Za početak pitanje: što je to za mene prava ljubav. Postavljam ga s razlogom, jer ako ne poznajem i ne znam pravu definiciju one istinske, prave ljubavi, kako onda mogu spoznati njenu vrijednost i znati odrediti granice očekivanja.

atma.hr – 52




Ljubav je sreća u sreći drugog ili ljubav je u biti davanje sebe onoj osobi koja to zaista zaslužuje, a i spremna je na isto. Takav jedan odnos ne poznaje korist. Zatim,ljubav je rizik, ali i milosni rizik. Dajem, ali ne očekujem ništa zauzvrat!

Ništa se u životu ne stječe bez borbe, bez žrtve. Zašto? Zato jer tek tada naučimo cijeniti ono što imamo. Tako je i u ljubavi. Ljubav je jedna velika žrtva; ne samo na početku, već tokom čitavog života.

Ljubav ne pozna požudne poglede, iskorištavanje i tugu. Ljubav je radost. Niko nije savršen, ali onaj koji voli prihvaća mane drugoga, ne kritizira, jer zna da i sam nije savršen.

To je ljubav – pomoći drugom da iz sebe izvuče ono najbolje, da ostane jedinstven i poseban – onakav kakvim ga je Bog stvorio. Ljubav mijenja život.

image002Ali, ako se plamen ljubavi ne održava, ako se ljubav ne gradi iznova svakog dana, ako osobe nisu spremne na žrtvu, ako nisu spremne veseliti se svakoj tvojoj pobjedi i biti s tobom kada doživiš pad ili poraz u svome životu, taj plamen ljubavi se gasi. Dakle, ljubav ne govori riječima, ona govori djelima. Ako je nekom stalo, taj neko će to pokazati. Ljubav ne govori ”JA”, ljubav govori ”MI”, sada i zauvijek.

Praveći kritičku analizu stanja nekih današnjih djevojaka, gdje većina njih ne živi u stilu svojih majki, lahko je uočiti da današnje djevojke, naravno ne sve, traže luksuz i provod i za taj luksuz su spremne otkriti i prodati svaki centimetar tijela. Pravo je bogatstvo, kada ste toliko skupi, da niko ne može kupiti vaš karakter, kaže jedna poznata izreka, a druga podsjeća da je „mjera čovjekovog pravog karaktera – što bi učinio, kad za to niko ne bi znao“.

atma.hr – 52




Zatim, problemi nekih današnjih muškaraca leži u izolaciji. Većinu muškaraca muči usamljenost, kompulsivno takmičenje i doživotni strah od osjećajnosti. Postojeće stereotipne uloge nam ne daju zadovoljstvo. Bez obzira na to da li se držimo mačo stila Džona Vejna ili nastojimo biti “osjećajni muškarci novog doba” otkrivamo da to ne funkcionira. Rezultati su katastrofalni: brakovi nam se raspadaju, djeca nas mrze, umiremo od stresa i, usput, uništavamo svijet.

Odluči se za ljubav! Budi dostojan nje same – voli bez očekivanja da ti se uzvrati, jer samo na taj način dobivaš mnogostruko više! Neka Ljubav postane svrha tvog života!

Napisao: Nermin Šečo

atma.hr – 75