Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

 Portal hr.sott.net nam prenosi ekskluzivan prijevod članka o meridijanima – energetskim kanalima kroz koje prolazi vitalna, životna energija, a o kojima drevne tradicije liječenja govore već stoljećima. Znanstveni dokazi, danas, potvrđuju korist različitih iscjeliteljskih tehnika koje koriste meridijane kao bazu za poboljšanje toka energije kroz tijelo, kroz akupunkturu, jogu, ‘shiatsu’ masažu, ‘Qigong’, ‘Tai Chi’ i slične tehnike.

Stoljećima su čuvari drevne mudrosti i iscjelitelji u različitim tradicijama posjedovali pronicljivo razumijevanje energetskog tijela. Tradicije liječenja iz Kine, Indije, Japana i Tibeta, kao i iz drugih zemalja sve su govorile o energetskim kanalima, meridijanima ili nadijima kroz koje prolazi vitalna energija.

Smatralo se da je život bioelektričan i fenomen vibriranja energije, stoga se zdravlje baziralo oko balansiranja energije kroz različite načine. Život postoji zbog životne sile i energije koja prolazi kroz animirano tijelo, omogućavajući kretanje, disanje, probavljanje hrane, razmišljanje pa čak i osjećanje.

Energetski kanali

Vitalna životna sila ili ‘chi’ se sastoji od dvije vrste sila, ‘yin’ i ‘yang’, i teče kroz sofisticiranu mrežu energetskih puteva ili cesta koje tvore strujni krug tijela. Prije 2000 godina drevne kulture su znale za postojanje ovih energetskih kanala. U Tajlandu su ih nazivali ‘sen’, ‘nadiji’ u Indiji, ‘meridijani’, ‘kanali’ ili ‘plovila’ u Kini i Japanu, te ‘kanali’ u Tibetu. U Indiji, gdje su se razvile mnoge istočnjačke iscjeljiteljske umjetnosti, govori se o 72 000 nadija ili energetskih puteva.

Smatra se da je bolest blokada u energetskom protoku ovih kanala. Brojne tradicije iscjeljivanja, uključujući akunpunkturu, masažu i jogu, utemeljene su na principu postojanja energetskih kanala ili puteva, poznatih kao meridijani ili nadiji, koji prolaze kroz tijelo u složenoj mreži.

Nekome tko smatra da je tijelo samo skup mesa i kostiju, ovo se može činiti kao mala lakomislena bajka, no izvorno mi smo energetsko polje, ugrađeni u još jedno energetsko polje. Naša tijela su elektromagnetna u prirodi i znanost mjeri ove frekvencije naprednim aparatima, kao što su EKG i MRI skeneri, već mnogo godina. Mnogobrojne studije pokazuju kako ovi energetski putevi i točke provode elektricitet čak i kad igle nisu korištene.

Također je otkriveno da tehnika masiranja ‘Shiatsu’ stimulira iste energetske efekte. Slično, otkriveno je i da tehnika Qigong, Tai Chi i poze u jogi pojačavaju provođenje elektriciteta u akupunkturnim točkama, no znanost nikada nije vjerovala u postojanje meridijana sve do sada.


Widget not in any sidebars

Znanstveno istraživanje

Prema informacijama u izvornom članku, postoji studija znanstvenika sa Sveučilišta u Seoulu koji potvrđuju postojanje meridijana, koje opisuju kao “primo-vaskularni sustav (PVS)” . Oni tvrde da je ovaj sustav krucijalni dio kardiovaskularnog sustava.

Prethodno, sjevernokorejski znanstvenik Kim Bong-Han je sugerirao kako je otkrio meridijane još u ranim 60-tim godinama 20. stoljeća. Dr. Kim Bong-Han je pokazao, prije više od 50 godina, da nove cjevaste strukture postoje unutar i izvan krvnih i limfnih žila, kao i na površini unutarnjih organa i ispod kože.

Vjerovao je da su to klasične linije meridijana. Nakon njegovog istraživanja, meridijani su se zvali Bonghan cjevovodi ili kanali, no sada je postojanje ovog sustava u različitim organima potvrđeno daljnjim istraživanjima.

Današnji korejanski istraživači sada vjeruju da je primo-vaskularni sustav doista fizička komponenta akupunkturnog sustava meridijana. Također je sugerirano da je ovaj sustav uključen u kanaliziranje toka energije i informacija koje prenose biofotoni (elektromagnetski valovi svjetlosti) i DNA.

Korejanski znanstvenici su istraživali orijentalnu medicinu uz pomoć biofizičkih metoda, ubrizgavanjem specijalnih bojila koje oboje meridijane. Ubrizgavanjem bojila na akunpukturne točke mogli su vidjeti tanke linije.

Ovo nije bilo vidljivo na neakupunkturnim točkama gdje nema meridijana. Istraživači su otkrili da linije meridijana nisu ograničene samo na kožu, nego su one stvarni cijevni sustav kroz koji prolazi tekućina, te da se ta tekućina mijenja kako bi formirala matične stanice.

Prethodno, znanstvenici su koristili kombinaciju tehnika oslikavanja i CT snimaka kako bi promatrali koncentrirane točke mikrovaskularnih struktura koje očigledno odgovaraju karti akupunkturnih točaka koju su napravili kineski energetski iscjeljitelji u drevna vremena.

U studiji objavljenoj u Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena [Žurnalu elektronske spektroskopije i povezanih fenomena; op. prev.] istraživači su koristili kontrastno CT oslikavanje sa zračenjem na neakunpunkturne točke i na akupunkturne točke. CT snimke su otkrile jasnu razliku između anatomske strukture neakupunkturnih i akupunkturnih točaka.

Meridians3

Sustav meridijana

Postoji 12 primarnih parova meridijana, šest ‘yanga’ i šest ‘yina’, te dva pojedinačna srednja meridijana. ‘Yang’ meridijani se spuštaju niz tijelo, a ‘yin’ meridijani se uzdižu u tijelu. Svaki meridijan je također povezan s elementom [vatra, zemlja, metal, voda, drvo; op. prev.]. Svaki meridijan je najaktivniji u određeno vrijeme dana ili noći i na svaki meridijan utječe određeni element ili godišnje doba.

Priroda meridijana, u njihovoj elementarnoj strukturi, te kao nositelja životne sile, pokazuje složenost i duboku povezanost našeg tijela na staničnoj razini s univerzumom. Intimno smo povezani elementima, energetskom strukturom i tokom energije sa svim životom, na staničnoj, fizičkoj razini. Također je rečeno da naš planet ima energetske puteve ili ‘zmajeve linije’, srodne meridijanima.


Widget not in any sidebars

Kako su meridijani povezani sa zdravljem?

Naša tijela trebaju balans. Uravnoteženi tok energije, ni previše niti premalo, pogodan je za dobro zdravlje. Ovo je isto način na koji živimo naše živote. Balans je najvažniji. Dovoljno hrane, vode i zdravo uravnotežen način življenja. Kao što bi Buda rekao: “srednji put” ili umjerenost u svemu.

Možemo vidjeti ovu harmoniju i ravnotežu u životu kao balans između energija ‘yina’ i ‘yanga’ – ili pojednostavljeno, muškog i ženskog – dvije suprotne i katalizirajuće energije u svemiru.

Naše zdravlje je vitalno ako je prisutna harmonija i ravnoteža između ovih dviju sila u tijelu. Ako je ravnoteža narušena, pri čemu tok jedne od ovih dviju sila postane veći od drugog tada nastaje bolest. Ove sile ili energije teku kroz određene kanale ili meridijane u tijelu, a oni su putevi iscjeljujućih energija tijela.

U tradicionalnoj indijskoj medicini, sustav meridijana je dopunjen. Postoje nadiji pronađeni u okviru fizičkog tijela i postoje nadiji koji čine živčani, cirkulacijski, probavni i dišni sustav, limfne sustave, itd.

Bilo koja blokada u tim nadijima može imati negativne posljedice na fizičko zdravstveno stanje. Nadiji također mogu biti nađeni u suptilnom tijelu gdje prenose misli, osjećaje i živčane impulse. Kad su ovi nadiji blokirani, gubimo sposobnost osjećanja i duboke veze s drugima, okolišom i nama samima.

Na isti način kao što su vene i arterije važne za funkcioniranje tijela, nadiji krivudaju kroz naše fizičke živce i matricu svijesti koja povezuje um i tijelo, podržavajući našu fizičku ekspresiju iz drugih nezemaljskih dimenzija postojanja.

Kad je tok energije blokiran, dolazi do niske razine energije i bolesti. Prakticiranje joge i meditacije djeluje na ove suptilne energetske kanale, podržavajući protjecanje energije kroz tijelo. Prema nekim drevnim indijskim tekstovima postoji 350 000 nadija ili puteva energije u tijelu.

U tradicionalnoj indijskoj medicini i spiritualnoj znanosti stoji da energije fizičkog, suptilnog i kauzalnog tijela teku kroz nadije. U tom okviru, nadiji su povezani na posebnim, intenzivnim točkama zvanim nadičakre.

Tri najvažnija nadija su ona koja idu uzduž kralježnice: ‘ida’, ‘pingala’ i ‘sushumna’. ‘Sushumna’ je središnji kanal energije u ljudskom tijelu i ide od baze kralježnice do krune glave i prenosi kundalini energiju, koja predstavlja osnovnu evolucijsku silu.

Kundalini, za koju tvrde da leži prikriveno na dnu kralježnice, budi se kroz jogu i meditaciju. Aktivacija kundalini energije vodi do viših stanja svijesti. Cilj joge je proširiti ‘sushumnu’ i ujediniti puteve.  Pročišćenje sva tri nadija vodi sveukupnom zdravlju i blagostanju tijela i uma, kao i duhovnom napretku. Različite ‘pranayama’ [svjesno i voljno upravljanje disanjem; op. prev.] tehnike pomažu u održavanju ovih nadi kanala otvorenima.

Ako ste osjetljivi na energiju i ako ste imali energetske tretmane, kao što je akupunktura, možda ste osjetili tokove energije ili protok hladnoće ili vrućine, na primjer, kroz noge ili ruke. To je oslobađanje energije u meridijanima i tok energije koja se otpušta kad je blokada uklonjena. Postoje mnogi predivni iscjeljujući modaliteti bazirani na sustavu meridijana koji podržavaju sjajno zdravlje. Poboljšanjem protoka energije kroz tijelo postiže se balans i zdravlje i možemo doći u dodir sa samim stvarnim sobom.

Akupunktura je terapeutski modalitet korišten u Kini već krajem kamenog doba. Korištena je za liječenje svih oboljenja koja su pogađala ljude. Akupunktura nije ušla u modernu, zapadnjačku svijest sve do 70-ih godina kad je Kina prekinula period izolacije i nastavila sa vanjskim političkim i kulturalnim kontaktima. Različiti programi primjene akupunkture su polako rasli na Zapadu, vjerojatno zbog uvjerenja da nemaju znanstvenu podlogu.

Možda će sada, nakon znanstvenog dokaza o meridijanima, akupunktura postati rasprostranjenija u praksi za liječenje svih oboljenja, zajedno s drugim moćnim iscjeljujućim modalitetima zasnovanim na energetici tijela, podržavajući mnoge ljude u naporu da ostvare sjajno zdravlje i blagostanje.

Izvor: hr.sott.net / upliftconnect.com

Reference:

http://www.khu.ac.kr/eng/research/research_centers.jsp

http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1230-new-ct-scans-reveal-acupuncture-points

http://www.efttappingtraining.com/eft-and-acupuncture-points-ct-scan-study/

http://www.jams-kpi.com/article/S2005-2901(13)00208-2/abstract?cc=y=

AKCIJA!!! Polaris – polarizacijski disk

polaris zeleni 55f1520240c70 600xr 1

POLARIS – doživotni kućni terapeut: Energija koja iscjeljuje i pomlađuje!

S POLARIS-om u rukama postajete vrhunski iscjeljitelj bez ijednog dana obuke.

POLARIS disk pojačava priliv prirodne životne energije, tzv bioenergije.

On jednostavno višestruko pojačava dotok vitalne energije (bioenergije) u naš organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način.

Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke

POLARIS se može koristiti na način da punite energetske centre (tzv. čakre) koji su, po područjima, zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom – ili izravno na bolna mjesta ili tamo gdje imate problem.

Na polaris disk također možete staviti vrč s vodom. Za 30 min dobit ćete najmoćniji ljekoviti napitak. Umjesto mrtve i beskorisne vode, piti ćete živu i energiziranu vodu vrlo ugodnog okusa – piti ćete čistu energiju neophodnu vašem organizmu.

Malom novčanom investicijom ljudi dobivaju svog doživotnog kućnog energoterapeuta i prijatelja u nevolji.

POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn