Foto: stocksnap.io

Kako bi na bilo koji način pristupili procesu promjene, neophodno je znati da nas zbunjenost u pogledu ciljeva i želja neće odvesti nikuda. Zamislimo vodeni mlin na koji pada slap vode i konstantno ga drži u pokretu.

39

Zamislimo onda, sa suprotne strane, drugi slap vode, iz suprotnog smjera, koji će ga, padajući na taj točak u pokretu, pokušati okrenuti u suprotnom smjeru, zaustaviti njegovo kretanje. Da, baš tako, dvije suprotstavljene sile proizvesti će efekt stagnacije, zaustavljanja toka, tako da će točak stajati zbunjen, ne znajući kud i što dalje, a to smo upravo mi u našoj borbi između suprotstavljenih želja i ciljeva.

Tek kad odredimo pravac i cilj i isključimo jedan (neželjeni) tok vode (misli, želja, emocija) te se potpuno, svim silama predamo samo jednom toku za koji smo sigurni da želimo i tu energiju pustimo da slobodno poteče, dobit ćemo pozitivan i siguran  pomak prema cilju. Jer, protiv neželjenih misli i emocija se ne vrijedi boriti i pružati otpor, samo ćemo izgubiti dragocjenu energiju, a istovemeno stajati u mjestu.  Dovoljno je fokusirati misli i energiju na željeno, ne dajući energiju neželjenom, ne razvijajući osjećaj nedostatka onog što želimo.

Primjera radi, želimo prestati s konzumiranjem cigareta, dakle pustili smo jedan tok misli i želje – pokrenuli točak. Automatski, s druge strane pojavila se suprotna misao koja kaže “uh, teško ćeš ti izdržati bez cigarete, to je gadna navika, bit ćeš strašno nervozna, udebljat ćeš se, kako ćeš izaći s prijateljicama na kavu, a da ne zapališ cigaretu, ma nije to tako strašno ako pušiš, možda ne trebaš odmah baciti cigarete, pokušaj samo smanjiti…”, čime smo istog trenutka zablokirali kotač.

75Problem je što se sila koja nas zablokira uvijek pokaže kao nadmoćnija i dominantnija u trenutku kada nas zaustavi, jer joj u potpunosti povjerujemo i predamo joj se, čineći se suviše maleni i nemoćni pred njom. Rezultat – ponovo se vraćamo istom poroku (navici).

Ponovo, s istim primjerom: – želimo prestati s konzumiranjem cigareta, imamo snažnu želju, potrebu i milijun razloga koji govore u prilog tome da zaista treba odbaciti ovaj porok, počev od zdravstvenih, financijskih pa do činjenice da cigarete jako loše utiču na ten, ljepotu, sjaj kože, kose i sl. Dakle, imamo jak argument kojim ćemo snažno pokrenuti kotač i krenuti prema cilju.

S druge strane, suprotstavlja se ista sila kao i u prethodnom primjeru, sila koja nas upozorava da smo suviše “blijedi” u toj nakani i da nećemo stići na cilj. Imamo dakle, direktan udar na naš karakter i izazov kojim ćemo se potvrditi da smo jaki ili potonuti i ostati slabi i nevidljivi. Nije lako…razmišljamo, već smo zaustavljeni i slapovi misli i želja padaju s obje strane, držeći točak u neizvjesnosti. I dalje se odupiremo da posegnemo za cigaretom, ali sva naša energija je usmjerena k tome, ne možemo misliti ni na šta drugo, jer nas uporno udara ta suprotna sila.

39

U takvoj situaciji imamo samo dvije mogućnosti izbora, jer stagnacija će nas u dugoročnom smislu učiniti frustriranim i nervoznim i trebamo donijeti odluku kojoj sili ćemo se nakloniti i dopustiti joj da poteče.  Kod donošenja ispravne odluke uvijek je potrebno mnogo energije, snage i volje, za razliku od prethodnog primjera gdje smo se samo prepustili jačoj sili i odustali od svoje namjere, zaključujući da je “nemoguće” istrajati.

Trebamo se zapitati zbog čega je nemoguće postići svoj cilj, ako smo ga pravilno formulirali i krenuli prema njemu? Zašto se suprotstavljene sile pokazuju kao jače i dominantnije? Nije li to samo testiranje našeg karaktera? Šta će se dogoditi ako istrajemo? Idemo vidjeti… I događa se što?

Kada jednom ustrajemo, događa se to da s našeg karaktera spadnu sve utvare koje su bile prilijepljene kao metalna piljevina na magnet i osjetimo jasnoću vizije i bliskost cilja, uz ogromnu unutrašnju snagu i moć. To je nevjerovjatan doživljaj, mi smo pobjednik koji stoji na tronu i drži zasluženu medalju visoko u zraku, a oni inferiorni dijelovi osobnosti koji su nas pokušali odvući nazad su poraženi i nadjačani.

52
Tko jednom osjeti ukus pobjede, više mu ne pada na pamet ništa drugo osim ideje da je moguće osvojiti još viši vrh.

Gledano kroz simboliku kotača, imat ćemo vrlo jak i blistav slap usmjerene energije koja nepogrešivo i snažno okreće kotač, izbacujući van ovaj suprotstavljeni tok koji neće imati apsolutno nikakvu snagu.

duhovni-razvoj.blogspot.com

39

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.