Ekscizija madeža i moguće komplikacije

Ekscizija spada u male kirurške zahvate, a podrazumijeva kirurški postupak uklanjanja ozlijeđenog ili bolesnog tkiva u svrhu liječenja. Ekscizija može biti i “probna”, odnosno može se uzeti samo dio tkiva kao uzorak za provođenje raznih pretraga u svrhu utvrđivanja dijagnoze.

Prije uklanjanja promjene na koži primjenjuje se lokalna anestezija te se potom pomoću skalpela uklanja ta promjena i ona se šalje na patohistološku obradu. Nakon zahvata, rana se šiva i previja, a tijekom zahvata će se liječnik specijalist pobrinuti da se promjena na koži ukloni na način da ožiljak bude minimalan.

Postupak ekscizije je bezbolan no rana će biti osjetljiva par sati nakon zahvata kada popusti djelovanje lokalne anestezije.

Kako izgleda ekscizija madeža?

Madeži se ponekad uklanjaju, bilo da je riječ o medicinskim, estetskim ili praktičnim razlozima. Za uklanjanje madeža primarno se koristi postupak ekscizije prije kojeg je potrebno proći kratke konzultacije s liječnikom koji će obaviti zahvat. Na konzultacijama je potrebno liječnika obavijestiti o svim lijekovima koje uzimate za poboljšanje cirkulacije ili razrjeđivanje krvi jer isti uzrokuju pojačana krvarenja.

Ekscizija madeža je mali kirurški zahvat koji traje oko pola sata te pacijent nakon zahvata dobije detaljnije dermatološke upute vezano za njegu rane i uklanjanje šavova.

Komplikacije ekscizije

S obzirom na to da je ekscizija mali kirurški zahvat, komplikacije su vrlo rijetke. Kod nekih pacijenata može doći do pojave jače boli nakon zahvata koja se može smanjiti uzimanjem analgetika.

Kod pacijenata koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi može doći do iznenadnog krvarenja dok kod dijabetičara može doći do infekcije rane. Takva infekcija javlja se kod manje od 5% osoba kod kojih je napravljena ekscizija.

U Poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

U Poliklinici BINOVA napravite zahvat uklanjanja madeža brzo, sigurno i bez čekanja! Naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!