Foto: pixabay.com

Narcisoidne osobe nisu postale takve njihovom vlastitom greškom, ali ipak je isključivo njihova odgovornost da poduzmu nešto vezano uz taj problem, a ne njihova djeca. Naučite što više možete o narcisoidnosti kako biste mogli identificirati disfunkcionalne poruke s kojima ste rasli kako biste se mogli boriti protiv njih.

atma.hr – 52
Narcisoidne osobe dolaze u različitim oblicima i njihovi simptomi variraju kroz cijeli spektar, ali postoji nekoliko stvari pomoću kojih možemo zaključiti jesu li neka djeca odgajana u narcisoidnim obiteljima.

U točkama ispod navedeni su znakovi narcisoidnog roditelja i ono što odrasla djeca trebaju učiniti kako bi prekinula ciklus destruktivnih odluka.

1. Nemate nikakvog osjećaja svoga ja, svojih želja, potreba i svojih ciljeva

Karakteristična osobina narcizma je grandioznost: mišljenja ili osjećaji da je netko superiorniji od drugih, iako ne postoje postignuća koja bi to mogla potkrijepiti. Narcisoidni roditelji sebe mogu vidjeti kao elitu, ali zato što nikada nisu postigli određenu razinu uspjeha, oni nalaze smisao u življenju posredno preko svoje djece.

Mnoga djeca narcisoidnih roditelja će reći: ‘Nisam siguran kako sam završio u ovoj struci jer nikada nisam znao što točno želim.’ ili: ‘Uvijek sam osjećao da izigravam odraz moje majke, a ne da sam samostalna osoba.’

Pokušajte se držati podalje ili ne ostvarujte nikakav kontakt s nasilnim ili manipulativnim roditeljima. Nisu svi narcisoidni roditelji nasilni. No, roditelji s ekstremnim oblicima narcisoidnosti mogu navesti svoju djecu da se osjećaju isprazno i nekada je najsigurniji način za djecu da ograniče svoje izlaganje ovakvim toksičnim odnosima, pogotovo ako roditelji ne misle da imaju nešto zbog čega bi se trebali ispričati.

Postoje tri znaka zbog kojih bi dijete trebalo smanjiti kontakt ili ga u potpunosti prekinuti sa svojim roditeljima: zlostavljanje, poricanje i psihopatija. Nitko nikada ne bi trebao trpjeti emocionalno ili psihičko zlostavljanje  i ako roditelji ne mogu priznati činjenicu da problem postoji, tada je vrlo mala šansa da će se ovakvo stanje promijeniti.

Psihopatija, koja u ovom slučaju izgleda kao obrazac lako izgovorenih laži i bezočne manipulacije, ukazuje da roditelji, ne samo da su loši u stavljanju u tuđu kožu – već možda pate od nedostatka empatije prema drugima, te im možda čak nedostaje i savjest.

atma.hr – 52
2. Čini vam se da ste kao otirač

Narcisoidan roditelj će gaziti preko članova svoje obitelji kako bi ostvario svoje želje ne mareći previše za potrebe drugih. Zbog toga, neka odrasla djeca narcisoidnih osoba će se zapravo previše ispravljati i povijati kako bi bili sigurni da ih više nitko nikada ne vidi na takav način.

S druge strane, vjerojatno su odgajani cijeloga života kao da njihove potrebe nisu važne. Bilo kako bilo, rezultat je isti: oni dopuštaju ljudima da ih gaze jer nisu u dodiru sa svojim potrebama i ne znaju kako ih izraziti. Oni nisu u stanju reći: ‘Ja vrijedim’  i ‘Ja imam potrebe’ jer to smatraju narcisoidnošću. Netko tko se bori da i sam ne bude narcisoidan roditelj upadne upravo u tu zamku.

Naučite što više možete o narcisoidnosti kako biste mogli identificirati disfunkcionalnu poruku s kojom ste rasli kako biste se mogli boriti protiv njih.

3. Bojite se da biste i sami mogli biti narcisoidni

Ne ispravljaju se prekomjerno svi oni koji imaju reakciju na viđeni narcizam. Nekoj djeci je jedini način izbjegavanja ismijavanja i zlostavljanja taj da i sami postanu narcisoidni  i tijekom godina ta taktika preživljavanja postaje dio njihovog pogleda na svijet.

Odrasla djeca koja prihvate ove mehanizme mogla bi se uhvatiti kako drugima ulijevaju isti osjećaj straha – ukorijenjen u djetinjstvu – zbog toga što smatraju ako ne pokažu odmah svoju snagu, mogli bi biti slomljeni, baš kao nekad kad su bili mladi.

Potražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da prekinete obrasce okrutnog ponašanja, pogotovo ako već imate partnera i/ili djecu. Trebate naučiti osjećati ugodne osjećaje  i izražavati  ranjive osjećaje poput tuge, samoće, straha i privrženosti, onima koje volite.

atma.hr – 52
4. Osjećate se snažno natjecateljski raspoloženi prema vašem bratu/sestri ili im duboko zamjerate

Narcisoidne osobe imaju problema s osobnim granicama i ljude doživljavaju kao produžetak samih sebe. U obiteljima s više djece, jedan među njima bi mogao biti izabran da odražava najbolje kvalitete narcisa. Oni dobivaju najviše pažnje, pohvale i podrške, no isto tako su i pod velikim pritiskom.

Drugo dijete može biti roditeljima meta okrivljavanja i srama, žrtveno janje koje nikada ne može učiniti ništa tako dobro da bi se moglo usporediti s onim što radi izabrano dijete. Oni ih, također, mogu okrivljavati što je razlog zašto je narcisoidni roditelj primoran djelovati na agresivan način.

Obje projekcije su dvije različite strane narcisoidne osobnosti, no izabrano dijete i žrtveno janje će imati dva različita djetinjstva i zbog toga bi mogao prevladavati  jaz među njima, čak i u odrasloj dobi.

Pokušajte doprijeti do svog brata/sestre sa svim onim što ste naučili. Ako ste bili izabrano dijete, možda zamjerate svom bratu ili sestri što su bili pod puno manjim pritiskom nego vi. No, ako ste vi žrtveno janje, možda zamjerate svom bratu ili sestri jer su dobivali sve nagrade i slavu ne ostavljajući vama ništa.

Morate shvatiti da narcisoidne osobe namjerno rade jedni protiv drugih, kako bi to poslužilo njihovim potrebama i ta dinamika nije vaša krivnja.

Postoji nada za braću i sestre koji su stavljeni u ovakvu poziciju kao djeca – čak i ako je jedina stvar koja ih ujedinjuje na kraju – zajedničko iskustvo dijeljenja narcisoidnog  roditelja. Oni mogu završiti s osjećajem velike povezanosti. Zajednički taoci prolaze kroz različite faze mučenja, ovisno o tome koliko je narcisoidnost prisutna u njihovom životu.

atma.hr – 52
5. Ponekad osjećate kao da ste vi više partner svojim roditeljima, nego što ste njihovo dijete

Nisu svi narcisi takvi da naređuju svojom smjelom i drskom osobnošću. Neki narcisi zahtijevaju pažnju ostalih izigravajući žrtvu i opisujući svoje probleme većima od bili čijih drugih. Oni također mogu pokušati kontrolirati tuđe radnje prijeteći da će si nauditi ako ishod ne ide u njihovu korist.

Ljudi s ovakvom vrstom narcisoidnog roditelja mogu osjećati da su potrošili cijelo djetinjstvo u gašenju požara za požarom ili pokušavajući zadržavati mir kako nitko ne bi bio povrijeđen.

Uzmite vremena i spoznajte koliko je malo dijete još uvijek u vama i zapitajte se koje su njegove potrebe još uvijek prisutne. Potrebno je da osjetite da je u redu. Morate znati da imate prava kao i drugi.

Pokušajte suosjećati sa svojim roditeljem. Ne morate ga sažalijevati, no može biti korisno da emocionalno živite njihove osjećaje i izbore, kako biste shvatili njihov način razmišljanja i odlučivanja, iako se ne slažete s njima.

Narcisoidne osobe nisu postale takve njihovom vlastitom greškom, ali ipak je isključivo njihova odgovornost da poduzmu nešto vezano uz taj problem, a ne njihova djeca.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić