Foto: pixabay.com

Sigurno ste puno puta čuli da netko ostaje u nezadovoljavajućoj ili lošoj vezi iako ima mogućnosti prekinuti taj odnos. Ili ste možda i sami u takvom odnosu ili ste bili u njemu.

Bez obzira koliko taj odnos bio loš, osoba usprkos svemu ostaje i nada se boljim danima. “Ma, promijenit će se on/a.” No najčešće se druga osoba neće promijeniti bez obzira što mi učinili.

Ako idemo u stručne termine, ovdje je riječ o ovisnosti o drugoj osobi/suovisnosti. Iako se o ovoj ovisnosti jako malo zna za razliku od ovisnosti o alkoholu, cigaretama, ona također može ozbiljno ugrožavati život pojedinica, fizički, psihički i emocionalno.

“Sve će biti drugačije kada shvati koliko ga volim i prihvaćam unatoč svemu.”

atma.hr – 52
Što je zapravo suovisnost te kako ju razlikovati od prave ljubavi?

Svaki ljubavni odnos sadrži privrženost i različite potrebe, i to je normalno. Dok dijelimo zajedničke trenutke i interese sa voljenom osobom, mi se još više razvijamo te dodatno razvijamo vlastite pozitivne, najbolje osobine.

Međutim, ovisnost se razvija kada “Ja te trebam.” preraste u krajnost. Tada kako kaže H.Helpern lišavamo sebe tri bitne slobode: slobode da budemo svoje najbolje ja (self), slobode da volimo osobu na temelju slobodnog izbora i brižne predanosti te slobode između održavanja i prekidanja odnosa.

Ako ste duboko nesretni u svom ljubavnom odnosu, ostajete u njemu, a niste sigurni radi li se o ovisnosti o drugoj osobi ili o odnosu koji zaslužuje vašu predanost i strpljenje, pokušajte promotriti ovih pet značajki ovisnosti o drugoj osobi ili vezi:

 • Objektivne činjenice i razumsko prosuđivanje (kao i mišljenje drugih ljudi) vam poručuju da se radi o štetnom odnosu te da nema znakova poboljšanja, no vi sve to zanemarujete i ne poduzimate nikakve korake za prekid odnosa.
 • Sami sebi dajete racionalne razloge za ostajanje iako ti razlozi nemaju valjano objašnjenje i nisu dovoljna protuteža svemu negativnom u vezi.
 • Kad razmišljate o prekidu, osjećate strah, nemir, užas tako da izbjegavate o tome misliti i pričati.
 • Kada poduzmete neke korake da bi prekinuli odnos, javlja vam se stanje poput apstinencijske krize (uključujući i fizičku bol) uz ostale simptome te vam se kao jedino rješenje javlja ponovno uspostavljanje odnosa.
 • Kad je odnos uistinu prekinut (ili samo maštanjem o tome), osjećate izgubljenost, samoću i prazninu nastalu prekidom, ali se javlja i osjećaj oslobođenja.

atma.hr – 52
Uz sve navedeno ovisna osoba koristi različite strategije/ponašanja u odnosu prema partneru:

 • Čeka i nada se da će se partner/ica jednom promijeniti
 • Pristaje na različite kompromise koje inače nikada ne bi prihvatila
 • Zadovoljava se sa “mrvicama” ljubavi i pažnje u vezi
 • Nada se da će sa puno ljubavi uspjeti doprijeti do druge osobe i promijeniti je
 • Potiskuje svoje potrebe, želje te sve posvećuje drugoj osobi
 • Planira sve svoje dogovore u skladu sa željama druge osobe
 • Pokušava biti savršena u svakom pogledu da bi se što više svidjela partneru/ici
 • Kupuje različite poklone ili daje novac drugoj osobi kao znak pažnje
 • Želi otići, ali kada pokuša ili ode, brzo se vraća

Ako je prisutna većina ovih znakova, vjerojatno se radi o odnosu u kojem elementi ovisnosti značajno uništavaju sposobnost upravljanja vlastitim životom. Muškarci i žene mogu biti podjednako ovisni o drugoj osobi.


Webinar će se održavati putem aplikacije Zoom. Za pristup predavanju šaljem link na mail pomoću kojeg ćete moći pristupiti webinaru. Ukoliko nećete moći prisustvovati, a želite se prijaviti, biti će dostupan snimak nakon predavanja.

Cijena je 25€

Okvirno vrijeme trajanja: oko 2h

Voditeljica: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt psihoterapije i master gestalt psihoterapije, neurolingvistička praktičarka, TA.

Više o meni i mom radu možete pročitati na web stranici: www.psihoterapijasavjetovanje.com

Za predavanje se možete prijaviti ovdje:

Kontakt obrazac

  ili na mail:[email protected] i mob:091/935-6942

  Nakon prijave dobiti ćete račun i link za pristup predavanju da ga možete pogledati kada vama odgovara.

  Prethodna objavaNarodne predaje o divovima u Lici: Nemri – drevni lički prastanovnici
  Slijedeća objavaVISOKE VIBRACIJE – Ecstatic Spirit Dance – Zagreb 12.3.2023.
  Marta Kravarščan
  Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]