People photo created by jcomp - www.freepik.com

Nedavno sam negdje pročitala da naša duša ima plan, ali ne dolazi od ljudskih želja. Zanimljivo je da mi je ta rečenica zapela za oko neposredno nakon trenutka kada sam čvrsto odlučila da sahranim svoje želje i nade. Preteške su mi postale. Zbog njih je moja glava stalno u budućnosti koja eto nikako ne dolazi , barem ne onako kako je zamišljam.  Zbog onih koje su se mogle ostvariti, a iz nekog razloga nisu, pomalo nostalgično, vrtim već izlizanu, odavno prošlu priču. Gorko-slatki okus patnje  sjećanja i vizija prožima moj život, ostavljajući mali ili nikakav prostor sadašnjosti. U tom klackanju zaboravljam da nemam ni prošlost ni budućnost.

atma.hr – 39

Ako zauvijek prekrižim svoje težnje, znači li to da mi više ne vrijedi živjeti? Šta je čovjek bez nade? Beznadežan slučaj ili ipak neko ko se sjetio udisati zrak, smiriti svoj um, usporiti i zahvaliti Bogu na DANAS?

Proglasiti nevažećim sve ono što  javno i potajno želim, znači da prihvatam neizvjesnost budućnosti i nepopravljivost prošlosti. Sada mi se čini istinitim da je život od danas do sutra i da je prava umjetnost naučiti misliti samo o današnjem danu. Jer, dovoljan je djelić sekunde da se preokrene život.

Polako mi postaje blisko imati povjerenje u plan moje duše živeći samo sada, u ovom trenu iako mi se smisao datog momenta može činiti  potpuno zamagljen i dalek. Spisak želja je pocijepan i bačen, ne zato što sam izgubila vjeru već  što sam na teži način shvatila da  sutra o kojem maštam možda nikad neće doći. Nije tragedija u neispunjenoj želji sve dok znam da mi Bog nikad ništa ne uskraćuje, već me bezrezervno podržava, svijetleći mi put.

Plan za danas: Živjeti taman koliko je dovoljno za danas, dakle ni manje ni više, nego kao da sutra ne postoji.

Anela Merdanović, plavopero777.wordpress.com

23 TESLINA PLOČA