Želite promijeniti nešto u svom životu? Promjene počinju upravo s vama!

Razdoblje od 40 dana je od davnina priznato kao posebno razdoblje i na Istoku i na Zapadu, kao što se i broj 40 ističe kao važan broj promjene u gotovo svim tradicijama svijeta. Tako nas i znanost yoge uči da je potrebno 40 dana predane prakse ako želimo stvarnu promjenu u životu. Ta promjena može osigurati potreban pomak za usvajanje zdrave navike, procesa pročišćenja ili povlačenja, usvajanje discipline, promjenu određenog obrasca uma, neku vrstu inicijacije, dublju duhovnu razinu i sl.

Mnogima je teško obećati da će nešto raditi svaki dan za dulje vrijeme, a i kada se upustimo u ciklus trebamo biti svjesni ega koji će pronalaziti izgovore da ne radimo. 40 dana prakse bez prekida ijednog dana može biti vrlo izazovan i zahtjevan period ali ta praksa daje iskustvo discipline i uči da se u životu može proći kroz izazove i napraviti promjene koje se žele. Prvi korak je doživljaj izazova i zadovoljstvo trajne promjene koje će učiniti 40 uzastopnih dana yoga prakse, odnosno vaše sadhane. Drugi korak je pravilna priprema na ciklus i realno osmišljavanje programa, u skladu sa mogućnostima i sposobnostima. Treći korak je odrediti datum i započeti s velikom odlučnošću i pozitivnom motivacijom.

Zašto 40 dana?

40DaysSadhanaUm voli imati početak i kraj, osjećaj predviđenosti i dovršenosti, kao što dolazi sa 40 dana prakse. Tako je važno uzeti u obzir:

 • Isto vrijeme i mjesto stvoriti će poticajnu atmosferu.
 • Određeno vrijeme prakse: um pronalazi utjehu kada zna da će imati praksu u određeno vrijeme, kao npr. mantra – jedan krug od 108 ponavljanja, i za svaki krug će predvidjeti vrijeme (npr. 8 ili 20 minuta po krugu od 108 ponavljanja, ovisno o dužini mantre).
 • Isti broj krugova: um također voli predvidivost da radi određeni broj krugova po danu. On može odoljeti s vremena na vrijeme, ali jednom kada je započeo praksu, um će zavoljeti naviku.
 • Određeni broj dana: um također voli plan znajući koliko dana ili mjeseci je potrebno za određenu praksu. To može biti vrlo korisno u stabiliziranju bučnog i brbljavog uma te ega koji često prigovora.

Jutro kao vrijeme buđenja, simbolizira i buđenje u našim životima

Idealno vrijeme za ciklus je rano ujutro. Tako ćete biti spremni I puni energije za cijeli dan I sve druge obaveze. S druge strane se pojavljuje zadovoljstvo učinjenim i osjećaj mira. Jedan dio prakse možete ostaviti I za popodne ili prije spavanja kao npr. ponavljanje mantre, molitve ili meditacije, proučavanje svetih spisa, literature o samospoznaji I sl.

Svrha ciklusa

 • Svrha ciklusa može biti raznorazna: ukoliko želite iskorjeniti i promjeniti neke stare obrasce ponašanja, razrješiti sa prošlošću, starim emocijama, vezanostima i sl., pripremate se na neke životne odluke, izazove i promjene u nekoj životnoj sferi, želite produbiti svoje znanje i praksu ili ojačati disciplinu!
 • Ciklus možete shvatiti i kao redovan godišnji ciklus čišćenja ili samoobnavljanja. Čak i ne morate imati nikakve posebne svrhe ili ciljeve nego se samo prepustiti čudesnosti života, uživanju, otkrivanju i iznenađenjima!
 • Većina ljudi koja obavlja redovno (godinama) svoju duhovnu praksu (sadhanu) možda će misliti da ne treba raditi posebne cikluse, međutim upravo ti ciklusi daju nam poseban fokus i energiju koja će još više unaprijediti osobnu sadhanu i duhovni život. To može biti poseban ciklus sa naglaskom na zahvalnosti prema učitelju (Guru) ili prema Gospodu.

Priprema za ciklus

 • Dajte si vremena i razmislite malo o svom životu, o sebi, o svom duhovnom putu ili situacijama koje trebate rješavati ili unaprijediti. Razmislite koje bi osobine htjeli usvojiti i koje bi promjene htjeli uvesti. Ako ste iskusni sastavite program ili se savjetujte sa iskusnijom osobom. U svakom slučaju stavite sve jasno na papir.
 • Pronađite pravo vrijeme i datum koji će zaokružiti ciklus. Najbolje vrijeme je kada ste cijelo vrijeme prisutni na jednom mjestu, a ukoliko mjenjate mjesto boravka, pripremite se psihički na te promjene.
 • 40 dana jogijske sadhane najviše uključuje određene tehnike pročišćavanja poput mantre, kriye ili meditacije. Posebno mantre imaju veliku ulogu u pročišćavanju uma jer su zvuk i mantre najmoćnije sredstvo oslobađanja od svih negativnosti. Uz to možete dodati yoga asane, 5 tibetanaca, pranayame ili nešto drugo, što i inače prakticirate ili želite naučiti.

Mali savjeti

 • Držite se točno određenog vremena i programa. Jasno odredite vrijeme u kojem ćete što raditi. Npr. dizanje u 5, higijena, tuširanje, topla voda sa limunom do 6, tada početak programa (asane sat vremena, pranayame 30 min, mantra ili neka druga meditacija 30 min., duboka relaksacija ili slično).
 • Ukoliko ste se odlučili za neke važne životne promjene i odluke nemojte ih donositi u toku ciklusa. Pustite da prođe svih 40 dana a vi budite samo promatrač. Biti ćete iznenađeni koliko odgovora će sami doći i koliko će se situacija pročistiti. Uživajte u nekoj vrsti tišine i promatranja.
 • Nemojte puno pričati drugima o svom ciklusu. Često se ego želi pohvaliti, ali čuvajte to više kao svoju tajnu tako da se energetska moć ciklusa ojača. Što više pričate drugima to više vaši planovi slabe.
 • Početnička sreća I entuzijazam na početku može naglo splasnuti pa je povoljno da radite sa nekim u paru, ili u manjoj grupi. To će vas podržati svaki puta kada vam se ne da.
 • 40 dana u godini prođe za tren! Imajte to na umu cijelo vrijeme i dajte svojih 100% da izgurate do kraja. Ako nešto stvarno želite promijeniti dobit ćete svu potrebnu snagu i ništa vam neće smetati.
 • Nemojte se vezati za očekivanja i rezultate, budite opušteni i otvorite se za iznenađenja.

40daysU toku ciklusa bolje ćete upoznati sami sebe, otkriti neku novu inspiraciju i imali sretnije srce. Svaki dan je ispunjen novim senzacijama i otkrivanjima, da bi nakon završetka ciklusa osjećali ispunjenost odrađenim i zadovoljstvo pomaknutim granicama! Disciplina nije mučenje samog sebe zbog nečega, svrha discipline je postići dugotrajan užitak i osjećaj ispunjenja! Rečeno je da postoji sloboda u disciplini a odabir za redovitom praksom oslobađa um od suvišnih pitanja. Tako da pokrenite vlastiti eksperiment za 40 dana.

Zapamtite –  ako propustite samo jedan dan tijekom 40 dana… povratak je na početak – na broj 1!

Yoga znači povezivanje, ujedinjenje – kako bi se ujedinili u sebi, da bi spojili sve nepovezane krajeve svog postojanja. Da bi stvari bile jasne, da bi bili u centru i imali srce na pravom mjestu. Učinite jedan korak na tom putu I bićete obasuti blagoslovom I dobrom srećom.

 “40 DAYS – WAKE UP”: Posebno osmišljen program/ciklus pročišćenja i ubrzavanja koji služi kako bi intenzivno (barem jednom na godinu) pročistili um, duh i tijelo, ubrzali duhovni napredak i karmičke/dharmičke procese, napunili svoje tijelo kisikom i novom energijom ili se samo pripremili za nova životna ostvarenja. Bez obzira na vaše iskustvo u jogi ovaj program je namjenjen kako potpunim početnicima tako i svim drugima koji žele unaprijediti svoju praksu.

Više o programu: https://sites.google.com/a/yogazagreb.com/www/divya40days

40-days-of-purpose

Prethodna objavaRiječ ‘hinduizam’ ne postoji u Vedama
Slijedeća objavaMožemo li ne raditi ništa?
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science