Evo recepta bez pećnice za jedan fenomenalni ljetni kremasti kolač s 5 tropskih “užitaka”: kokosovim mlijekom, limetom, prahom čiste vanilije, ekstra djevičanskim kokosovim uljem i kakaom. Lagane je teksture i osvježavajućeg okusa. U receptu dajemo opciju i za vegane. Količine su za jednu manju dublju tepsiju.

 

Sastojci

  • 700 gr prhkog keksa po želji (u komadu)
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 gr krem sira (vegan opcija: 5 zrelih banana i 1 avokado)
  • malo praha čiste vanilije
  • ekstra djevičansko kokosovo ulje (cca 3-4 žlice za mliječnu verziju i 150 ml za vegan opciju)
  • 2 žlice kakao praha
  • agavin sirup po želji (može rižin slad ili javorov sirup)
  • 1 puding okus slatko vrhnje ili vanilija
  • sok i/ili korica od 2 limete (ili 1 limuna)
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • pola litre mlijeka po izboru (za puding)
  • malo metvice

9767Priprema

Namočiti sve kekse u kokosovom mlijeku te posložiti prvi sloj keksa na dno tepsije.

Za kremu istući pola litre slatkog vrhnja, dodati malo agavina sirupa, krem sir i prah vanilije te još malo izmiksati.

Vegan opcija za kremu: oguliti i narezati avokado i banane te staviti u blender. Dodati agavinog sirupa po želji, oko 150 ml kokosovog ulja te listiće metvice. Sve dobro izmiksati u blenderu.

Kremu podijeliti za dva puta.

Nanijeti prvi sloj kreme na kekse. Opet složiti sloj keksa pa opet sloj kreme. Završiti s keksom.

Skuhati puding s pola litre mlijeka i 3 žlice šećera. Kad se malo ohladi, u njega dodati sok i/ili ribanu koru 2 limete ili 1 limuna. Preliti ga po zadnjem sloju keksa.

10801Staviti tepsiju u hladnjak na oko 1 sat.

Za ocaklinu pomiješati kakao prah, malo agavinog sirupa (ili drugog slada) te 3-4- žlice kokosovog ulja dok ne dobijemo tečnu glatku smjesu. Preliti po vrhu kolača (dizajn po želji). Ocaklina će se u dodiru s hladnim kolačem brzo stvrdnuti.

Držati u hladnjaku još barem pola sata.

U slast!

Recept osmislila i pripremila: Ines Žižić

20130812_175505