Demistificirali smo duhovnost kad smo saznali za religijske priče i pouke, kad imamo osobnu duhovnu praksu molitve i meditacije te kad sve to primijenimo za dobrobit svakodnevnog života. Međutim – i dalje je sve čudesno i mistično! Ali, sad je u nama znanje zamijenilo strah i dogmu, mir je zamijenio nemir. I upravo su ovo glavne odlike duhovnih vrijednosti, koje uvijek, ali baš uvijek, počivaju samo na temeljima vrline i dobronamjernosti čovjeka. Sad znamo svrhu molitve i meditacije, načela dobra i zla, moralnih pouka. Sad su duhovne tajne i mistike izišle na vidjelo jer smo napokon i mi progledali, probudili se, a njihovi čuvari više nisu stare religije.

atma.hr – 52
Što se to tako tajanstveno skriva u crkvama, džamijama, hramovima? Koje se to velike istine čuvaju? Kakvi se to grandiozni i komplicirani  rituali tamo vrše i zašto? Tko ima pravo čuvati i skrivati tajne svete spise, knjige i znanja? Tisućljećima pojedinci tvrde da imaju pravo čuvati upravo to nešto sveto, što ne smije biti dostupno svima. Čemu toliko mistificiranja kad je božansko svejedno neuništivo i sveprisutno. Prolazne su samo dogme, uvjerenja, ljudska riječ o tome.

Zašto sve to i danas smatramo dogmom i zapečaćenom nedostupnošću nama, običnim ljudima?

Čemu sva ta mistika i tajanstvenost, ako mi svejedno znamo i osjećamo u sebi da Bog postoji? Tko nam to može uzeti? Ima li netko više prava na duhovnost od nas? Ono što je čovjeku samo po sebi urođeno vam  nitko ne može dati ni uzeti. Nad tom velikom objavom u vašem srcu, ništa ne može biti skriveno, a kamoli svetost života i pravo na blagoslovljen i radostan život. Božji blagoslov vam je predan već time što ste dobili priliku roditi se.

Možda su nekoć i postojale tajne jer su u doba nepismenosti samo svećenici čitali knjige. Međutim, danas kad su svete knjige, spisi i znanja svedostupni, o kontekstu njihove tajanstvenosti i mistike mogu govoriti samo oni koji ih ne čitaju. Na žalost, i danas prevladava veće zanimanje za stjecanje materijalnih dobara od  zainteresiranosti za duhovne teme. Dokaz tomu jest suvremeni konzumeristički svijet, mnogo depresivnih i nesretnih ljudi.

Mnogi ne razumiju duhovne poruke, unatoč njihovoj svedostupnosti, jer ih još nisu naučili primjenjivati na vlastiti život. Osnovna prepreka tomu jest pretjerana poistovjećenost sa svojim materijalnim ja, fizičkim ja. Međutim, čim uključimo intuiciju i naučimo dekodificirati simbole, koji se preslikavaju u ovaj materijalni svijet, vrata tajnih znanja pred nama će se početi otvarati. Usred naše svakodnevice!

Danas se sve više povezuje religiozno i znanstveno znanje, sve je više znanstvenika vjernika, koji svjedoče o čudesnostima procesa života. I da, naravno da je cijeli taj proces vrlo mističan!

Usto, uz svekoliku dostupnost vjerske literature, danas imamo i sijaset knjiga o duhovnosti uopće nevezano za bilo koju religiju. Ovo je stoga što je duhovnost univerzalan pojam, religiozno neuvjetovan. Više ne vrijedi ideja da ukoliko nisi religiozan, da nisi niti duhovan! U suvremenom dobu dozvoljeno je stvarati vlastitu duhovnost, danas popularno nazvano: buđenje svijesti. Svijest se sve više budi što je više poduprta znanjem iz različitih izvora, kako znanstvenih, tako i vjerskih. Buđenje svijesti naziva se duhovnost – samospoznaja. Svi imamo jednako pravo na to.

Demistificirali smo duhovnost kad smo saznali za religijske priče i pouke, kad imamo osobnu duhovnu praksu molitve i meditacije te kad sve to primijenimo za dobrobit svakodnevnog života. Međutim – i dalje je sve čudesno i mistično! Ali, sad je u nama znanje zamijenilo strah i dogmu, mir je zamijenio nemir.

I upravo su ovo glavne odlike duhovnih vrijednosti, koje uvijek, ali baš uvijek, počivaju samo na temeljima vrline i dobronamjernosti čovjeka. Sad znamo svrhu molitve i meditacije, načela dobra i zla, moralnih pouka. Sad su duhovne tajne i mistike izišle na vidjelo jer smo napokon i mi progledali, probudili se, a njihovi čuvari više nisu stare religije.

Znanje i spoznaja ne mogu biti same sebi svrhom, baš kao ni vjera, osobito ona po religijskoj objavi, već moraju služiti čovjeku. Dakle, služe čovjeku samo ukoliko ga učine mudrim, a ne samo pobožnim. Što možemo učiniti s tom pobožnošću? Što to oni tamo tisućljećima mole sebi u bradu, što to oni tamo mantraju?

Čemu sve to, ako nije pomoglo čovječanstvu, da se živi u miru i u ljubavi, bez ratova i siromaštva? Čemu sve to ako smo nezahvalni, nesretni? Smisao duhovnosti jest buđenje svjesnosti pojedinca za ove vrline, koje su ujedno i odgovor kako da se postane bolji čovjek.

Više pročitajte u knjizi https://atmawebshop.com/proizvod/razotkrivanje-tajnih-mudrosti/

Sanja Vuković Grbac

https://www.youtube.com/channel/UCqLFqkSJSYxVI4f0E_aOgEw