‘Briga ne rješava sutrašnje probleme, ona odnosi današnji mir ‘ – Ostanite mirni i marljivo činite ono što znate da vam je činiti, to je jedini način da u ovoj zbrci života ne izgubite sebe. Na kraju krajeva, sve jednom prođe…stoga ne dopustite da vam išta krade mir vašeg sadašnjeg trenutka, jer ovaj trenutak je jedino što imate od života.

atma.hr – 52
Najčešće mentalno stanje jedne prosječne osobe jeste stanje zabrinutosti, to je uistinu jedan od najvećih problema sa kojim se čovjek susreće bez da je i svjestan kako je to problem. Naime brige su nešto što je opće prihvaćeno kao standardni dio života, ljudi se čak i ponose svojim brigama misleći kako ih one čine zrelim i odgovornim osobama. No to je samo još jedna velika zabluda prevarenog uma.

Nitko ne kaže da se ne treba pobrinuti za to da naš život funkcionira uredno, no velika je razlika između pojmova ‘pobrinuti se’ i ‘brinuti se’. Kada se čovjek na vrijeme pobrine za ono što mora učiniti, tada najčešće ne dolazi u situaciju da se mora brinuti oko ishoda određene situacije. No nije uvijek moguće na vrijeme se ‘pobrinuti’ da sve bude onako kako bi bilo najbolje za nas, i to je ono što moramo naučiti prihvatiti.

Ako postoji neki problem koji ne možemo ili ne znamo riješiti, ono što trebamo tada učiniti je to da ga jednostavno predamo životu. No kako to učiniti !?

Kao i sve drugo kada je u pitanju rad na sebi, i ovo je ‘vještina’ koja se mora usavršiti na način da joj pristupimo sa ozbiljnošću. Nije to samo prazna priča, to je istinsko umijeće življenja koje mora biti osviješteno u nama. Niti jedan problem se ne može riješiti brigom, te je upravo s toga bitno da ih naučimo otpustiti kako ne bismo gubili dragocjeno vrijeme i energiju na njih.

Svaki puta kad briga uđe u moj um ja se sjetim dragocjene pouke iz Upanishada, koja kaže; ‘Briga ne rješava sutrašnje probleme, ona odnosi današnji mir ‘. Jednom kada shvatimo ovu istinu i kada ju počnemo upotrebljavati u svome životu, sve postaje mnogo jednostavnije.

atma.hr – 52
Napustiti brige ne znači biti nemaran, baš naprotiv. Prepustiti se brigama jeste istinski nemar prema sebi, iz razloga jer na taj način mi dodatno otežavamo svoju situaciju. Zaista, kada čovjek nauči kako napustiti brige, tada je mnogo jednostavnije pronaći rješenje za određeni problem.

Briga je kao otrov koji ne dopušta našemu umu da djeluje trezveno, ona također potiče lučenje kemikalija u našemu tijelu koje su okidač za mnoga oboljenja. Stoga možemo bez imalo razmišljanja zaključiti kako je briga veliki nemar prema sebi, i djelovanje protiv vlastitog dobra.

Ako već ne možemo promijeniti trenutnu situaciju, zašto onda brinuti i dodatno produbljivati svoju agoniju ? Ja znam kako ovo zvuči, no ipak razmislite na trenutak o ovome što govorim i recite, nije li tako ! Jer zaista, koja korist od brige !? Da li ona može donijet ikakvu pozitivnu promjenu u naš život!? Ako ne može, zašto da ju onda hranimo unutar sebe i trujemo njome svoj život !?

Vidite, upravo zbog toga je potrebno naučiti prihvaćati ono što nam život donosi, koliko god to nekada teško bilo. Jer naime sadašnji trenutak se u svome materijalnom ispoljavanju ne može promijeniti, no ono što može jeste naša percepcija i način na koji ga proživljavamo.

banner za knjige BUDJENJE U 5D

Ako se usred određenog problema predamo nemoći i brigama, ono što činimo jeste to da produbljujemo svoju osobnu agoniju, dajemo više energije problemu i već unaprijed stvaramo budući problem. Da li mi to uistinu želimo !?

Kada problem uđe u naš život mi uvijek svojim umom trebamo ići u njegovu suprotnost, jer tamo se nalazi rješenje. Baš kao kada bolesna osoba kojoj doktori ne daju nikakve šanse da preživi, doživi čudesno ozdravljenje iz razloga jer je odlučila da se neće predati samosažaljenju, na isti način i još mnogo lakše se mogu rješavati standardni problemi koji nas muče i koji nam kradu radost življenja.

Zaista, brinuti brige jeste neodgovornost prema sebi, jer one su ništa drugo do samosažaljenje. Velika većina naših problema, preko 90% njih jesu posljedica naše neosviještenosti i neodgovornosti, a sama briga je također sama po sebi problem koji je produkt naše neosviještenosti.

atma.hr – 52
Ovim putem vas pozivam da osvijestite u sebi ovu istinu, ne dopustite da vas vaš sumnjičav um uvjeri kako je to nemoguće. Što imate izgubiti ako se već ionako borite sa problemom za kojeg smatrate da nemate riješenje ili kojeg trenutno u ovome trenutku nikako ne možete razumjeti.

Ja vam kažem, prepustite ga životu i on će se sam od sebe riješiti, a vi samo gledajte da naučite lekciju iz situacije u kojoj se nalazite, kako se više nikada ne bi ponovila.

Probleme za koje znate rješenje, za njih se pobrinite ali nemojte panično brinuti zbog njih. Ostanite mirni i marljivo činite ono što znate da vam je činiti, to je jedini način da u ovoj zbrci života ne izgubite sebe. Na kraju krajeva, sve jednom prođe… stoga ne dopustite da vam išta krade mir vašeg sadašnjeg trenutka, jer ovaj trenutak je jedino što imate od života.

Namaste

Anđelko Katinić, samospoznaja.site