Image by kjpargeter on Freepik

Prosinac/decembar je lijep i uravnotežen mjesec s nekoliko snažnih kozmičkih usklađivanja isprepletenih s nekim nježnijim. Merkur će biti retrogradan od 13. prosinca/decembra nadalje, što znači da se možemo osjećati pomalo rastreseno, zaboravno i neodlučno, ali ova energija također podržava snažnu intuiciju i može čak donijeti poticaj našim psihičkim darovima. I Neptun i Jupiter kretat će se direktno tijekom cijelog mjeseca, pomažući ubrzanju aktivnosti kozmičkog neba. Kad prijeđemo u siječanj/januar, imat ćemo samo jedan veliki planet u retrogradnom hodu, tako da dolazi puno zamaha prema naprijed. Prosinac/decembar također donosi Solsticij, vrijeme slavljenja svjetlosti, a mjesec završava osjetljivim punim Mjesecom u znaku Raka.

atma.hr – 52
Ima puno toga čemu se možemo veseliti dok prolazimo kroz posljednji mjesec 2023. godine. Pogledajmo ključne astrološke događaje koji se odvijaju.

2. – 4. prosinac/decembar: Zvjezdani portal Antares

Antares je poznata kao jedna od četiri kraljevske zvijezde i tijekom tog vremenskog razdoblja, Sunce se spaja s Antaresom, aktivirajući njegovu energiju i emitirajući je ravno u naša bića. Kraljevska zvijezda Antares je poznata kao srce Škorpiona, a ova energija može otvoriti naša vlastita srca.

Možda se osjećamo obilnije i kreativnije. Možda osjećamo više suosjećanja i podrške prema sebi i voljenima. U nekim se kulturama Antares smatra počivalištem duša nakon što napuste svoja tijela i krenu u zagrobni život. Pod energijom Antaresa mogu odvagati svoja žaljenja, pobjede i sjećanja.

Ne moramo čekati da krenemo u zagrobni život da bismo to učinili. Odvojite malo vremena pod ovim Zvjezdanim portalom da razmislite o tijeku svog života. Postoji li netko kome trebate oprostiti? Trebate li nekoga nazvati? Kako možete koristiti ovu energiju da sebe dovedete u stanje mira sa svime što se dogodilo?

4. prosinac/decembar: Venera ulazi u Škorpiona

Venera se pomiče iz svog vladajućeg znaka i prelazi u dubokog, transformacijskog Škorpiona. Ljubav je duboka. Možemo se brzo zaljubiti ili osjetiti intenzivan val emocija prema onima do kojih nam je stalo. Ovo može biti vrlo romantična, puna energija pa je iskoristite u svoju korist!

U korijenu Venere u Škorpionu nalazi se način na koji volimo sebe i koliko se osjećamo sigurnima u ljubavi prema drugima. Otvaranje srca, ranjivost i zaljubljivanje zahtijevaju puno hrabrosti i često mogu doći s puno boli.

Zaljubljenost je i dalje jedno od najvećih ljudskih iskustava, ali svakako dolazi sa svojim izazovima. Poštujte sve što ste naučili u ljubavi i sve što vas je ta ljubav naučila.

atma.hr – 52
6. prosinac/decembar: Neptun kreće direktno

Neptun kreće direktno nakon što se kretao retrogradno od kraja lipnja/juna. Neptun je planet iluzija, snova i želja. Kada se kreće retrogradno, često možemo dobiti poziv na buđenje i oštro buđenje u realnost koja se trenutno odvija.

Možda ćemo otkriti da smo, dok Neptun izlazi sa svog retrogradnog puta, pozvani dokinuti zastarjele snove i želje. Iluzije se mogu srušiti, omogućujući nam da vidimo veću istinu.

Sada bismo mogli početi dobivati trenutke jasnoće. Kad god je Neptun aktivan na našem kozmičkom nebu, također dobivamo nalet kreativne energije pa to iskoristite u svoju korist ako postoji problem koji treba riješiti ili projekt koji treba dovršiti.

9. prosinac/decembar: Venera opozicija Jupiter

Kakva fantastična kombinacija energije! Venera u Škorpionu poravnata je nasuprot Jupitera u Biku, čineći most obilne, romantične i prekrasne energije! Jupiter će pomoći da se prošire kvalitete Venere, čineći ovaj dan prekrasnim za inspiraciju, kreativnost i romantiku.

Ovim danom vladaju neke slatke vibracije pune ljubavi i podrške pa ako vam treba poticaj, udahnite ga. Uskladite se s iskrama koje Venera i Jupiter stvaraju na ovaj dan.

12. prosinac/decembar: Zrcalni datum

Niz 1212 otključava se 12. dana 12. mjeseca. 1212 predstavlja prelazak u više stanje svijesti. 12 je također broj završetka i završetka. Imamo 12 mjeseci u godini i 12 znakova u zodijaku. Kada prođemo kroz svih 12, počinjemo stvarati jasniju sliku o cjelini.

Pod energijom 1212, nešto može doći do točke dovršetka i možemo otkriti da svi dijelovi slagalice dolaze u igru. Možda osjećamo da konačno imamo odgovore ili da je sve što je izgubljeno sada pronađeno.

Također je posebno povoljno što se 1212. podudara s mladim Mjesecom u Strijelcu.

atma.hr – 52
12.-13. prosinac/decembar: Mladi Mjesec u Strijelcu i retrogradni Merkur

Posljednji je mladi Mjesec u 2023., a pada u vatreni i avanturistički znak Strijelca. Ovaj mladi Mjesec sadrži nešto vatrene, strastvene energije zahvaljujući Marsu. Dok Mars može uzrokovati bujanje napetih emocija i ponekad također može izazvati neprijateljstva i agresiju, pod mladim Mjesecom u Strijelcu, njegova se energija pomiče u drugom smjeru.

Pod ovim mladim Mjesecom lakše možemo usmjeriti motivirajuće, energične kvalitete Marsa koje jačaju samopouzdanje, piše Forever conscious. Pod ovim mladim Mjesecom također postoji snažna iscjeljujuća energija i čini se da nam poticaj s Marsa može pomoći da se brže oporavimo, brže nađemo snagu i bolje napredujemo na našem putu iscjeljenja.

Zapravo, mladi Mjesec u Strijelcu je odlično vrijeme da se usredotočite na iscjeljenje i dovođenje sebe u stanje ravnoteže. Bliži nam se blagdansko vrijeme koje mnogima često zna biti stresno. Iskoristite ovaj mladi Mjesec da posadite sjeme mirne ravnoteže i razmislite o tome što želite manifestirati u tjednima koji dolaze.

Merkur, planet komunikacije, također će stajati retrogradno na ovaj dan, pojačavajući svoje učinke. Retrogradni Merkur može zamutiti naše misli, pomiješati naše razmišljanje i otežati uvažavanje svih činjenica. Retrogradni Merkur upozorava nas da se krećemo polako i da se organiziramo! Ako imamo nadolazeće planove putovanja, retrogradni Merkur nas podsjeća da još jednom provjerimo stvari i da budemo dodatno strpljivi s odgodama putovanja.

Dok retrogradni Merkur može donijeti energiju prevaranata, u svemu tome postoji viša vibracija. U mitologiji, Merkur je glasnik bogova, a tijekom svog retrogradnog ciklusa može nam brže i lakše prenijeti te poruke, ne kroz misli, već kroz našu intuiciju. Retrogradni Merkur je, dakle, fantastično vrijeme da se usredotočite na svoje intuitivne i psihičke darove.

Obratite pozornost na svoju intuiciju i druge suptilnije oblike komunikacije poput snova, sinkroniciteta i anđeoskih brojeva pod retrogradnim Merkurom, jer će oni vjerojatno biti vrlo jaki.

atma.hr – 52
16. prosinac/decembar: Sunce kvadrat Neptun

Sunce će se ovog dana pomaknuti u kvadrat s Neptunom. Što god se spremalo za vas ranije u mjesecu pod direktnim Neptunovim energijama, vjerojatno će se vratiti na točku završetka.

Više informacija će biti otkriveno ili ćete možda otkriti da više priče treba vašu pozornost. Kad god je Neptun uključen, uvijek je dobra ideja vjerovati svojim instinktima i ne vjerovati svemu što vidite, mislite ili čujete. Vaša intuicija će stvarno biti na vašoj strani.

21. prosinac/decembar: Solsticij i Sunce u Jarcu

Zimski solsticij je proslava svjetla i dovodi nas u sezonu Jarca! Na sjevernoj hemisferi slavimo povratak svjetlosti, dok na južnoj hemisferi slavimo vrhunac svjetlosti.

Bez obzira gdje u svijetu živite, koristite Solsticij da poštujete svjetlost koja zrači iznutra. Vaše unutarnje svjetlo je jedinstvena energija koju donosite ovom svijetu.

Upoznajte svoje unutarnje svjetlo, kultivirajte ga, njegujte, a zatim ga obasjajte da svijet vidi! Energija solsticija može biti vrlo energična i iscjeljujuća. Rečeno je da se energetska mreža pomiče u višu harmoniju pod Solsticijem, stoga provedite neko vrijeme u prirodi i upijajte te moćne vibracije.

21. prosinac/decembar: Venera nasuprot Uranu

Venera u Škorpionu poravnata je nasuprot Uranu u Biku. Ovaj most energije učinit će ljubav eklektičnom i neuobičajenom. Ovo je nevjerojatna kreativna energija koju možemo iskoristiti za inovacije i poticanje naših poduzetničkih projekata.

Ako ste na izmaku tijekom godine, ova kombinacija energije može nam pomoći a riješimo probleme, razmišljamo šire i dopustimo našem autentičnom ja da zablistamo.

atma.hr – 52
22. prosinac/decembar: Sunce u konjunkciji s retrogradnim Merkurom

Sunce se ovog dana poravnava s Merkurom, donoseći nove uvide i mudrost u naš svijet. Također poznat kao Merkur Cazimi, ovo je dan moći u ciklusu retrogradnog Merkura.

U ovo vrijeme počinjemo shvaćati ili otključavati poruke koje Merkur ima za nas. Možda ćemo u ovom trenutku dobiti nešto jasnoće ili određeni napredak u vezi s onim što je zadržano ili izgubljeno u prijevodu.

23. prosinac/decembar: Retrogradni Merkur ulazi u Strijelca

Merkur je započeo svoju retrogradnost u Jarcu, ali sada se vraća u Strijelca, gdje će ostati do kraja retrogradnosti.

Retrogradni Merkur u Strijelcu pomaže unijeti vatrenu energiju u naše misaone procese, što bi moglo biti dobrodošlo ako smo odugovlačili ili smo zbunjeni oko toga koje odluke trebamo donijeti.

Put možda nije kristalno jasan, ali možda osjećamo da smo bliže odgovoru.

banner hemp ruksak 1

26. prosinac/decembar: Pun Mjesec u znaku Raka

To je posljednji pun Mjesec u godini i pada u slatkog, brižnog i osjetljivog Raka. Ovaj pun Mjesec učinit će da osjetimo sve te osjećaje. Možda se osjećamo povezanije s našim voljenima ili možemo otkriti da nam nedostaju više nego inače. Ako je vaša voljena osoba preminula, mogli biste se osjećati posebno bliski s njom na ovaj dan.

Ovaj puni Mjesec stanjit će veo, pojačati naša osjetila i učiniti nas posebno osjetljivima na energije svijeta oko nas. Bit će važno zaštititi naša energetska tijela i odvojiti vrijeme za ponovno punjenje.

Budući da je ovo pun Mjesec u Raku, punjenje u blizini vode može biti posebno iscjeljujuće. Saturn, planet karme i naš glavni učitelj, također je aktivan pod ovim punim Mjesecom, ali čini se da je tu da pomogne, a ne da smeta. Saturnovo prisustvo može nam pomoći da se osjećamo utemeljeno i potaknut će nas da cijenimo ljepotu u lekcijama koje smo dobili.

atma.hr – 52
27. prosinac/decembar: Merkur u konjunkciji s Marsom

Merkur i Mars se spajaju u rijetkom poravnanju u Strijelcu! Merkur će i dalje biti retrogradan, ali kada ova dva planeta budu zajedno dat će nam fantastičan poticaj našoj intuiciji, kreativnosti i osjećaju motivacije.

Komuniciranje naših misli i osjećaja također može biti lakše i fluidnije.

29. prosinac/decembar: Venera ulazi u Strijelca

Venera se pomiče iz dubokog i refleksivnog Škorpiona, u svjetliji teritorij u Strijelcu. Venera u Strijelcu voli se osjećati divlje i slobodno.

Putovanje vam može biti na umu, a ono može biti nevjerojatno oporavljajuće pod ovim rasporedom. Planirajte zabavan izlet ili bijeg kako biste maksimalno iskoristili ovu energiju.

30. prosinac/decembar: Jupiter kreće direktno

Jupiterove kreće direktno nakon što se kretao retrogradno od rujna/septembra. Kada se Jupiter usmjeri direktno, primamo izljev obilne energije! Budite u potrazi za svim načinima na koje ste voljeni i zbrinuti. Svemir je na vašoj strani!

Jupiter je planet ekspanzije, tako da nešto u našoj svijesti može biti prošireno na ovaj dan kako bismo to mogli pregledati i procijeniti. Naša financijska situacija također nam može biti na umu, a to bi bila dobra energija koju bismo iskoristili da se organiziramo i razmislimo o načinima za poboljšanje zdravlja vaših financija.

Kako je Jupiter u ovom trenutku u Biku, to je čak dvostruko točno! Možda ćemo primiti i neke vijesti na svjetskoj pozornici u vezi s globalnim financijskim tržištima.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić