Skloniji smo navikama jer nam je tako lakše. A lakše ne znači i najbolje.

atma.hr – 39

Svi smo svaki dan suočeni s donošenjem odluka u raznim segmentima svojih života. I da, ponekad se zeznemo. Možemo kupiti premale cipele, krivi jogurt, odabrati destinaciju za odmor baš onda kada pljušti ko’ iz kabla, a nama se baš sunča. Te odluke mogu sezati sve do odabira krivih prijatelja, poslovnih aranžmana, pa čak i partnera.

Da, svaki dan imamo pregršt izbora za svoje odluke, pa je normalno da ćemo ponekad odabrati i krivo. Ništa se strašno ne mora dogoditi krivim izborom, osim kada ne dopustimo da nas on valja konstantno. Ako smo nešto odabrali za sebe, a to se nije pokazalo baš najadekvatnijim za nas, možemo, smijemo i definitivno trebamo to promijeniti.

Katkada se taj prvi korak od napuštanja partnera koji nije ono za što se predstavljao ili ostavljanja prijatelja koji samo uzima ogromne količine našeg vremena i života, može činiti „prestrašan“ no to je samo taj prvotni impuls, koji nam sugerira da izaberemo nelagodni komfor, na kojeg smo navikli.

atma.hr – 78
Ako nam cipele ne odgovaraju, najčešće ih zamijenimo ili ih poklonimo nekome. Ako smo otišli na odmor dok kiši, iskoristimo najbolje moguće ono vrijeme koje nas je zapalo. No, ako pogriješimo u nekim drugim izborima, kao što je profesija, partner, prijatelj, tada imamo čudnu sklonost ne mijenjati stvari. Ali te stvari treba promijeniti!

Prvo je najbitnije da se prestaneš okrivljavati! Nisi jedini koji je pogriješio jer si dao sebe u neki odnos, smatrajući da druga strana isto misli i osjeća za tebe. Događa se!

Nekima emocije, integritet, ljubav, ljubaznost, osjećaji, kreativnost, duh i intima nisu bitni, baš toliko. Najvažnije je priznati sebi propust i oprostiti si.

Oprostom sebi dajemo do znanja:

– Da smo svjesni i dovoljno odrasli da poštujemo svoje odluke, kakve god one bile,
– Da smo u određenom trenutku postupili kako smo najbolje mogli, znali i umjeli,
– Da smo svjesni svojih propusta i da se ne ljutimo na sebe i ne zamjeramo si,
– Dajemo si povjerenje natrag, da smo u redu s izborima koji ispred nas jesu,
– Da vjerujemo u sebe i da se volimo dovoljno da si priznamo kada smo u krivu,
– Da je u redu pogriješiti,
– Da nismo jedini koji smo donijeli krivu odluku u nekom trenutku,
– Da imamo dovoljno snage, znanja i energije da ispravimo svoj izbor

atma.hr – 75
Izaberi sebe!

Ako si poklonimo malo povjerenja i odluke koje su pred nama tada ćemo ih donositi smirenije i izbor će biti kvalitetniji. Čak i najosvješteniji ljudi imaju tendenciju pogriješiti, razlika je samo u tome kako oni reagiraju.

Kriv izbor je nešto što se s vremena na vrijeme dogodi svakome i ako ne poklanjamo tome enormnu količinu energije koja nas iscrpljuje, trezvenije i lakše možemo donijeti plodonosnije odluke.

Izaberi sebe, to je najvažnije, tako ćeš najmanje puta pogriješiti ili se osjećati loše zbog neke odluke. Izaberi sebe i kroz svoje emocije, znanje i život koji ti se sviđa donosi odluke, tako da se one u potpunosti poklapaju s tvojim stavovima i željama.

Nera Crnčić

atma.hr – 78