Widget not in any sidebars

Vjerojatno ste puno puta čuli parove koji nakon nekog vremena počnu govoriti sve u množini:

“Mi smo dobro.”

“Mislimo da je ovo jako loše.”

“Ne da nam se danas doći.”

Ovdje se već polako naziru znaci fenomena kojeg ja nazivam “stopljenost”. Sve što je nekad bilo “ti” i “ja” postaje “mi”. Gube se granice između partnera. Upravo ovime se počinje gubiti individualnost i jedinstvenost u vezi. U početku vam se to može činiti kao velika ljubav te znak povezanosti i intimnosti, međutim nije tako. Iz iskustva savjetodavnog rada i svog osobnog iskustva, naučila sam da zdrava, zrela ljubav ne znači stopljenost i ovisnost već zajedničko dijeljenje osjećaja, doživljaja, misli i potreba između dvoje odraslih pojedinaca koji u tome sudjeluju svjesno, sa dozom prihvaćanja, poštivanja, nježnosti, dopuštanja i budne prisutnosti.

Kada se nalazite u lošoj vezi, tada ova stopljenost poprima puno veće razmjere. Više o tome sam pisala u članku “Kada je teško ostati, a još teže otići – Ovisnost o drugoj osobi.”. Najveći problem nastane kada vaši osjećaji, misli i potrebe postanu poput partnerovih.

Neki od znakova stopljenosti u vezi su:

 • Kada partner nešto kaže, gotovo uvijek se s time složite
 • Prestajete izražavati svoje mišljenje
 • Kada je partner tužan ili ljut, i vi se tako osjećate
 • Sve prilagođavate drugoj osobi
 • Gubite svoje interese izvan veze
 • Prestajete viđati prijatelje i činiti sve što ste činili prije veze
 • Nakon nekog vremena, veza vam postaje dosadna i isprazna
 • Često se svađate i osjećaj nezadovoljstva je stalno prisutan
 • Kada želite prekinuti vezu u kojoj niste sretni, javljaju se pomiješani osjećaji te tada niste sigurni što mislite i želite

Kada vam partner postane “centar svijeta” malo po malo počnete gubiti sebe, svoju osobnost i sve što ste nekad voljeli raditi. Prvo pitanje koje ovdje postavim je:

“Kako je biti sama?”

“Tko ste vi bez partnera?”

Tako veliki broj žena, ali i muškaraca, ne zna odmah odgovor na ovo pitanje. Čak i nakon dužeg promišljanja, teško je jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje. Od početka svog života pa i prije rođenja, mi smo svi stalno u nekoj vezi. O vašim primarnim vezama ovisi kakve će vam biti ostale veze u životu te kako ćete ostati svoji unatoč povezanosti sa drugima.


Widget not in any sidebars

Strah od napuštanja

Gubitak sebe kroz vezu se posebno očituje kada pokušate prekinuti nezadovoljavajuću vezu. Tada vam se čini kao da nikad niste ni postojali bez te druge osobe.

„Što ću sada raditi?“

„ Ja bez njega nemam ništa, gotovo da ne postojim.“

Sama pomisao na razdvajanje donosi vam misli da nećete moći preživjeti sami. Ali ako realno pogledate činjenice, uvidjet ćete da ste odrasla osoba koja može preživjeti i živjeti sama. Ali dijete u vama to ne zna i njemu se čini da se prošlost ponavlja u sadašnjosti. Roditelj koji napušta svoje dijete na bilo koji način (odlaskom od kuće, ovisnošću, kritiziranjem i sl.) stvara u njemu osjećaj napuštenosti koji će u odrasloj dobi postati strah od napuštanja.

Kada imate strah od napuštanja, u vezi se ponašate poput progonitelja. Iako se svi ponekad u vezi znamo ponašati na ovaj način, kod osoba koje strahuju od napuštanja zbog iskustava iz djetinjstva, ova uloga može biti izrazito naglašena. Neke od osobina progonitelja su: ne može se lako povući kada partner treba prostora, pretjerano se oslanja na partnera, svega želi previše (pažnje, pozornosti, odobravanja, pohvale…), prilagođava se partnerovim potrebama, više brine za partnera nego za sebe, uznemiruju ga odlasci i dolasci, traži povezanost i bliskost te partnerovu odsutnost i nejavljanje doživljava kao gubitak. Osobe koje su u ovoj ulozi, gotovo uvijek nesvjesno izaberu baš one osobe koje im to sve ne mogu pružiti ni u manjoj količini. No ako i nađu partnera koji im pruža bliskost i povezanost, njima nikada nije dosta. To je jednostavno osjećaj praznine, kako ga neki nazivaju „rupa u prsima“ koju možete pomalo ispuniti radom na sebi i razvojem ljubavi prema sebi pustiti očekivanja da će vaš partner moći popuniti tu prazninu i učiniti vas potpunom osobom.

Uvjerenje „Nisam dovoljno dobra.“

„Da sam bila drugačija, vjerojatno bi veza bila bolja.“

„Što moram učiniti da nam veza uspije?“

„Da sam mršavija i ljepša, ne bi me prevario.“

Od svih uvjerenja koja imamo, usudila bi se reći da je kod žena ovo uvjerenje jedno od najštetnijih. Ovo uvjerenje zna sakriveno djelovati i usmjeravati vaše misli i ponašanje. Zbog njega živite „poluživot“ te uskraćujete sebi svu radost i živost. Negdje davno ste naučili da nikada, bez obzira što učinili ili rekli, niste dovoljno dobri. Kada sa tim uvjerenjem uđete u vezu, počinjete se ponašate kao da je to istina i da niste uopće vrijedni ljubavi druge osobe. Ovo može biti i razlog zašto vam je teško prekinuti lošu vezu jer negdje duboko u sebi vjerujete da boljeg nećete moći naći ili da ste vi krivi što je odnos ili partner loš.

Za početak je potrebno:

Osvijestiti da nosite uvjerenje “Nisam dovoljno dobra.”

Proraditi i pustiti osjećaje koji to uvjerenje još čine istinitim.

Završiti nedovršene emocionalne priče kako bi sagledali ovo uvjerenje na drugi način.

Preoblikovati ovo negativno uvjerenje u uvjerenje koje je istinito i koje se odnosi na vaš trenutni život.

Ukoliko se nalazite u vezi te ne znate što i kako dalje (nastaviti ili otići), želite osvijestiti zašto stalno izabirete emocionalno nedostupne partnere ili jednostavno naučiti više o sebi i funkcioniranju u vezi, pozvani ste u grupu „Kakvu vezu želim?“.


Widget not in any sidebars

Također u grupi možete:

 • Osvijestiti u kakvoj se vezi/braku trenutno nalazite i kakve partnere privlačite
 • Propitati i raditi na svojim svjesnim i nesvjesnim uvjerenjima o vezi
 • Osvijestiti kako je brak vaših roditelja povezan sa vašim ljubavnim vezama
 • Preispitati svoje potrebe u vezi
 • Osvijestiti i naučiti postaviti svoje granice u vezi
 • Istražiti tko ste vi bez partnera
 • Istražiti strah od napuštanja ili strah od bliskosti
 • Osvijestiti svoje potisnute ili izgubljene osobine
 • Teme po izboru

Prethodno napisano su ujedno i neke od predloženih tema koje će biti uključene u rad u grupi. Grupa će se sastajati kroz dva mjeseca svaki tjedan u trajanju od 1,5h u ugodnoj,povjerljivoj sredini gdje ćete moći slobodno reći što vam je na umu i srcu. Broj sudionica je ograničen i svakako je potrebno prethodno se prijaviti na mail:[email protected] ili na mob:091/935-6942.

Grupa je osmišljena kako bi međusobnim slušanjem, primanjem i davanjem podrške razvijali sebe i kroz određene teme proširili svoju svjesnost, izbore i ponašanja koja činite te naučili što je za vas veza kakvu želite. U grupi su svi ravnopravni i svatko govori o sebi koliko želi i koliko mu je u redu. Grupa ujedno može biti dopuna individualnom radu na sebi. Također u grupi se uz stručno vodstvo voditeljice prolaze određene vježbe kako biste još više osvijestili kakvu vezu imate ili želite.

Manja grupa je idealno okruženje za promjenu i dobivanje podrške za tu promjenu, bez rizika od nekog gubitka. Dobit ćete uvid u svoje ponašanje, nov pogled na stvari i pojavit će se nova slika o vama.

Početak održavanja grupe dogovara se sa zainteresiranim sudionicama.

martaO voditeljici: Ja sam Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe.

Za sva pitanja, konzultacije ili dogovor savjetovanja kontaktirajte me na:

Mob: 091/935-6942 
Mail: [email protected]
Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha
Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com/

28 MALAHOV

banner za knjige malahov

Prethodna objavaSlušaj svoje tijelo
Slijedeća objavaPametni ljudi ne biraju svoje mjesto za stolom slučajno – OVO je najmoćnija pozicija!
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]