje moramo obožavati, odnosno nužno je obratiti pažnju na te sile u nama i izvan nas da bismo živjeli u stanju zdravlja i cjelovitosti. Budući da je “božanstvo koje je nanijelo povredu istodobno i bolest i lijek” vidimo da nam je svaki životni problem koji je istaknut u pojedinačnoj karti rođenja nagovještaj da se od nas zahtjeva bolji odnos prema univerzalnoj sili i načelu. Drugim riječima, da je u tom području života nužna neka promjena. Beskorisno je pretvarati se da je takav problem puka gnjavaža koje se može potisnuti ili zanemariti, ponašanje koje je sasvim očito iz općeg astrološkog savjeta: “Ne brinite previše, čim vam ovaj planet prijeđe u slijedeći znak, sve će opet biti dobro”. Ono što davaoci takva savjeta ne razumiju jest to da taj problem u sadašnjosti možda neće mnogo naštetiti ako je pojedinac dosegnuo odgovarajuću perspektivu i integraciju kroz prošlo učenje i asimilaciju prošlog iskustva. Ma kakvi sukobi ili potrebe za donošenjem odluka izniknuli u sadašnjosti, ako ih učinkovito ne razriješimo sada, oni će iskrsnuti i u budućnosti, premda u nešto drugačijem obliku.

U mnogim drevnim kulturama, planeti su smatrani ili pravim nebeskim božanstvima ili barem utjelovljenjima duhovnih sila ili djelovanja. U izvjesnim granama hinduizma planeti su smatrani “gospodarima” koje je Svevišnji gospod postavio da vladaju pojedinim područjima stvaranja te da određuju ljudsku karmu. U veoma zbiljskom smislu, ako “božanstva” shvatimo kao utjelovljenje božanske sile ili univerzalnog zakona, tada je lako poduzeti naredni korak kako bismo planete vidjeli iz istog prevladavajućeg kuta kao i drevni, odnosno kao simbole i odraze različitih univerzalnih zakona, načela i sila koje dakako  – sudeći prema sili kojom utječu na naše živote – možemo zvati božanskima. Daljnje proučavanje drevnih spisa s Istoka može nam dati i mnogo razrađeniju i podrobniju sliku ne samo o strukturi svemira već i o pravom značenju i načinu djelovanja astroloških čimbenika. Primjerice, učenja Vedante – predaje u Indiji – kažu da jednostavna načela na jednoj razini upravljaju složenošću na razinama ispod nje. Ono što je na višoj razini jedno na nižim razinama postaje mnogo. Odatle, u proučavanju astrologije, zapravo proučavamo više principe koji upravljaju cjelokupnim životom na nižim razinama. Nadamo se da ćemo razumijevanjem viših principa koji su na djelu u našem životu lakše i skladnije moći sami sebe prilagoditi kozmičkim svrhama s onu stranu neposrednog iskustva.

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

54 VEDSKA MATEMATIKA

banner za knjige vedska matematika