Naše emocije i misli duboko utječu na nas zato što su fizički povezane s našim tijelima putem imunološkog, endokrinog i centralnog živčanog sustava. Sve emocije, čak i one koje su potisnute i neizražene, imaju fizičke posljedice.

atma.hr – 52
Neizražene emocije ostaju u tijelu poput malih tempiranih bombi – one su bolesti koje će u budućnosti procvjetati. Ukratko, svaka  emocija koju ne razumijete ili potiskujete, pretvorit će se u bolest. Dakle, bolesti koje sada imate uzrokovane su EMOCIJAMA.

Mi smo kultura koja baš ne podržava emocije i njihovu važnost osim trivijalnih emocija koje krase mnoge časopise. Bolesti su jezik kojim nam naša tijela nešto govore. Preko njih tijela govore da je potrebno iscijeliti dublju ranu koje najčešće nismo ni svjesni – da nikad nismo dovoljno dobri i da smo na neki način okaljani. Točnije, kako nas krivi društvo, tako i sami osuđujemo sebe.

Primjerice, Lucija je imala veću dozu estrogena od normalnog i imala je valunge. Valunzi su živčanoendokrini problem koji se pogoršava stresom. Kad žena osjeti da je pod stresom, učestalost i jačina valunga povećava se i objektivno i subjektivno. Također, Lucija je imala nekontrolirane bolove u karlici. U natalnoj karti je imala dosta teške položaje vezano upravo za reproduktivni dio, a na psihičkoj razini bila je seksualno zlostavljana gdje se cijeli život osjećala potpuno osramoćenom i zbog toga je imala osjećaj da je nešto pogriješila i da je bila nevaljala. Imala je osjećaj da je više nitko neće voljeti ako to nekome kaže što je pojačavalo njen strah. Odstranjivanje maternice je za nju značilo unutrašnji put prema dubljem iscjeljenju.

atma.hr – 78
Tijelo je u ovom slučaju pokušalo privući pažnju kako da iscjelimo taj dio sebe ili tu emociju koja nas truje i koja je negativan obrazac kojeg hranimo cijeli život. Uspjehom u poslu i društvenim napretkom, pokušavala je kompenzirati osjećaj emotivne boli i nije dozvolila sebi da se rasplače zbog tog iskustva. Ali princip nesvjesnog jest što više potiskuješ, to više jača erupcija koja će eksplodirati bolešću ili živčanim slomom. Zlostavljanje u djetinjstvu kroz neki drugi oblik boli, zajedničko je mnogim ljudima, što ostavlja nelagodu u njenom duhu i tijelu. Vraćanje tom životnom iskustvu, ponovnom proživljavanju tog iskustva kako bi ga ponovo iskusili, jedan je od putova pored ostalih metoda kojima trebamo težiti i iskusiti mnoge svoje emocije kako bi one postale oživljenje, a onda i asimilirane.

Samo ako se potpuno usredotočimo na to kako se osjećamo u svom tijelu, možemo cijeniti svoje unutrašnje vodstvo. Naučeni smo da će s nama biti sve u redu ako se držimo pravila. Primjerice, jedna žena je rekla: Ne mogu shvatiti kako se to dogodilo. Svake godine sam išla na preglede, redovno radila Papa test, a ipak sam dobila rak. Kao i ona, mi često mislimo da će same analize spriječiti bolest. Ako smo bolesni, TO JE SIGURNI ZNAK DA NE VODIMO BRIGU O SVOJIM EMOCIJAMA I DA ĆE TAKAV NAČIN ŽIVOTA, BEZ OBZIRA ŠTO JEDETE ZDRAVO, DOVESTI DO BOLESTI. Bez stvarnog pristupa sebi, bez ozbiljne analize i truda kojim se upoznajemo sa svojim emocijama, ne očekujte rezultate i ne mislite da će bilo što funkcionirati u vašem životu.

atma.hr – 52
Ne možemo stvoriti nov svijet za sebe i iscijeliti svoje emocije sve dok ovisnički sustav i hranjenje obrasca živi u nama. Ako ne primijetimo načine na koje svakog dana surađujemo sa sustavom koji nas uništava, dolazimo u opasnost da se neprestano ponašamo kao da smo vječna žrtva, uvijek kriveći nekog drugog za naše probleme.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaKormilar
Slijedeća objavaNenad Ljubić: Ljubav u knjizi – Bezuvjetna ljubav i Ho’ponopono u praksi
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.