Mudrac modernog doba Albert Einstein je rekao: “Svi mi igramo u mističnom skladu s udaljenom, nevidljivom frulom.” Veliki Einstein je to znao. Zavirio je iza materijalnog svijeta, vidio je treperavu mrežu tananih niti u koju smo svi upleteni – sve postojeće na Zemlji i u Univerzumu. Vidio je da svi zajedno plešemo jedinstveni ples.

Autor: Fina Balta-Šošić

Feng shui upravo istražuje ove fine niti kako bi nam pomogao da naš ples bude pravi valcer. Ova drevna mudrost je jedna od najvećih dostignuća istočnjačkih filozofija. Razvijala se tisućama godina kao empirijska znanost, vremenom je prerasla u jednu praktičnu filozofiju-umjetnost. Njene korijene otkrivamo u samim korijenima ljudskog roda.

Na početku je to bio onaj prirodni instinkt za preživljavanjem, naslijeđen od majke prirode.  Naši preci, pažljivim promatranjem prirode, uočavali su da se na nekim mjestima osjećaju bolje nego na drugima. Te spoznaje su onda koristili da bi našli najpogodnija mjesta za stanište. Prirodna radoznalost ih je dalje tjerala da istražuju, da dignu glavu prema nebu. Tada su vidjeli kako je zemlja odraz neba. Sve promjene na zemlji su djelo utjecaja s neba. Priroda je puna suprotnosti a opet vlada red i sklad, kao da neko iza vidljivog svijeta precizno vuče konce.

Trebale su tisuće godina i tisuće mislilaca da se izrode velike teorije: Chi, Yin-Yang, BaGua, Lo Shu, Pet elemenata, a zatim i različite metode njihove primjene i sve zajedno preraste u jedinstvenu empirijsku znanost.

Marko Polo je napisao: “U Pekingu sam vidio pet tisuća ljudi kako gledaju u nebo”. U današnjem zapadnom svijetu, punom neprirodnih utjecaja i smetnji, ova znanost prerasta u pravu vještinu prilagođavanja.

Na našu žalost, ova mudrost je došla na Zapad tek osamdesetih godina, kada se istočni svijet otvorio. Premda niti u istočnom svijetu ova znanost nije bila dostupna običnom puku – znanje se strogo čuvalo samo za vladare. Ovo samo potvrđuje njenu čarobnu moć, zato trebamo biti sretni da danas i mi možemo uživati u njenim blagodatima.

Ja volim reći da je to primijenjena filozofija, umijeće kombiniranja spektra znanja. Pomaže nam da do naših ciljeva dolazimo najlakšim putem. Na tom putu će uvijek biti s nama, kao stari dobri prijatelj čija ruka će nam biti oslonac i uvijek će nas voditi naprijed. Tako će nam pomoći da se što češće nađemo ”na pravom mjestu u pravo vrijeme.”

Što mi trebamo raditi ?

Ja bih rekla: “Sklonimo se sami sebi s puta.”

Jednostavno, koračati moramo sami, širom otvoriti oči i um, biti radoznali, koristiti svih pet čula i posebno probudit i ono šesto. Tako ćemo oživjeti one tanane niti koje nas vežu s prirodom. Ostalo će se samo odvijati po zakonu prirode, a mi ćemo biti na našem mjestu u onom mističnom plesu.

Danas Feng Shui možemo gledati kao potencijalnu dragocjenost za moderno doba,  vrijednost leži u njenom kozmopolitizmu kojim nadilazi sve religijske, kulturološke i političke granice današnjeg svijeta. To bi mogao biti temelj jedne nove-stare kolektivne “filozofije” koja bi mogla dati rješenja za mnoge probleme čovječanstva.

O autoru: Fina Balta-Šošić je učitelj Feng Shuija u sklopu  Instituta PaKua u Rovinju:http://www.feng-shui.hr/

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/feng-shui-istinska-dragocjenost

Potražite neke Feng shui savjete ovdje.