Art: Mario Sánchez Nevado

“Ironično je da naše misli uopće nisu naše! One tek zvuče kroz nas, a to je nešto drugo. Kada je naš um utihnut, nezamislivi aspekti našeg bića izrone na površinu. Od tog trenutka osoba postaje prijenosnik namjere i svako njegovo djelovanje počinje stvarati moć.”

atma.hr – 52
Za vrijeme mog naukovanja, učitelj mi je pokazao neobjašnjive podvige koje su me plašili, ali istovremeno su poticali moju ambiciju da budem moćan kao i on! Često sam ga pitao kako da naučim njegove trikove, ali on bi tada stavio prst na svoje usne i zurio u mene.

Trebale su mi godine da bi počeo cijeniti veličanstvenu lekciju ovog njegovog odgovora: Ključ mistike i duhovnosti jest tišina.

“Možete li definirati taj koncept?” pitao je netko iz publike.

“Ne može ga se definirati! Kada ga vježbaš, onda ga percipiraš. Ako ga ideš razumjeti, onda ga blokiraš. Nemojte to gledati kao nešto komplicirano ili teško, jer to nije nešto iz neke druge planete! To je tek utišavanje vašeg uma!

Mogao bih vam reći da je tišina poput luke u koju pristaju brodovi. Ako je luka zauzeta, nema mjesta za bilo što novoga! Tako bi izgledao moj vizualni prikaz; ali istina je da ja ne znam kako o tome govoriti.”

Pojasnio je nadalje da unutrašnja tišina nije samo nedostatak misli. Radije, ono je prekid prosuđivanja, svjedočenje bez interpretacije. Rekao je da bi se ulazak u unutrašnju tišinu mogao objasniti na tipični kontradiktorni način vračeva – kao učenje ‘kako misliti bez riječi’.

“Za mnoge od vas, ovo što pričam nema nikakvog smisla, jer ste navikli konzultirati svoj um oko svega! Ironično je da naše misli uopće nisu naše! One tek zvuče kroz nas, a to je nešto drugo. I kako smo njima salijetani od samog početka, od kada smo počeli koristiti razum, završili smo u navici prisutnosti naših misli.

Zato vam ne savjetujem da idete dokazivati sebi nešto mistično i duhovno, jer će vam vaš um narediti da se sakrijete iza čvrstog bloka interpretacija.

Stoga, ako želite priliku, postoji samo jedan put van toga:

Isključite um!”

Dijelovi iz predavanja Carlosa Castanede

alternativainformacije.com

atma.hr – 52