pixabay.com

Iako je pitanje “koliko traje ljubav” vječna tema, poslije mnogobrojnih znanstvenih istraživanja utvrđeno je da se ljubavni hormoni “potroše” poslije četiri godine!

Seksolozi su čak radikalniji: kažu da ljubav traje svega godinu dana, partneri se poslije ovog vremena zasite, dosade jedan drugome te ostaju u vezi zbog navike, moralnih, društvenih ili ekonomskih razloga, dok drugi jednostavno ne žele nastaviti ako više nema “kemije” – te idu iz veze u vezu.

Kriza već od pete godine

Kada je u pitanju brak, stalno slušamo da kriza nastupa u sedmoj godini. Brakorazvodni odvjetnici tvrde drugačije: partneri doživljavaju prvi udar u petoj godini braka, a razvode se kasnije – poslije dvanaest zajedničkih godina.

Stručnjaci, i ne samo oni, sve manje vjeruju u stanovište da djeca učvršćuju brak.

“Potomstvo možemo predstaviti kao, na primjer, zastavicu na slalomu koji izvode muškarac i žena. Ali, treba znati voziti slalom. To stalno ponavljam parovima koji dolaze u bračno savjetovalište: morate se naučiti ponekad “obraniti” od djece, pronaći vrijeme kada ćete se baviti sobom, osigurati nekoga tko će čuvati dijete jednu večer u tjednu, kada ćete se posvetiti svom životnom suputniku, jer u životu vam je partner najvažniji “, smatra ugledni talijanski psihijatar Giacomo Dacquino koji navodi i da svakodnevna briga o djeci, kao i konstantan napor oko poslova u kući “ubijaju” ljubav.

On kaže i da ako ste svakodnevno okupirani djetetom, vi ste glavni “krivac” što između vas i vašeg partnera nema strasti i ljubavi.

Preporuča da supružniku posvetite više pažnje i vratite ono što se možda ugasilo.

Brak bez uživanja

Istina je da ljudi u posljednje vrijeme žive mnogo brže i vode stresniji način života. Zato ne uživaju dovoljno u društvu svoje bolje polovice: kada jedan radi, drugi je kod kuće s djetetom i obrnuto. Nikako da se usklade, a brak sve više sliči na poduzeće dvoje zaposlenih. Sve to negativno utječe na partnerske odnose.

atma.hr – 52
“Mnogi parovi boluju i od pretjeranog planiranja budućnosti. Za time, realno, nema potrebe, bolje se prepustite sada i ovdje. Uživajte u razgovoru, u novom partnerovom parfemu ili frizuri”, preporučuje Giacomo Dacquino 🙂

Iako ne postoji univerzalni recept za sve parove, terapeuti su suglasni i sa sigurnošću navode da na ljubavi treba “raditi” svakodnevno.

atma.hr – 52
Biološko objašnjenje privlačnosti

Poljubac: U trenutku kad se ljubimo, oslobađa se noradrenalin, srce pumpa više krvi u usne, aktiviraju se živčani završeci lutajućeg živca, dok se u pljuvački skupljaju muški i ženski seksualni hormoni.

Stanje zaljubljenosti: Ovdje glavnu ulogu igraju neurotransmiteri. U prisustvu partnera koji nas privlači, mozak oslobađa prirodne amfetamine, kao što su dopamin i feniletilamin. Oni predstavljaju motor koji čini da osjećamo želju i zbog koga su dvoje zaljubljenih u stanju da razgovaraju i provedu čitavu noć budni, a da ne osjećaju umor. Nakon izvjesnog vremena ove supstance doživljavaju zamor materijala. Tada prestaje akutna faza 🙂

Seks: Tijekom seksualnog čina događa se prava hormonska oluja. Posebno je aktivan oksitocin.

Zrela ljubav: U zreloj ljubavi glavnu ulogu igra endorfin, supstanca koji poslije otprilike četiri godine prelazi u prirodni amfetamin. Jaka osjećanja zamjenjuje smireno osjećanje zadovoljstva zbog postojane ljubavi.

cafe.ba