Foto: stocksnap.io

Kako bi na bilo koji način pristupili procesu promjene, neophodno je znati da nas zbunjenost u pogledu ciljeva i želja neće odvesti nikuda. Zamislimo vodeni mlin na koji pada slap vode i konstantno ga drži u pokretu.

atma.hr – 39

Zamislimo onda, sa suprotne strane, drugi slap vode, iz suprotnog smjera, koji će ga, padajući na taj točak u pokretu, pokušati okrenuti u suprotnom smjeru, zaustaviti njegovo kretanje. Da, baš tako, dvije suprotstavljene sile proizvesti će efekt stagnacije, zaustavljanja toka, tako da će točak stajati zbunjen, ne znajući kud i što dalje, a to smo upravo mi u našoj borbi između suprotstavljenih želja i ciljeva.

Tek kad odredimo pravac i cilj i isključimo jedan (neželjeni) tok vode (misli, želja, emocija) te se potpuno, svim silama predamo samo jednom toku za koji smo sigurni da želimo i tu energiju pustimo da slobodno poteče, dobit ćemo pozitivan i siguran  pomak prema cilju. Jer, protiv neželjenih misli i emocija se ne vrijedi boriti i pružati otpor, samo ćemo izgubiti dragocjenu energiju, a istovemeno stajati u mjestu.  Dovoljno je fokusirati misli i energiju na željeno, ne dajući energiju neželjenom, ne razvijajući osjećaj nedostatka onog što želimo.

Primjera radi, želimo prestati s konzumiranjem cigareta, dakle pustili smo jedan tok misli i želje – pokrenuli točak. Automatski, s druge strane pojavila se suprotna misao koja kaže “uh, teško ćeš ti izdržati bez cigarete, to je gadna navika, bit ćeš strašno nervozna, udebljat ćeš se, kako ćeš izaći s prijateljicama na kavu, a da ne zapališ cigaretu, ma nije to tako strašno ako pušiš, možda ne trebaš odmah baciti cigarete, pokušaj samo smanjiti…”, čime smo istog trenutka zablokirali kotač.

atma.hr – 75
Problem je što se sila koja nas zablokira uvijek pokaže kao nadmoćnija i dominantnija u trenutku kada nas zaustavi, jer joj u potpunosti povjerujemo i predamo joj se, čineći se suviše maleni i nemoćni pred njom. Rezultat – ponovo se vraćamo istom poroku (navici).

Ponovo, s istim primjerom: – želimo prestati s konzumiranjem cigareta, imamo snažnu želju, potrebu i milijun razloga koji govore u prilog tome da zaista treba odbaciti ovaj porok, počev od zdravstvenih, financijskih pa do činjenice da cigarete jako loše utiču na ten, ljepotu, sjaj kože, kose i sl. Dakle, imamo jak argument kojim ćemo snažno pokrenuti kotač i krenuti prema cilju.

S druge strane, suprotstavlja se ista sila kao i u prethodnom primjeru, sila koja nas upozorava da smo suviše “blijedi” u toj nakani i da nećemo stići na cilj. Imamo dakle, direktan udar na naš karakter i izazov kojim ćemo se potvrditi da smo jaki ili potonuti i ostati slabi i nevidljivi. Nije lako…razmišljamo, već smo zaustavljeni i slapovi misli i želja padaju s obje strane, držeći točak u neizvjesnosti. I dalje se odupiremo da posegnemo za cigaretom, ali sva naša energija je usmjerena k tome, ne možemo misliti ni na šta drugo, jer nas uporno udara ta suprotna sila.

atma.hr – 39

U takvoj situaciji imamo samo dvije mogućnosti izbora, jer stagnacija će nas u dugoročnom smislu učiniti frustriranim i nervoznim i trebamo donijeti odluku kojoj sili ćemo se nakloniti i dopustiti joj da poteče.  Kod donošenja ispravne odluke uvijek je potrebno mnogo energije, snage i volje, za razliku od prethodnog primjera gdje smo se samo prepustili jačoj sili i odustali od svoje namjere, zaključujući da je “nemoguće” istrajati.

Trebamo se zapitati zbog čega je nemoguće postići svoj cilj, ako smo ga pravilno formulirali i krenuli prema njemu? Zašto se suprotstavljene sile pokazuju kao jače i dominantnije? Nije li to samo testiranje našeg karaktera? Šta će se dogoditi ako istrajemo? Idemo vidjeti… I događa se što?

Kada jednom ustrajemo, događa se to da s našeg karaktera spadnu sve utvare koje su bile prilijepljene kao metalna piljevina na magnet i osjetimo jasnoću vizije i bliskost cilja, uz ogromnu unutrašnju snagu i moć. To je nevjerovjatan doživljaj, mi smo pobjednik koji stoji na tronu i drži zasluženu medalju visoko u zraku, a oni inferiorni dijelovi osobnosti koji su nas pokušali odvući nazad su poraženi i nadjačani.

atma.hr – 52
Tko jednom osjeti ukus pobjede, više mu ne pada na pamet ništa drugo osim ideje da je moguće osvojiti još viši vrh.

Gledano kroz simboliku kotača, imat ćemo vrlo jak i blistav slap usmjerene energije koja nepogrešivo i snažno okreće kotač, izbacujući van ovaj suprotstavljeni tok koji neće imati apsolutno nikakvu snagu.

duhovni-razvoj.blogspot.com

atma.hr – 39