Kada su Španjolski misionari stigli u Južnu Ameriku i po prvi puta ugledali pasifloru nadijenuli su joj ime „Kristov cvijet“. Svojom građom taj prekrasni cvijet pun nektara predstavljao im je Kristove muke. Tri stigme simboliziraju čavle, cvjetna kruna kristovu krunu od trnja, pet stamena rane, a deset latica apostole (bez Jude izdajice i Petra).

atma.hr – 75
Iako postoji preko 400 vrsta pasiflore, ne daju sve jestive plodove. Većinom su to penjačice koje se u današnje vrijeme koriste kao ukrasne biljke. Rijetki su upoznati s ljekovitim svojstvima ove biljke. Zbog autohtonosti na jugu SAD-a Indijanci su je od davnina koristili kao tonik, a prvi liječnik sa zapada uočio ju je tek 1783. To dovoljno govori o visokoj razini civilizacije i suživota s prirodom domorodaca koje su smatrali divljacima.


Widget not in any sidebars

Cvjetovi su mirisni i prekrasni, a ako isčupate tučak i posišete par kapljica nektara koji se kriju u sredini cvijeta svi slatkiši koje ste ikada probali biti će zaboravljeni. Nemojte ipak posisati sve cvjetove jer su plodovi još ukusniji. Jajolike žute bobice duge oko 5 cm imaju pikantan okus, a koriste se u voćnim salatama i ostalim desertima.

Ova specifična biljka ima moć ublažiti napetost i stres. Zbog svojih smirujućih svojstava se često koristi u borbi protiv nesanice pa ako ste pili neke tablete koje su vam pomagale zaspati slobodno ih bacite i opremite se ovim prirodnim oružjem. Također se koristi za ublažavanje probavnih tegoba i glavobolje, a zanimljivo je da su istraživanja pokazala kako pomaže i kod odvikavanja od narkotika.

Pasiflora nije teška za uzgajati. Voli blago kisela i topla tla. Nema štetnika koji joj čine trajnu štetu niti je napadaju bolesti. Sve što trebate je osigurati joj nešto po čemu će se penjati i u proljeće je orezati koliko je potrebno. Nadzemni dijelovi se za medicinsku uporabu beru od sredine do kraja ljeta, a plodove za kulinarsku upotrebu berite u doba kada sami otpadaju.

Od plodova se može raditi džemove, žele, kreme i voćne napitke. Recept za jedan jako ukusan voćni napitak vam donosimo u nastavku.

rawpixel 722826 unsplash


Widget not in any sidebars

Napitak od pasiflorina ploda

Žličicom izvadite pulpu 8 plodova (oko 180 ml pulpe ili šalice). U zdjelu u koju ste izvadili pulpu dodajte 1 šalicu (230 grama) sitno kristalnog šećera i šalice limunova soka (60 ml). Dobro promješajte i stavite u bocu koju je potrebno držati u hladnjaku tjedan dana. Nakon toga izlijte u staklenku i dodajte litru mineralne vode. Ova količina dostatna je za 8 osoba.

Nadamo se da smo vas upoznali s biljkom na koju prije niste obraćali pozornost ili vam barem otrkili neke njezine blagodati za koje niste znali. Dodajte pasifloru svom arsenalu prirodnih ljekova i uvjerite se da je priroda najbolji liječnik.

Letkomat.hr

atma.hr – 61