Dijelom studija slučaja, dijelom povijest, dijelom memoari, dijelom znanstveno istraživanje i analiza, “U carstvu gladnih duhova” je neophodna knjiga. Matéov stil pisanja jasan je i privlačan — užitak ga je čitati. On besprijekorno spaja osobno, anegdotalno i znanstveno. Ovo je vrsta knjige koja premošćuje jaz između znanstvenika, djelatnika s mladima i laika. Za svakoga tko radi s ovisnošću ili je izgubio svoje voljene zbog ovisnosti ili je patio od ovisnosti, ovo je obavezno štivo.

atma.hr – 52
“Oni koje odbacujemo kao ‘narkomane’ nisu stvorenja iz drugog svijeta, već samo muškarci i žene zaglavljeni na krajnjem kraju kontinuuma na kojem bismo se, ovdje ili ondje, svi mi mogli smjestiti.” – Dr. Gabor Mate

Dr. Gabor Mate jedan je od najcjenjenijih svjetskih mislilaca o psihologiji ovisnosti. Njegova radikalna otkrića – temeljena na desetljećima rada s pacijentima koji su pogođeni katastrofalnom ovisnošću o drogama i mentalnim bolestima – preoblikuju način na koji gledamo na cjelokupni ljudski razvoj.

Dr. Gabor Mate u knjizi U carstvu gladnih duhova prati temeljne uzroke ovisnosti u traumi iz djetinjstva, razmatra epidemiju raznih ovisnosti u našem društvu, govori nam zašto smo im toliko skloni i ocrtava što je potrebno da se oslobodimo njihovog stiska.

Spaja osobne priče i znanost s pozitivnim rješenjima, a napisana je u očaravajućoj prozi, obavezna je knjiga koja će promijeniti način na koji vidite sebe, druge i svijet.

U ovom nagrađivanom modernom klasiku, Gabor Mate ima holistički i suosjećajni pristup ovisnosti, bilo o alkoholu, drogama, seksu, novcu ili bilo čemu samodestruktivnom. On to ne predstavlja kao diskretnu pojavu ograničenu na nekolicinu slabe volje, već kao kontinuum koji prolazi kroz (pa čak i podupire) naše društvo; ne kao medicinsko “stanje”, već rezultat složene međuigre osobne povijesti, emocionalnog razvoja i kemije mozga.

Uvjerljivo se protivi suvremenoj zdravstvenoj, socijalnoj i kaznenopravnoj politici prema ovisnosti i tome kako one nastavljaju rat protiv droga. Mješavina osobnih priča—uključujući autorovu iskrenu raspravu o vlastitim sklonostima ovisnosti o “visokom statusu”—i znanosti s pozitivnim rješenjima čini knjigu jednako korisnom za čitatelje laike i profesionalce.

Počevši od dramatično bliskog pogleda na Matéove pacijente ovisnike o drogama, U carstvu gladnih duhova upleće priče stvarnih ljudi dok pruža hrabru sintezu kliničkog iskustva, uvida i vrhunskih znanstvenih otkrića. Neodoljivo, suosjećajno i duboko osobno ispitivanje prirode ovisnosti.

“Studija koja potiče na razmišljanje i koja preoblikuje sve što ste učili o ovisnosti i oporavku.” – Bruce Perry