Tijekom 8. Dana Indije u Zagrebu, u glazbenom paviljonu parka Zrinjevac u Zagrebu, umjetnica i modna dizajnerica Mandali Mendrilla izložila je instalaciju – haljinu skulpturu ‘Kamadhenu’, na koju je stotine posjetitelja vezalo svoje želje, u skladu s drevnom istočnjačkom tradicijom.

atma.hr – 52
“8. Dani Indije u Zagrebu”, koju već tradicionalno organiziraju Indijski kulturni centar udruge Lotos uz potporu Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu, Grada Zagreba, te u suradnji s Kulturno-informativnim centrom (KIC), ICCR-om (Indijsko vijeće za odnose u kulturi), Europskim domom, Knjižnicama grada Zagreba, Etnografskim muzejom i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, od 16.-18. 6. u glazbenom paviljonu parka Zrinjevac upriličili su izložbu instalacije haljine skulpture pod nazivom Kamadhenu (Wish tree Dress III), hrvatsko-američke umjetnice i modne dizajnerice Mandali Mendrilla.

Izložbu te Dane Indije otvorio je veleposlanik Indije u Hrvatskoj, Nj.E. Sandeep Kumar te je “Kamadhenu” proglašena Haljinom Prijateljstva između Hrvatske i Indije.

Haljina Kamadhenu, napravljena je od svile mira pri čijoj izradi se ne ubijaju dudovi svilci te obojana ekološkim bojama za tekstil. Inspiraciju za haljinu Kamadhenu, Mandali je našla u istoimenom biću iz indijske mitologije koje je opisano da živi na rajskim planetama te da ispunjava sve želje. Tijelo božice Kamadhenu sačinjeno je od djevojačkog torza, tijela krave, krila anđela i paunova repa.

Kroj haljine baziran je na grafičkom simbolu božice Kamadhenu, tj. Yantri koja je nacrtana u skladu sa energetskim zakonima harmonije u svemiru.

“Filozofija rada Mandali Mendrilla Ateliera usko je povezana sa proučavanjem zakona prirode. Već godinama proučavam povezanost ljudskog djelovanja u skladu s prirodom. Tako sam kroz Ayurvedu, Vastu i Feng Shui, istočnjačke znanosti o zdravlju i dizajnu, te znanosti o mantra meditaciji otkrila anatomiju Yantri, tj, grafičkih prikaza zvukova na kojima navodno počiva vidljiva stvarnost. Korištenjem Yantri, rečeno je da osoba može pomiriti energije u prostoru, istaknuti i ojačati pozitivne utjecaje te pružiti duhu i tijelu vrhunski estetski doživljaj. Alta Moda haljine koje se baziraju na Yantrama njeguju sve razine ljudskog postojanja te šire pozitivnu energiju. Zahvaljujem Danima Indije i Gradu Zagrebu na toploj dobrodošlici,” rekla je Mandali.

atma.hr – 52
Haljinu Kamadhenu na ovosezonskom Fashion Weeku Zagreb nosila je scenska umjetnica Snježana Kovačić te je svojim performansom zatvorila reviju modne kuće Mandali Mendrilla.

Sve želje sakupljene na instalaciji Mandali će odnijeti u Vrindavan, Indiju, krajem 2016. te ih položiti na pravo drvo želja koje tamo raste.

Vezanje želja na drveće želja dobro je znana istočnjačka tradicija. Umjetnička instalacija Wish Tree Dress (Haljina Želja) nadahnuta je tom tradicijom te radom umjetnice Yoko Ono.

Mandali Mendrilla vas poziva da otkrijete svijet njene umjetnosti i haute couture haljina te se pridružite ljubiteljima njene modne marke na:

www.mendrilla.com

mendrilla-pisanje-zelje

mendrilla-zrinjevac-3

mendrilla-zelja-na-haljini-2

mendrilla-zelja-na-haljini-3

mendrilla-zrinjevac-2

mendrilla-zrinjevac-detail-1

mendrilla-zrinjevac-haljina-detail-2

mendrilla-zrinjevac-paviljon

Izložbu je fotografirao Neven Mendrila

mendrilla.com

lalalai.com

Facebook: Mandali Mendrilla ATELIER

Instagram: mandalimendrilla