Iako većina zapadnjačke medicine ne uključuje prepoznavanje eteričkog tijela, mnoge velike kulture prihvatile su brojne prakse čiji se osnovni principi temelje na eteričkom tijelu. Ne moramo zaviriti duboko u prošlost kako bi vidjeli popularnost joge, akupunkture, meditacije i borilačkih vještina. Ove prakse proizašle iz drevnih kultura i posvećene su složenom i sustavnom proučavanju eteričkog tijela što je dovelo do znanstvenog razumijevanja anatomije ljudske energije.

Na temelju tih nalaza, slijede i uspješni medicinski sustavi. To znanje i praksa sada je potvrđeno i od strane zapadnih znanstvenih metoda.

Prema drevnim kulturama, eteričko tijelo je složena energetsko-informacijska matrica koja prodire kroz gusto fizičko tijelo i nadilazi ga za nekoliko centimetara. Eteričko tijelo pokreće fizičko tijelo kroz sofisticiranu mrežu energetskih centara, distribucijskih linija koje se u kineskoj medicini nazivaju meridijanima i koje granaju sve manje i manje energetske kapilare koje se nazivaju „nadije“ što je sanskrtski izraz za „kanale“.Ova mreža ovjerena je od strane brojnih modernih znanstvenih metoda, uključujući i magnetsku rezonancu (MRI).

Energetski centri često se nazivaju čakrama što je sanskrtska riječ koja znači krug ili kotač. Također, to je i eksperimentalno potvrđeno s elektrostatskim mjerenjima kao i elektromiografijom (EMG). Ljudi koji danas tvrde da vide ove energije, opisali su ih da izgledaju poput kotača ili vrtloga koji se vrti u rasponu veličine od oko 5 ili više centimetara u promjeru, ovisno o fazi razvoja.

Energetski centri su poput elektrana gdje se energija visokog napona transformira i distribuira putem dalekovoda. Eteričko tijelo se sučeljava s fizičkim preko tih dalekovodova, tih meridijana. Ta energetska mreža odgovara fizičkom živčanom sustavu.Kada se nekoliko meridijana sijeku, što se događa u glavnim živčanim centrima fizičkog tijela, oni postaju još jači, vrve životnom energijom.

Energetski centri i meridijani čine osnovu uspostavljenih različitih modaliteta energetskih iscjeljivanja, te su povezani s fizičkim, emocionalnim i mentalnim zdravljem. Jedno od objašnjenja za to je “efekt sučelja” eteričkog tijela. Smatra se da eteričko tijelo djeluje kao sučelje između fizičkog i drugih energetskih tijela (emocionalnog, mentalnog i duhovnog). To energetsko tijelo utkano je unutar fizičkog tijela i nevidljivo izvana.

Kao sučelje, eteričko tijelo učvršćuje fizičko, pružajući energetsku tvar koja drži fizičko tijelo zajedno i pomaže mu da funkcionira kao integrirana jedinica (npr. jetra ostaju na svom mjestu, srce kuca bez da razmišljamo o tome). Fizičko tijelo bez potpore eteričkog bilo bi mlitavo i neutemeljeno, ne bi se moglo
držati.

Kao sučelje, eteričko tijelo djeluje i kao ulaz u preostala tri tijela -emocionalno, mentalno i duhovno – stvarajući uzajamnost između njih. Bilo kojem od tih tijela može se pristupiti kroz eteričko tijelo. To je razlog zašto različiti modeli iscjeljivanja koji posebno uključuju rad na eteričkom tijelu obično pomažu kod fizičkih oboljenja kao i emocionalnih te psiholoških problema.

http://www.quantumzona.com/1/post/2012/01/eteriko-tijelo.html