Nekoliko je različitih scenarija koji bi vas mogli mučiti u ovom trenutku – jedan od njih je da biste zbog krize i financijskih rezova firme za koju radite mogli ostati bez posla te niste sigurni trebate li prihvatiti manje plaćeni posao kod drugog poslodavca ili ipak ostati na ovoj poziciji u slučaju da se situacija popravi.

Eckhart Tolle

Još jedna mogućnost je da očekujete dijete, trebate se preseliti i ne možete se odlučiti između skuplje pozicije s dobrom javnom školom te kuće koja se doista uklapa u vaš budžet. Ili još jedan scenarij: nakon 7 godina zajedničkog života vaš se brak pretvorio u serijal ljutih svađa te niste sigurni trebate li se boriti za opstanak braka ili konačno prekinuti vašu vezu.

Svatko od nas se može naći u jednoj od ovih situacija u kojima moramo donijeti velike odluke te nismo uistinu sigurni što trebamo učiniti.

Prvi korak je prikupljanje informacija. Potrebno je sagledati sve važne činjenice za i protiv. Čak i tada nećete možda doći do konačnog rješenja. Kada se ne možemo donijeti odluku – to je zbog onog glasa u našoj glavi. Mnogi nisu ni svjesni da taj glas uopće postoji. Međutim, on je definitivno prisutan i vodi beskrajan unutarnji monolog u vašoj glavi.

Oslobodite svoj um

Kod donošenja teških odluka, taj glas nije ni malo od pomoći – često kritizira vašu prošlost donošenja pogrešnih odluka te ističe posljedice donošenja krive odluke u određenoj situaciji. Osim toga, kritizira i druge. Kao da živite s nekime tko ne može podnijeti vas, kao ni ikoju drugu osobu.

Nitko naravno ne bi htio tako živjeti, ali ipak ne možete samo tako odšetati jer niste oslobodili svoj um – zapeli ste. Rezultat toga je gubitak samopoštovanja i samopouzdanja. Jednostavno više ne možete vidjeti pozitivnu stranu onoga što bi mogla donijeti vaša odluka.

Glas u vašoj glavi također stvara veliki broj problema koji zapravo uopće nisu problematični. To su samo stvari koje se još nisu ni dogodile, već bi se mogle dogoditi sutra ili idući tjedan. Slušanje takvih nestvarnih problema ima drugo ime: briga. To je upravo ono što glas u vašoj glavi radi: postavlja pitanja poput ˝Što ako?˝. Ulijeva vam strah i više uopće nemate smisao za uživanje u životu.

Prestanite komplicirati

Kako se riješiti ovakvog problema? Jedan od načina jest da počnete prepoznavati taj glas u vašoj glavi. Jednom kad čujete takve misli, pokušajte jednostavno prestati misliti. Drugi način je da se pitate: ˝Koji me se problem tiče baš sada?˝. Često nas to može probuditi i nagnati nas da razmišljamo realno.

Morat ćete si priznati: ˝U redu, upravo sada uistinu ni nemam nikakav problem˝. Primjerice, u datom trenutku još uvijek niste izgubili svoj posao. Možda ćete ga izgubiti kasnije, ali u ovom trenutku još ste uvijek zaposleni.

Probleme rješavajte odmah

Istina je da se nalazite u izazovnoj situaciji koja će zahtijevati nekakvu reakciju u nadolazećem periodu, međutim – to nije problem. To je događaj koji može uslijediti. Nadalje, ako se takav problem pojavi – tada ćete morati poduzeti nešto oko njega.

Kada to shvatite prestat ćete se boriti sami sa sobom jer zapravo sve negativne emocije, nesanice, mrzovoljnost i strah produkt su vaših misli oko nečega što se još nije ni desilo. Osim toga, možete normalno nastaviti sa svojim životom ma što vam on donosio.

Prave odluke dolaze spontano

Ako ste smireni i spokojni, povezani ste i s kreativnim vidom inteligencije, a ne samo s moći analitičkog razmišljanja. Vrlo često nam prave odluke dolaze sasvim spontano. Ne moraju se desiti ove sekunde, ponekad je potrebno vratiti se normalnom životu i pustiti dovoljno mjesta svojoj intuiciji da dođe na vidjelo.

Na kraju krajeva, izaberete li jednu ili drugu opciju – zbilja nije niti toliko važno. Ukoliko se zbilja nalazite u tom trenutku prilikom donošenja odluke, onda ćete biti svjesni i situacije koja će nastupiti te ćete biti spremni za donošenje odluke ukoliko se pokaže potreba za time.

Naravno , uvijek će postojati ono pitanje: ˝Što bi bilo da sam donio/la drugačiju odluku?˝. Ipak, nije najvažnije ono što ste učinili već kako ste to učinili – stanje vaše svjesnosti tijekom procesa donošenja odluke koja će s malo sreće ostvariti sve ono čemu ste se nadali.

naturala.hr