Foto: uspesnazena.com

Možda će vam se učiniti da je ova vježba neobična, ali nemojte misliti da je to neka glupa izmišljotina, jer je ona vrlo korisna za vaše zdravlje.

atma.hr – 52
Ovo nije obična vježba, već prava terapija. Slična je jogi, čiji je cilj da uspostavi vezu između tijela i duha, a također je vrlo korisna i za cirkulaciju, piše uspesnazena.com.

Nemojte se plašiti isprobati nešto novo. Ova vježba neće utjecati na vašu figuru niti će učiniti vaše noge ljepšima, ali će vam pomoći da se bolje osjećate i fizički i psihički, što je također jako važno.

5 korisnih efekata ove vježbe

♦ Smanjuje otok u nogama

♦ Otklanja sindrom umornih nogu

♦ Poboljšava probavu

♦ Opušta nervni sistem

♦ Doprinosi psihičkom miru

atma.hr – 52
Izvođenje vježbe:

Pronađite mirno mjesto i izdvojite 10 minuta koje ćete posvetiti sebi. Potrebno je da osigurate uvjete koji će vam omogućiti da zatvorite oči i odmorite se.

Ako u isto vrijeme budete pričali telefonom ili čitali poruke, nećete postići isti efekt.

♦ Lezite na leđa, butine bi trebale biti 15-50 cm udaljene od zida. Savijte noge u koljenima i oslonite se petama uz zid. Ukoliko se butine nalaze pod pravim kutom u odnosu na leđa, tada će stražnjica biti na ispravnom rastojanju od zida.

♦ Ispravite noge i oslonite se na zid stopala. Ne savijajte noge u koljenima i opustite ih.

♦ Stavite jastuk pod glavu (ili leđa). Trebalo bi vam biti jako udobno. Zatvorite oči i dišite. Stavite jedan dlan na stomak, a drugi na srce.

♦ Budite svjesni svog disanja. Udišite brojeći do 2, a izdišite brojeći do 4. Zadržite se u ovom položaju 10 minuta zatvorenih očiju. Dišite i opustite se.

Ova vježba nas uvodi u stanje meditacije iako toga nismo ni svjesni. Osjetit ćemo kako naše tijelo i um zaranjaju u mir i dostižu harmoniju.

Vremenom, kako budete prakticirali ovu vježbu, primijetit ćete kako od nje imate sve veće blagodati.

Stoga, nemojte čekati i počnite već danas! Napravite korak ka zdravijem životu!

uspesnazena.com