Duhovni Ratnik II – Preobrazba iz požude u ljubav

1296

Glad, bolest, terorizam, rat, ubojstva, samoubojstva, oluje, poplave, potresi, vulkanske erupcije, zatrovane rijeke i hrana, umiruće drveće. Ovaj planet pokazuje brojne znakove ozbiljne neravnoteže.

Međutim, iako je danas u svijetu tjelesna patnja veoma rasprostranjena, teškoće s kojima se suočavamo nisu zapravo materijalne, već duhovne. Ovi su problemi odraz našeg neuspjeha da ispunimo najdublje težnje, da volimo i budemo voljeni. Za rješenje ovog problema bit će potrebno više od sofisticiranih tehnoloških napora. Možda smo ostvarili veliki znanstveni napredak, ali kao kultura još uvijek veoma slabo razumijemo ljubav, a još manje cijenimo duhovnu dimenziju života. Borba i razaranje koji nas okružuju ukazuju na hitnu potrebu da se ova situacija popravi. Moramo naučiti kako da volimo sami sebe i druge, kao i naš planet i druga živa bića koja s nama žive.

Krajnje materijalistička orijentacija industrijske kulture dovela nas je u slijepu ulicu. Potrošačko nas je društvo potaklo da se u potpunosti prepustimo željama i da ih pokušamo zadovoljiti u svakoj prilici. Umjesto da razvijemo znanje o sebi samima i da ovladamo sobom, naučili smo tražiti zadovoljstvo izvan sebe, pogrešno vjerujući da će nam takva potraga osigurati sreću. Međutim, otkrivamo da su oni koji posjeduju sve još uvijek veoma nesretni i da vode očajne, isprazne živote.

Negdje smo ozbiljno pogriješili. Problem leži u činjenici da smo se posvetili zadovoljavanju požude, a ne izražavanju ljubavi. Iako smo svi mi po prirodi bića puna ljubavi, zaboravili smo svoju pravu prirodu i žrtvovali smo prirođeno pravo zbog privlačne zamjene koja nam zapravo ne donosi radost, već bol. Budući da je zadovoljavanje tjelesnih osjetila postalo naš zajednički cilj, razvili smo egocentričnu kulturu koja dopušta natjecanje, iskorištavanje i sve ono što je potrebno da bismo dobili ono što želimo. Naše egocentrično ponašanje upravljano požudom pojavljuje se u bezbrojnim oblicima. Na primjer, upuštamo se u seks bez ljubavi, dominiramo drugima da bismo se osjećali moćnima, uništavamo tropske šume kako bismo stvorili unosnije pašnjake, bavimo se manipulacijama na tržištu novca radi osobog dobitka, lažemo i varamo kako bismo uspjeli u politici, drogiramo se da bismo doživjeli trans ili zanemarujemo vlastitu djecu kako bismo zaradili više novaca.

“Duhovni ratnik II: Preobrazba požude u ljubav” pokušaj je pomnog istraživanja teme požude i ljubavi. Polazište ove knjige jest da moramo steći duhovno razumijevanje požude i ljubavi ako želimo živjeti zdravijim, produktivnijim i ispunjenijim životom. U onome što slijedi istražit ćemo značenje, očitovanja i opasnosti požude, predložiti puteve nadilaženja njene moći, i potanko opisati progresivne razine ljubavi koje kulminiraju u ljubavi i služenju Boga.

Prvo poglavlje opisuje krizu vodstva u svijetu. Ova situacija ima veliki utjecaj na nas. Primjeri naših vođa prodiru u ostatak društva i utječu na naš način života. Danas više no ikada postoji očajnička potreba za vođama koji su naučili obuzdavati svoju požudu i ispunjavati dužnosti s ljubavlju. Svatko je od nas na neki način vođa te stoga svatko može imati dobrobiti ako obuzda požudu i počne iskazivati više ljubavi u svakom aspektu života.

Ostatak knjige pokazuje kako možemo to postići. Drugo i treće poglavlje podrobnije objašnjavaju požudu i ljubav te nam pružaju osnovno razumijevanje o njihovom djelovanju. U četvrtom poglavlju obradio sam osjetilno uživanje i njegove posljedice. U petom poglavlju posebno sam govorio o ulozi seksualnosti u našem životu. Šesto je poglavlje posvećeno ispitivanju ljubavnih odnosa između muškarca i žene, a sedmo objašnjava kako da razvijemo ljubav u svim drugim odnosima. U osmom i devetom poglavlju istražit ćemo dva dublja, duhovnija vida ljubavi, samilost i ljubav prema Bogu.

Ova izazovna vremena zahtjevaju od nas da se učvrstimo u duhovnome znanju i što je još važnije, moramo i praktično primjeniti svoje znanje. Tek se tada možemo nazvati duhovnim ratnicima koji su sposobni služiti druge. Kao duhovni ratnici ne smijemo nikada zaboraviti da je naš najveći saveznik ljubav, a najopasniji neprijatelj požuda. Možemo biti od istinske koristi jedino ako smo oslobođeni sebičnih želja i ako postanemo čisti prenositelj Božje ljubavi.
Neka vam ova knjiga pomogne da svladate privlačne obmane požude i da postanete duhovni ratnik koji širi božansku ljubav.

Postoji li nada u ovom poludjelom svijetu u kojem bjesne ratovi, u kojem su ljudi obuzeti strahom i očajem i u kojem je sam planet u krizi? Da, Bhakti Tirtha Swami odgovara posve sigurno. Duhovni ratnik II: Preobrazba požude u ljubav daje rješenje, pokazujući nam da različiti problemi imaju isti korijen: požudu. Kao želja za egocentričnim zadovoljstvom u svim aspektima života, požuda nas mami, zavarava i vodi u mnoge slijepe ulice u kojima se danas nalazimo. Lijek je ljubav — nesebična, bezuvjetna ljubav — i njezin nerazdvojni prijatelj služenje. Jesmo li spremni pobijediti požudu i pružiti ljubav drugim ljudima? Jesmo li spremni postati duhovni ratnici koji ublažavaju patnju na ovom planetu? Svatko od nas može pomoći. Duhovni ratnik II: Preobrazba požude u ljubav pokazuje nam kako.

Uvodni tekst knjige “Duhovni ratnik II: Preobrazba požude u ljubav”
Knjigu možete naručiti ovdje.