Image by rawpixel.com on Freepik

Narcioidna majka omalovažava, minimalizira ili ignorira vaša mišljenja i iskustvo. Što god rekli, dočekuje s kiselim smiješkom ili komentarima, a zatim daje do znanja da nije uopće slušala ni zapamtila ni riječi od onoga što ste rekli. Koristi strah i zastrašivanja kao moćan način kontrole nad žrtvom, kako bi vas odgojila. Možda vas nije tukla, ali ste gotovo sigurno trpjeli emocionalnu bol. Ako joj ne dopustite da vas nagovori da nešto učinite što ona želi, plakat će kako je ne volite i kako će vam kad umre, biti žao što se niste bolje ponašali prema njoj.

atma.hr – 52
Iako je teško priznati, nažalost jako ih je puno, a što je najgore takve majke (roditelji) čine nepopravljivu štetu svojoj djeci. Majke narcisi se ponašaju narcisoidno jer su nesvjesno preuzele takav obrazac ponašanja od drugih (najčešće svoje majke ili oca).

U svakom slučaju radi se o osobama s poremećenom strukturom ličnosti i njih se ne može ”liječiti”.

Osjećaj superiornosti pred drugima

Ovaj sve prisutniji poremećaj ličnosti karakterizira uvećano osjećanje ”jedinstvenosti” i osjećaja samouvažavanja uz izraženu egocentričnost. Oni često fantaziraju o velikim sposobnostima, superiornosti, uspjehu, inteligenciji, ljepoti, velikoj moći itd. Sve to s jednim ciljem da te fantazije zamijene tj. popune njihovu šuplju realnost i neostvarene ambicije.

Takve osobe non stop traže divljenje, pohvale i pažnju, a mnoge od njih su naprosto opsjednute s dojmom koji ostavljaju na okolinu.

Budući da su uvjerene u svoju superiornost i jedinstvenost, one vjeruju da njihovi problemi mogu biti shvaćeni samo od strane isto tako drugih ”posebnih” osoba kao što su oni „visokog statusa“. Drugim riječima, oni pridaju veću pozornost na formu nego na suštinu.

Kako majka narcis sustavno uništava svoje dijete?

Osobno i privatno poznajem tri majke narcisa, koje niti su išta osvijestile o sebi niti koliko svojim ponašanjem muče i štete svojoj djeci. Pomagala sam uglavnom djeci i danas odraslim ljudima narcisoidnih majki jer su djeca konačno u nekoj fazi života osvijestila da je s njima zapravo sve ok i da majci treba pomoć.

Osobe s poremećenom strukturom ličnosti u principu ne trebaju pomoć jer je s njima sve u redu. Nije u redu nešto s njihovom djecom i drugim ljudima.

Pa evo samo nekoliko karakteristika narcisoidnih majki, iz svog iskustva terapeuta i rada s klijentima.

atma.hr – 52
U centru pažnje 24/7

Narcis mora biti u centru pažnje 24/7, te da joj svi u obitelji podnose račune. Obično su supružnici narcisoidne osobe slabići, bez imalo samopoštovanja, koje narcisoidne osobe uopće ne doživljavaju jer je sve i svi podređeno njima, ispunjavanju njihovih potreba i prohtjeva ”odmah” i ”sada”. One ne trpe odlaganja.

Stalno traže neodgodivu nazočnost tj. morate im odmah i sada biti na raspolaganju, suosjećati s njihovim žalopojkama, itd..

Gazi sve pred sobom kako bi ispunila svoje potrebe

Narcisoidna majka krši i prelazi sve psihološke granice uzimajući sve ono što je vaše bez vašeg pristanka. To praktički znači da vam ona raspoređuje vrijeme, organizira život, mišljenja koja se čine vašima izražava umjesto vas.

Uvijek vodi glavnu riječ raspravljajući o djetetu u njegovoj nazočnosti, koje kao da nije nazočno, jer ga ništa ne pita. Ona odgovara umjesto njega/njih.

Vrlo se često suprotstavlja svakom vašem pokušaju osamostaljivanja.

atma.hr – 52
Pravi razliku među djecom

Ono što je grozno kod takvih osoba jest da one gotovo uvijek izabiru jedno dijete kao zlatno dijete i jedno kao žrtveno janje. Sa zlatnim djetetom narcis se identificira i osigurava mu povlastice, dok god čini ono što ona želi.

Ostatak obitelji također se treba brinuti za to dijete, dok žrtveno janje nema nikakvih potreba, nego mora biti dobar, slušati što mu se kaže, i pružati ljubav.

Ono nema pravo pogriješiti tj. uvijek je u krivu za razliku od povlaštenog djeteta kojemu se uvijek oprašta, jer ono ne može ništa krivo učiniti, dok je žrtveno janje uvijek u krivu.

Nikad joj ne možeš u potpunosti udovoljiti

Takva majka omalovažava, minimalizira ili ignorira vaša mišljenja i iskustvo. Što god rekli, dočekuje s kiselim smiješkom ili komentarima, a zatim daje do znanja da nije uopće slušala ni zapamtila riječi od onoga što ste rekli.

Dakle, nju uopće ne zanima što misli njezino dijete.

atma.hr – 52
Uvijek sve zna što je najbolje za vas i nikada ne griješi

Majstor je u manipuliranju vašim osjećajima neprestano crpeći vašu energiju poput energetskih vampira koji vam sišu krv.

Ona naravno nikada ne griješi tj. uvijek je u pravu i zna što je najbolje za njeno dijete. A to što dijete nešto ne želi, a učini pod pritiskom majke, istovremeno jako pateći u sebi, njoj uopće nije bitno jer ona uvijek zna što je najbolje.

Egocentrici i egotripovi teške kategorije

Tvrdoglave su, sebične, teški egocentrici i egotripovi. Za njih uvijek sve mora biti najbolje, najkvalitetnije, itd. Njezine su potrebe, osjećaji, i želje vrlo važni.

Sve treba biti po njezinom i sve će učiniti da to dobije tj. da se ispune njezini zahtjevi koje je naumila da dobije od djece (ocjene, škole, usmjeravanje karijere, odabir cure/momka, način odijevanja, itd.).

sto sve mozete uciniti kad vam dijagnosticiraju rak

Često se koriste emocionalnim ucjenjivanjem

Pod izlikom da joj je stalo do djece jer se ”brine” o njima, njihovoj budućnosti i ”sreći”, ponaša se patološko zaštitnički i jako je osjetljiva na bilo kakvu kritiku. Ako joj se opirete ili kritizirate, u trenu se razbjesni, eksplodira poput bombe rušeći sve ispred sebe.

Često postaju nasilne, ograničavajuće, a nerijetko i zlostavljaju djecu ne samo fizički, koliko emocionalno i psihološki, stalno ih ucjenjujući za nešto – ako budeš bio… napravio… budem ti kupila… dala…

Emocionalne ucjene kojima se služi djeca ne razumiju. Uz to, ako su još razmažena i odrasla u dobrostojećoj obitelji konzumerističkog duha, podredit će se majci i njezinim prohtjevima kako bi za uzvrat dobilo neku skupu stvarčicu, telefon, komad odjeće, kompjuter, veći džeparac, itd..

atma.hr – 52
Strah i zastrašivanje

Koristi strah i zastrašivanja kao moćan način kontrole nad žrtvom, kako bi vas odgojila. Možda vas nije tukla, ali ste gotovo sigurno trpjeli emocionalnu bol.

Ako joj ne dopustite da vas nagovori da nešto učinite što ona želi, plakat će kako je ne volite i kako će vam kad umre, biti žao što se niste bolje ponašali prema njoj.

Sve loše što se njoj događa projicira na druge

Majka narcis se koristi projiciranjem, a to znači da će za svoje loše ponašanje i karakter projicirati na vas kako bi ih mogla negirati kod sebe i kazniti vas.

One naravno nikada ne griješe tj. uvijek su u pravu i znaju što je najbolje za njihovo dijete. A to što dijete nešto ne želi, a učini pod pritiskom majke, jako pateći u sebi, njoj uopće nije bitno jer ”mama zna što je najbolje za mene”!

atma.hr – 52
Naučite upravljati osobnim psihološkim granicama

Znati postaviti psihološku granicu u odnosu s nekim, od neizmjernog je značenja ako želite sačuvati svoje emocionalno i tjelesno zdravlje jer one predstavljaju odraz naše individualnosti i integriteta.

Ako se svojevoljno odreknemo tih svojih emocionalnih tj. fizičkih granica, na ”dobrom” smo putu da izgubimo sebe. Zato je stvaranje zdravih granica jako važno jer osnažuje našu ličnost.

Granice su podjednako važne u svim odnosima koje gradimo s drugim ljudima. U ovom slučaju s roditeljima koji (za naše dobro) žele upravljati i kontrolirati sve ili samo neke aspekte našeg života te da pri tom često ne prihvaćaju “ne” kao odgovor.

Ne mora biti tako jer možete naučiti i ovladati svim potrebnim vještinama da znate postaviti pametne psihološke granice i olakšati sebi život pored narcisoidne majke. Kakva god bila, majka je jedna i jedina i zato ju treba prihvatiti takvu kakvu jest i uvijek oprostiti.

Ono što ne moramo prihvatiti, odnosno što možemo mijenjati – to smo mi sami i kako i na koji način mi percipiramo i doživljavamo svoju stvarnost i kakvo značenje dajemo svemu što nam se s nekim razlogom događa u životu. Ne možemo birati svoje roditelje, ali zato imamo mogućnost oblikovati sebe i svoj doživljaj realnosti.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle