Nadnaravni podvizi u crtanim filmovima i znanstveno-fantastičnim filmovima privlače ne samo obične ljude, već i tvrdokorne skeptike koji obično poriču bilo što nadnaravno. Oni sa zadovoljstvom potisnu svoj skepticizam i uživaju gledajući podvige koji su prirodno nemogući.


Widget not in any sidebars

Što ih navodi da, uprkos svojoj odanosti naturalizmu, uživaju u nadnaravnom? Srce.

Naturalizam nam pomaže da u svijetu vidimo uređenost koju zahtijeva naš razum. Ta uređenost nam daje osjećaj kontrole, osjećaj znanja o tome što da očekujemo i kako da reagiramo.

Ali ta uređenost za sobom vuče i običnost.

Naturalistički pogled na svijet, sa svojom predvidljivom i zakonima određenom slikom svijeta, uklanja iz svijeta misteriju. A ipak naše srce čezne za uzbudljivim i neobičnim, čarobnim i čudesnim. Ta čežnja svoj put ka ispunjenju nalazi u fikciji. Nimalo čudno da srce gura razum u stranu kako bi uživalo u fikciji.

Mudrost Gite nas obaviještava da možemo uživati više od nekoliko takvih trenutaka, što nam nudi fikcija; možemo uživati cijelu vječnost takvih trenutaka. Štoviše, taj užitak ne moramo iscijediti iz fantazije; možemo ga uživati u stvarnosti koja nadilazi fantaziju.

Mi smo duše koje mogu uživati u vječnom odnosu ljubavi sa vrhovnom zvijezdom svega zadivljujućeg i nevjerojatnog. Ta zvijezda je – Apsolut, Apsolutna Osoba. Riječ „Bog“ uobičajenom umu možda ne dočarava dovoljno njegovu prirodu, ali je koristimo radi jednostavnosti teksta. U Bhagavad Giti on je Krišna, „apsolutno privlačni“. Kao kontrolor prirode (BG 9.10), nije vezan njenim zakonima. Jedini zakon koji ga vezuje je zakon ljubavi. Da bi razmjenjivao ljubav sa dušama, ponekad djeluje unutar prirodnih zakona a ponekad izvan njih.

Koji je ishod toga? Ishod je – lila, Božanska zabava (Krišna-lila). To su avanture satkane od izvorno čudesne energije Apsoluta, u najdirljivijoj tapiseriji ljubavi.

Naša privučenost natprirodnim je prirodna. I svoje prirodno ispunjenje nalazi u Božanskoj lili. Fikcija je daleki i iskrivljeni odraz toga izvornog stanja.

Svaka duša ima pravo da se ne zadovolji i ne zaustavi na bilo čemu što je manje od izvornoga „natprirodnog“ stanja.

Bhagavad Gita Poglavlje 09 Stih 10

Ova materijalna priroda, koja je jedna od Mojih energija, djeluje pod Mojom kontrolom, O Kaunteya (Arđuna), i tako manifestira sva pokretna i nepokretna bića. Po njezinim zakonima ovaj svijet iznova i iznova biva stvoren i uništen.

Adaptirano prema članku
„Attraction to the supernatural is natural“
autora Chaitanya Charan Das-a
http://www.gitadaily.com/  

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA