S dolaskom jeseni prehranu treba prilagoditi godišnjem dobu kako bismo očuvali zdravlje i održali imunitet na visokoj razini. Uživajte u jesenskom sezonskom povrću koje bi se trebalo neizostavno naći u vašem svakodnevnom jelovniku u idućim mjesecima. Vrijeme je za lisnato i korjenasto povrće koje jača imunološki sustav i tako nas štiti od čestih prehlada. U jesen se beru suhe mahune pune hranjivih zrna, a posebno je ukusan mladi grah. Neizostavno jesensko povrće je kukuruz, koji se kasnije često upotrebljava kao slastan sastojak mnogih jela. Ne zaboravite na ciklu i kupus, koji su također prave riznice zdravlja.

Grah

Jesen je doba mladog graha. Prednosti su mu što se puno lakše i potpunije kuha, ne mora se namakati, a i lakše se probavlja. Grah je jedan je od najboljih biljnih izvora proteina i B vitamina iz gotovo svih skupina, a siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Sadrži mnogo bjelančevina pa njegovom upotrebom možemo donekle nadoknaditi meso, ako ga upotpunimo žitaricama, rižom, tjesteninom. Vrijedni sastojci graha pomažu u očuvanju zdravlja krvnih žila, uravnotežuju razinu šećera u krvi i povoljno djeluju na mentalno zdravlje. Odličan je izvor bakra, željeza, fosfora, mangana, magnezija. Potiče probavu i sprječava zatvor. Smanjuje količinu kolesterola u krvi, uravnotežuje razinu šećera te smanjuje apetit, a povoljno djeluje i na mentalno zdravlje.

Cikla

Zbog njezinih ljekovitih svojstava ciklu zovu superhrana. Sadrži niz vitamina, ponajviše C i B skupine, bjelančevine, ugljikohidrate, te sve važne minerale, kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom. Cikla je posebice učinkovita kod anemije, osobito u djece i mlađih osoba. Bogata je željezom, te sadrži tvari koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od čimbenika u stvaranju eritrocita u krvi. Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih stanica, eritrocita, odnosno smanjenje količine hemoglobina kojeg ti eritrociti nose. Crvena boja cikle potječe od antocijana, koji utječe na regeneraciju krvi u organizmu. Betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma. Cikla sadrži i jod, koji pomaže kod usporavanja procesa starenja, stoga se preporučuje i starijim osobama.

Poriluk

Sirovi poriluk izvor je mangana, željeza, folne kiseline, vitamina C i B. Poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija. To su aktivne biljne molekule koje u suradnji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na zdravlje. One imaju sposobnost moduliranja metabolizma organizma te tako preveniraju pojavu malignih oboljenja. Sadrži i tvari koje djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snižavaju kolesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma, te imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja.

Kupus

Kao i ostalo lisnato povrće, kupus ima malu energetsku vrijednost. Zato se u svježem, kiselom ili kuhanom kupusu može uživati bez straha od kalorija. Bogat je pak vitaminima i mineralima. Najviše sadrži kalija, željeza i magnezija, a ima i povoljan odnos kalcija i fosfora, koji osigurava najbolju iskorištenost kalcija u organizmu. Kupus je odličan izvor vitamina C, no, on kao i ostali najvažniji sastojci kupusa gube se kuhanjem i prženjem. Zato je kiseli svježi kupus najbogatiji hranjivim sastojcima i prirodan izvor vitamina C. Koliko je važan izvor vitamina C govori i to da se kupus može svrstati uz bok naranči i limunu. Sirovi kupus, ako se često jede, pomoći će kod slabokrvnosti, nesanice, depresije.

Patlidžan

Plavi patlidžan je zdrav za srce jer osigurava znatnu količinu kalija, što pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Ujedno sadrži tvar saponin, koja ima antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva. Patlidžan je tipičan jesenski plod, bogat vlaknima . Pri kupnji treba birati lagane, srednje velike primjerke, koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica.

zena.hr