Daniela Nagradić, Foto; Josip Novosel, Flash.hr

Piše: Josip Novosel / flash.hr

Osjetio sam na Veliki petak neko prosvjetljenje. Odlučio sam postiti, ali i napraviti intervju s jednom vegetarijankom kako bih više saznao o svijetu biljojeda. Kako sam uglavnom okružen mesožderima, pozvao sam jednu od rijetkih vegetarijanki koju znam, Danielu Nagradić, da mi se pridruži u 50 burger and Champagne baru na posnom ručku. Mislila je da ju sprdam, al’ oni stvarno imaju vege meni.

v5
50 Burger and Champagne Bar – vege hamburger HARVEST – quinoa, pohani hallumi sir, ukiseljeni crveni luk, začinjeni aioli umak, mlada, miješana salata
Foto; Josip Novosel, Flash.hr

Studiraš arhitekturu, ali mene više fascinira što si vegetarijanka od rođenja. Kako si preživjela sve ove godine? Jesu li ti roditelji možda bili škrti pa su te tjerali da jedeš zelenjavu jer je to kao zdravije?

Studiram krajobraznu arhitekturu. Tebi očito promakne sve kaj ima veze sa zelenjavom. Šalu na stranu, vegetarijanka sam od rođenja. Moji roditelji su u medicinskim vodama pa ih zanima zdravlje općenito. Na zdravoj hrani se nije štedilo tako nema govora o škrtosti. U razgovoru s ljudima, premda sve rjeđe, doživim to čuđenje činjenici da sam odrasla bez mesa. S takvima se uvijek našalim kako sam još uvijek živa i zdrava, a drugi mi kažu kako izgledam i mlađe za svoje godine.

Problem je u tome što neki miješaju veganstvo i vegetarijanstvo. Vegetarijanci jedu sve životinjske proizvode osim mesa. Dakle, jaja i sir su bili dio moje prehrane. Vegani ne jedu ništa što je životinjskog podrijetla pa ako nemaju uravnoteženu prehranu, može im nedostajati vitamina B12 u organizmu što je veoma opasno. Međutim, danas i za to postoji zamjena iz prirode. Jedna od njih je spirulina. U mojoj prehrani ima i vegetarijanskih i veganskih obroka.

atma.hr – 39

Rekla je da ne može davati intervju na prazan želudac. Čim je vege hamburger došao na stol, bacila se na njega k’o zec na mrkvu.

v2
50 Burger and Champagne Bar – vege hamburger HARVEST – quinoa, pohani hallumi sir, ukiseljeni crveni luk, začinjeni aioli umak, mlada, miješana salata
Foto; Josip Novosel, Flash.hr

Jesi li vegetarijanka samo zato jer ti je žao malih, slatkih životinja ili postoji neki dublji razlog? Kako znaš da mrkva nema osjećaje?

Definitivno mi je žao životinja, pogotovo kad su zatvoreni u onim „holokaustima“ gdje ih uzgajaju. Iz takvih mega-uzgoja izbjegavam kupiti i jaja. Danas se zna da meso životinja iz takvog uzgoja je vidno nezdravije od onog domaćeg. Međutim, osim što mi je žao životinja, žao mi je i mog tijela. Znanstveno je dokazano kako jedenje mesa ubrzava proces starenja i povećava rizik od malignih bolesti, pa je to još jedan razlog zašto ga izbjegavam. WHO je nedavno objavila kako je čovjeku dnevno potrebno do 7g mesa, ako baš nikako ne može bez njega (iako je to stvar navike). To je ništa! Dakle, meso ni malo nije potrebno čovjeku u prehrani, štoviše samo mu šteti, pa zašto da ga jedem bezveze. Radije želim što duže izgledati mlado i zdravo. Ha ha i skoro sam zaboravila razjasniti ovo o mrkvi. Razlika je kad se ubere plod i ubije životinja. Ovo o mrkvi neću komentirati. Osobno ti nabavim atlas iz botanike.

Ja sam si naručio pileći RAMEN, a ona me pogledala i rekla ”Zar nisi rekao da danas postiš?” Ja ”Pa postim. Piletina nije meso, a i naručio sam prženu palentu za prilog. Ne Bogohuli.”

v7
50 Burger and Champagne Bar – palenta
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Vidio sam dosta vegetarijanaca i vegana koji izgledaju kao da ih je Sava izbacila. Hrane se ”zdravo”, al’ se to ne vidi na njima. Ti super izgledaš. Koja je tvoja tajna? Jel varaš pa gricneš koji put sa strane komad pršuta?

E, Josipe ja ti se ne kupam na Savi. Naravno da se vegani i vegetarijanci mogu nezdravo hraniti. Nije poanta u ne jedenju mesa nego u cjelokupnoj uravnoteženoj prehrani. Osoba koja jede meso, ali ima uravnoteženu prehranu i uz to vježba, izgledat će bolje od vegana i vegetarijanaca koji jedu puno slatkiša ili junk hrane. Bitno je da naše tijelo primi sve potrebne nutrijente kako bi moglo što bolje funkcionirati. Sjećam se, kad sam bila u osnovnoj školi, da su mi se neki rugali što sam vegetarijanka. To je bilo nešto čudno i posprdno. Danas se otišlo u drugu krajnost. Trend je ne jesti meso. Oni koji to rade da budu u trendu i/ili ne paze da im prehrana bude uravnotežena mogu izgledati gore i biti nezdraviji od nekoga tko jede meso. Recimo, ja si dozvolim da se s vremena na vrijeme najedem junk veganske i vegetarijanske hrane tako da ne mogu disati, ali generalno biram ono najbolje, uravnoteženo se hraniti i ne jesti meso; u tome je tajna.

atma.hr – 39

Neki vegetarijanci jedu barem morske plodove. Budimo realni, riba nije meso, bar ne za moje iz Čučerja. Reci mi da se ubijaš u sardinama iz konzerve:)

Neki kažu da riba nije meso jer nema do kraja razvijen živčani sustav. Plava riba i određene bijele ribe su znatno zdravije od drugog mesa. Lignje, školjke, rakovi itd. nisu zdravi. Tako da ima razlike u nutritivnim vrijednostima morskih plodova. Kako se kaže, osobno sam znala pojesti ribu jednom u nikad (čitaj: rijetko).

Pili smo voćni koktel (naranča, mrkva, jabuka, đumbir, limeta…) jer Daniela zbog vjerskih uvjerenja ne pije alkohol.

v4
Daniela Nagradić at 50 Burger and Champagne Bar – voćni koktel
Foto; Josip Novosel, Flash.hr

Kad smo već kod vjerskih uvjerenja, pogledao sam na sat i shvatio da je vrijeme za Isusa. Postavio sam joj par duhovnih pitanja.

v1
50 Burger and Champagne bar – vrijeme za vjerski razgovor::)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ti si Adventistica i štuješ subotu. Mnogi će sad reć ”To su Subotari, oni koji ti kucaju na vrata”. Koja je osnovna razlika između Adventista i nas balkanskih katolika i dal’ je tvoja vjera imala utjecaja na tvoj vege odabir ili postoje Adventisti koji jedu meso?

Osnovna razlika između adventista i katolika je manje više u svemu onome u čemu se inače razlikuju protestanti od katolika i pravoslavaca. Samo Pismo, samo vjera i samo milost. Ukratko, molimo se samo Bogu, a ne svecima ili Mariji. Poštujemo sve dobre ljude tako i Isusovu majku, ali kao i svakog drugog dobrog čovjeka, a Bog je ipak Bog. Slijedimo primjer Isusa Krista koji nam je zapisan u evanđeljima, jer ipak je On taj Bog koji se otkrio ljudima na njihovoj razini. Držimo svih 10 zapovijedi pa tako i četvrtu o suboti jer je Isus rekao: “Ako me ljubite vršit ćete moje zapovijedi” (Iv 14,13). Osobno smatram da susret s natprirodnim i duhovnim mora biti individualno iskustvo kod svake osobe. To nitko nikome ne može prepričati onako kao onda kad se to osobno doživi. Vjerujemo da svaku iskrenu osobu Bog prima, bila ona katolik, pravoslavac, protestant, musliman, hindus, budist, agnostik, ateist itd… Svatko sam za sebe zna koliko se istinski trudi biti dobra osoba i saznati Istinu. Na svakom je osobni izbor u životu jer se Bog otkriva svima. Bitno je preispitivati stvari. Kad bi ljudi preispitivali svoje stavove ne bi postojao termin „geografskog boga“. Osobno sam uvijek razmišljala što bi bilo da sam rođena na nekršćanskom području, npr. islamskom. Bih li se samo prepustila tradiciji ili bih preispitivala svoja uvjerenja? Zato sam u jednom periodu života preispitivala i proučavala sve religije i evoluciju, dijelila agnostičke stavove, pa opet bila vegetarijanac, ali ne mogu reći da moja vjera nije imala baš nikakav utjecaj na moju prehranu. Kad želiš voljeti Boga i ljude trudiš se biti najbolja verzija sebe, a svatko za sebe zna koji je njegov maksimum. Međutim, naravno da ima dosta adventista koji jedu meso. Ono što mogu reći jest, da adventisti generalno žive zdravije, jer u zdravlje ne spada samo prehrana.

atma.hr – 39

Ja ne idem u Crkvu, ali mi je Adventistička puno bliža po mojim stavovima, nego ova naša mafijaška. Ti si u Crkvi upoznala svog sadašnjeg supruga. Jesi li se molila svaki dan da se netko puput njega pojavi na misi? Dal’ je i on vegetarijanac i dal’ bi se udala za njega da jede parizer iz Dione?

U ljubavi se desi sve onako kako se najmanje nadaš, ali u tome i jest sva ljepota i čar. Svog dragog sam upoznala u vrijeme, na način i na mjestu gdje bih se najmanje nadala i beskrajno sam zahvalna Bogu na tom predivnom iskustvu. Vjerujem, ako se čovjek prepusti i otvori sili Beskonačnoga da će je primiti i biti vođen, međutim, to su opet stvari koje je teško prepričati. To obuhvaća stil života.

Imala sam sreće što je moj dragi bio već 2 godine vegetarijanac kad smo se upoznali, pa smo se i tu složili. Naravno da bih bila s njime i da jede meso, samo što bih morala duplo kuhati tako da mi je upala sjekira u med, iako nemam ništa protiv Dione haha.

U jednom trenutku je Danči nekog zvala na mobitel.

v14
Daniela Nagradić at 50 Burger and Champagne Bar
Foto; Josip Novosel, Flash.hr

Očito su joj dosadila moja pitanja pa je pozvala odred plaćenih vege ubojica da me eliminiraju.

v6
Odred vegetarijanaca
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Obećao sam joj da ću biti dobar i postavljati normalna pitanja, ako ih otjera.

Obično restorani od vege klope na meniju imaju samo miješanu salatu i povrće sa žara. Je li ti teško pronaći dobro mjesto na kojem se možeš pošteno najesti i kako ti se svidjela klopa u 50 burgeru?

Prije samo par godina je bilo baš kao što si rekao, međutim, danas stvarno ima super mjesta s vege hranom. Mislim da je veganima nešto teže u Hrvatskoj. U svijetu je taj problem odavno riješen. Klopa u 50 burgeru je bila fenomenalna, preporučila bih je svima i sramim se što nisam prije otkrila tako super mjesto.

Što bi preporučila ljudima koji žele preći na vegetarijansku ili vegansku prehranu ili odgajati djecu na takvoj prehrani? Koliko to može biti opasno i na šta sve moraju paziti?

Onima koji žele prijeći na vegetarijansku prehranu bih rekla da to učine odmah jer opasnosti nema. Rekla bih im da izbace meso i junk hranu (ukoliko je konzumiraju) i to je to. Kod veganstva je malo drugačija situacija jer postoji opasnost od deficita vitamina B12, pa se mora pripaziti da se unose one namirnice koje su bogate time kao što je spirulina. Ostalih opasnosti isto nema. Problem B12 dosta ovisi o genetici. Moj tata je imao slučajeva kod pacijenata koji su jeli meso, a opet imali manjak B12 vitamina.

Je li ovaj intervju tvoje najveće postignuće u životu i ako nije, slaži da je.

Ja ne lažem to znaš.

v15
Daniela Nagradić i Dragi Vođa aka Gastro Snob
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Bilo mi je zabavno s Danielom i moram priznati da sam se dobro najeo iako nisam jeo meso. Čak sam nešto i naučio o vege ishrani. Probudio se nakon posta u meni pravi domoljub, katolik, a svi znamo što domoljubi i katolici rade. U vjerskom zanosu sam krenuo ukrasti obližnji bicikl:)

v3
Dragi Vođa aka Gastro Snob, domoljub i katolik – kako ukrasti bicikl, ulje na platnu
Foto: Danijela, Flash.hr

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Gastro Snob, ljubitelj suhomesnatih proizvoda iz Dione, ali i kukuruza iz konzerve, dopisni član magazina ”Spasimo mrkve, jedimo zečeve”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.