Foto: unsplash.com

Ako tuđa sreća izaziva previše nelagode ili ometa naš život, onda možemo govoriti o problemu. Potrebno je zastati i razmisliti postoji li u nama nešto što nas sprječava da se emocionalno uskladimo sa srećom drugih. Rješenje uključuje sljedeće strategije.

atma.hr – 52
Nije neuobičajeno da se nađete u neugodnoj situaciji da osjećate ravnodušnost, zavist ili čak nezadovoljstvo ako opažate dobrobit i uspjeh druge osobe. Mnogo je puta teško radovati se sreći drugih, unatoč ljubavi koju osjećate, a to bi moglo ukazivati ​​na prisutnost depresije.

“Ljubav je ono stanje u kojem je sreća druge osobe bitna za vašu sreću.” – Robert A. Heinlein

Možda smo uočili da ponekad kada bliska osoba donese dobre vijesti o svom životu (promaknuće, vjenčanje sina ili kćeri, nagrada…) osjetimo trenutnu negativnu emociju. Emociju koja se može opisati kao mješavina osjećaja odbačenosti, zavisti, ljutnje, nepravde, želje za zlom drugima… Ponekad smo, možda, vidjeli ovaj scenarij izražen u emocionalnom stanju drugih.

U konačnici, dok drugi očekuju od nas da podijelimo i učinimo njihovu radost svojom, visceralni i nekontrolirani blok sprječava nas da tijekom prvih djelića sekunde pokažemo osjećaj spontane i iskrene radosti.

Jednako je vjerojatno da ta reakcija nije uvijek bila prisutna u nama većim ili manjim intenzitetom. Stoga je potrebno zastati i razmisliti da, možda, u nama postoji nešto što nas sprječava da se emocionalno uskladimo sa srećom drugih; popularna filozofija je mudra: kako osoba koja dugo nije pronašla svoju sreću može biti sretna za druge?

Iz šire perspektive, ova tendencija da se pokažemo nesklonima emocionalnoj dobrobiti drugih mogla bi se kategorizirati kao disfunkcionalno društveno ponašanje. Upravo u depresivnim iskustvima proučavana je sklonost negativnom reagiranju na društvene interakcije i to je moguće jasnije vidjeti; simptomi depresije često su, međutim, povezani s niskom kvalitetom osobnih odnosa.

atma.hr – 52
Loše stanje duha također je često povezano s erozijom samopoimanja. Osiromašenje vizije ega često utječe i na njegovog najbližeg susjeda: samopoštovanje.

U tom smislu nalazimo se u prisutnosti neobičnog fenomena. Ozbiljno oštećenje našeg samopoimanja čini da ćemo u većoj mjeri istaknuti u drugima ono što posjeduju ili vjerujemo da posjeduju. A prevelika veličina njihovih atributa prirodno izaziva osjećaj odbojnosti i negativnog stava u svim onim pozitivnim okolnostima i kvalitetama koje uključuju njihovo potvrđivanje.

S druge strane, prešutno neprijateljstvo, uočljivo kod ljudi s tipičnim karakteristikama pasivno-agresivne osobnosti, povezano je sa zavišću; taj osjećaj posreduje između napuklog psiho-afektivnog stanja i sklonosti negativnom vrednovanju onoga što drugi posjeduju.

Međutim, izolirana zavist nije simptom patologije. Richard Smith, profesor na Sveučilištu Kentucky, naglašava da se dio našeg opstanka temelji na zavisti: koristimo usporedbu kao jedinicu mjerenja našeg statusa i kao pokretačku snagu prema osobnom poboljšanju.

Ako sreća drugih izaziva previše nelagode ili negativno ometa naš život, onda, da, možemo govoriti o problemu. Rješenje uključuje sljedeće strategije.

banner za knjige sretan novac

Što učiniti da uživate u sreći drugih?

Moramo spriječiti da se negativnost ukorijeni i pretvori nas u ogorčene ljude, nesposobne razviti empatiju i sreću. Najučinkovitije mjere koje treba poduzeti za postizanje ove promjene paradigme su:

1. Budite zahvalni na onome što imate

Moramo se pokušati usredotočiti na sve ono zbog čega se osjećamo dobro i promijeniti svoju mentalnu perspektivu kako bismo se prestali vezati za ono zbog čega se ne osjećamo dobro.

2. Shvatite da vaša vrijednost ne dolazi od vanjskih elemenata

Drugim riječima, vrijedi ono što jesmo, a ne ono što posjedujemo. Naš potencijal je naše najveće bogatstvo i čuvamo ga u sebi.

3. Pokušajte pronaći inspiraciju umjesto obeshrabrenja u uspjehu drugih

Ciljevi drugih mogu se smatrati dokazima da svatko može pobijediti i može poslužiti kao vodič za postizanje važnih ciljeva.

atma.hr – 52
4. Na svijetu ima dovoljno mjesta za svačiju sreću pa tako i našu

Ako drugi uživaju u uspjehu, skupim materijalnim posjedima ili zavidnim osobnim karakteristikama, to nas ne sprječava da se nađemo u sličnom scenariju. Svijet je dovoljno velik da ugosti milijune uspješnih ljudi.

5. Vjerujte budućnosti kako biste pronašli sretnije mjesto za sebe u svijetu

Nismo u potpunosti prepušteni na milost i nemilost diktatu slučaja; rad na sebi urodit će plodom, a u tom razmišljanju moramo pronaći utjehu i motivaciju.

Zašto dopustiti da nas napadnu negativni osjećaji kada svijet dobro funkcionira s ljudima koje volimo? Ne gubimo vrijeme gledajući druge, uspoređujući se s njima i uskraćujući sebi vrijednost; naša sreća je nadomak ruke, znajte to i borite se za to.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr