Foto: pixabay.com

U narodu se kaže da možete “pročitati” čovjeka po izrazu odnosno izgledu njegovog lica. I mnoge znanstvenike već dugo zanima ova pretpostavka pa su pokušali proučiti može li se s ljudskog lica zaista razlučiti osobnost. Točnije, posebno ih je zanimalo kako promatrač percipira razinu inteligencije prema licu osobe.

atma.hr – 78
Nedavno je završeno istraživanje na temu veze inteligencije i crta lica (točnije, morfologije) kojeg su radili češki psiholozi i filozofi na čelu sa dr Karelom Kleisnerom, a ovo su ukratko rezultati:

Muškarce možete procijeniti kao inteligentne ili ne – po crtama lica. Kada se radi o ženama, znanstvenici su potvrdili da žensko lice ne govori o inteligenciji.

Točnije rečeno, kod žene se to ne može tako procijeniti jer prednost ima privlačnost – privlačnije žene se doživljavaju kao inteligentnije, što definitivno nije pravilo.

Pokazalo se u istraživanju da promatrači percipiraju ove ljude inteligentnijima (i muškarce i žene) – one koji imaju uže lice, tanju bradu, veći i duži nos.

Suprotno, široko lice, masivna brada i manji nos navodno “govore” o manjem koeficijentu inteligencije.

Ove tri fotografije i skice govore o standardima nižeg, srednjeg i visokog koeficijenta inteligencije kod muškaraca i žena.

imagen-sin-titulo (1)

atma.hr – 39

imagen-sin-titulo

Istraživanje je pokazalo i da privlačnost značajno utiče na utisak da li je osoba inteligentna ili ne, mada je to po ovim istraživačima samo posljedica tzv. “halo efekta” (kada ljude procjenujemo na osnovu prvog utiska).

Još je nešto interesantno zaključeno: nasmijana lica ljudi ocjenjuju kao inteligentnija, dok namrštena i namrgođena – kao neinteligentna.

Isto je i s povjerenjem – ljudi više vjeruju osmjehu na licu.

Zato, ako želite ostaviti utisak inteligentne osobe (naravno, vi to i jeste) – smijte se, kažu Karel Kleisner i suradnici :-).

bizlife.rs

atma.hr – 78