Da. Jer prvo, valja reći – on je vrlo ukusan. I zapravo, već sam cimet u njemu za ljubitelje njegovog okusa, biti će dovoljan razlog za ispijanje. No, mi ovdje ugodu spajamo sa zdravljem i osjećajem zadovoljstva koje s njim ide. Pa tako treba reći da su ovi dani vlažni, prohladni i već polako vjetroviti. Tada vam itekako trebaju začini poput ljekovtoog cimeta. Zagrijat će i potaknuti energije vašega tijela. Krvotok će prokolati, lakše ćete disati, a djelovat će i na eliminaciju sluzi i sekreta ukoliko su vam nosnice već polako i začepljene.

atma.hr – 52
Piše: Senka Kušer-Mijić, ayurvedski terapeut

Jabuke i cimet. Pa tko ih ne bi volio? Ruku pod ruku, vezuju se uz brojne i raznovrsne kominacije. Ali, nije slučajno tako. Osim što se ta dva darka tako skladno okusno slažu, čar je u njihovoj jednostavnosti pripreme i naravno, ljekovitosti. Za čaj možete iskoristiti i sušene i svježe jabuke, ali ja preporučujem i plodove divljih jabučica, onih koje svojim posebnim okusom oplemene ovakav divan napitak kojem sadržaj čine jabučica, komad cimetove kore, med, limun….te posebni sastojci: ljubav i užitak…

Sastojci

2 jabuke / svježe, sušene ( a može i plod divlje jabuke ili mješavina uzgojenih i divljih plodova. Ukoliko koristite suhe jabuke, u čaj stavite šaku do dvije osušenih plodova. )
Pola litre vode
Štapić cimeta
Limun
Žličica meda*
Te posebni dodaci: sreća, ljubav i užitak…

Postupak pripreme

U pola litre vode staviti dvije do tri jabuke. Narežite ih na kriške podjednakih dijelova. U vodu stavite štapić cimeta. Zakuhajte a zatim ostavite da čaj poklopljen odstoji oko 15 minuta. Procijedite, zasladite i začinite limunom a ukuhani plod jednostavno – pojedite.

atma.hr – 52
Ljekovitost

Umiruje. Krijepi.

Potiče rad crijeva te regulira probavu.

Ima protuupalna, antibakterijska, antiseptična svojstva.

*Napomena:

Ovaj je čaj sam po sebi zbog svoga sastava dovoljno sladak i nije ga potrebno dodatno zaslađivati. No, ukoliko imate potreškoća s dišnim organima, sluzi, grloboljom… tada u njega, lagano ohlađenog, stavite i malo meda.

Ayurvedske napomene

Smiruje Vatu i Kaphu te u većim količinama povećava Pittu. Vata osobama savjetujem u čaj dodati i malo limuna.

Pitta osobama ili osobama s povećana Pitta doshom, savjetujem čaj piti povremeno i u manjim količinama te koristiti slatke jabuke.

/ Za individualno savjetovanje, ayurvedsku dijagnostiku, određenje doshe, pulsnu i intuitivnu dijagnostiku, termin rezervirajte putem e-mail adrese: [email protected]

http://www.ayurveda4you.net/