pixabay.com

Iako je pitanje “koliko traje ljubav” vječna tema, poslije mnogobrojnih znanstvenih istraživanja utvrđeno je da se ljubavni hormoni “potroše” poslije četiri godine!

Seksolozi su čak radikalniji: kažu da ljubav traje svega godinu dana, partneri se poslije ovog vremena zasite, dosade jedan drugome te ostaju u vezi zbog navike, moralnih, društvenih ili ekonomskih razloga, dok drugi jednostavno ne žele nastaviti ako više nema “kemije” – te idu iz veze u vezu.

Kriza već od pete godine

Kada je u pitanju brak, stalno slušamo da kriza nastupa u sedmoj godini. Brakorazvodni odvjetnici tvrde drugačije: partneri doživljavaju prvi udar u petoj godini braka, a razvode se kasnije – poslije dvanaest zajedničkih godina.

Stručnjaci, i ne samo oni, sve manje vjeruju u stanovište da djeca učvršćuju brak.

“Potomstvo možemo predstaviti kao, na primjer, zastavicu na slalomu koji izvode muškarac i žena. Ali, treba znati voziti slalom. To stalno ponavljam parovima koji dolaze u bračno savjetovalište: morate se naučiti ponekad “obraniti” od djece, pronaći vrijeme kada ćete se baviti sobom, osigurati nekoga tko će čuvati dijete jednu večer u tjednu, kada ćete se posvetiti svom životnom suputniku, jer u životu vam je partner najvažniji “, smatra ugledni talijanski psihijatar Giacomo Dacquino koji navodi i da svakodnevna briga o djeci, kao i konstantan napor oko poslova u kući “ubijaju” ljubav.

On kaže i da ako ste svakodnevno okupirani djetetom, vi ste glavni “krivac” što između vas i vašeg partnera nema strasti i ljubavi.

Preporuča da supružniku posvetite više pažnje i vratite ono što se možda ugasilo.

Brak bez uživanja

Istina je da ljudi u posljednje vrijeme žive mnogo brže i vode stresniji način života. Zato ne uživaju dovoljno u društvu svoje bolje polovice: kada jedan radi, drugi je kod kuće s djetetom i obrnuto. Nikako da se usklade, a brak sve više sliči na poduzeće dvoje zaposlenih. Sve to negativno utječe na partnerske odnose.
“Mnogi parovi boluju i od pretjeranog planiranja budućnosti. Za time, realno, nema potrebe, bolje se prepustite sada i ovdje. Uživajte u razgovoru, u novom partnerovom parfemu ili frizuri”, preporučuje Giacomo Dacquino 🙂

Iako ne postoji univerzalni recept za sve parove, terapeuti su suglasni i sa sigurnošću navode da na ljubavi treba “raditi” svakodnevno.
Biološko objašnjenje privlačnosti

Poljubac: U trenutku kad se ljubimo, oslobađa se noradrenalin, srce pumpa više krvi u usne, aktiviraju se živčani završeci lutajućeg živca, dok se u pljuvački skupljaju muški i ženski seksualni hormoni.

Stanje zaljubljenosti: Ovdje glavnu ulogu igraju neurotransmiteri. U prisustvu partnera koji nas privlači, mozak oslobađa prirodne amfetamine, kao što su dopamin i feniletilamin. Oni predstavljaju motor koji čini da osjećamo želju i zbog koga su dvoje zaljubljenih u stanju da razgovaraju i provedu čitavu noć budni, a da ne osjećaju umor. Nakon izvjesnog vremena ove supstance doživljavaju zamor materijala. Tada prestaje akutna faza 🙂

Seks: Tijekom seksualnog čina događa se prava hormonska oluja. Posebno je aktivan oksitocin.

Zrela ljubav: U zreloj ljubavi glavnu ulogu igra endorfin, supstanca koji poslije otprilike četiri godine prelazi u prirodni amfetamin. Jaka osjećanja zamjenjuje smireno osjećanje zadovoljstva zbog postojane ljubavi.

cafe.ba

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 29.06.2016.
Slijedeća objava10 praktičnih načina za odstranjenje negativne energije
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.