atma.hr – 52
Himalajski korijen – Čudo pod povećalom

Withania somnifera - cijela biljka čiji se svi dijelovi koriste u tradicionalnoj medicini
Withania somnifera – cijela biljka čiji se svi dijelovi koriste u tradicionalnoj medicini

Himalajski korijen ima mnogo imena ali najpoznatije je ashwagandha (lat. Withania somnifera). Koristim ga u tretmanima raznih oboljenja desetljećima i rijetka je azijska biljka koja bilježi čak 200 raznih istraživanja. No, treba biti oprezan jer izvorni ajurvedski produkti u oko 20% slučajeva sadrže višak teških metala. Zato jeftinije varijante nikada nisu pouzdane. Nakon provjere najbolje ga je koristiti u obliku praha a originalnost je moje verzije u izlaganju tzv. supermagnetima koji nisu bazirani na željezu.

Uvijek uz primjenu svog himalajskog korijena preporučam i subliminalni CD koji sadrži dvije “primordijalne vibracije” jer smatram da proces pomlađivanja i obnove tkiva može biti usporen potisnutim traumama u nesvjesni dio ličnosti a koje se oslobađajaju ako uspije ovakovo svojevrsno “resetiranje” dubljih slojeva svijesti.

Time vjerujem da postižem veću efikasnost ove biljke koja ima i nadimak “indijski ginseng”, ponajprije zato što je jak antioksidans i imunoregulator koji je in vitro pokazao snažno djelovanje protiv raznih oblika raka, kao dojke, crijeva, pluća i limfnih čvorova. Idealno je sredstvo za primjenu uz kemoterapiju jer neobično brzo obnavlja štetu nastalu na stanicama a prema Anne MyIntyre djeluje izrazito jako na ljudski mozak. Ona ga naziva “nervnim tonikom”.

Korijen iste biljke koji ima najsnažnije djelovanje, te ga zovu "indijskim ginsengom".
Korijen iste biljke koji ima najsnažnije djelovanje, te ga zovu “indijskim ginsengom”.

Ima reputaciju afrodizijaka, a neki mu daju prednost pred ostalim sredstvima za povećanje potencije zato što ne izaziva naglo širenje krvnih žila što potencijalno može biti opasno već djeluje tako da podiže “ojas”, životnu energiju koja na Istoku predstavlja sinonim za pomlađivanje tijela ali i energiju nužnu za svaku duhovnu praksu. Neka istraživanja pak ističu da potiskuje strahove i depresiju.

Dale Kiefer i neki drugi autori u novije vrijeme spominju ovaj korijen kao odlično sredstvo za usporavanje demencije, staračke senilnosti, parkinsonizma i Alzheimerove bolesti koje se istražuje vrlo intenzivno. To sam shvatio kada sam u Delhiju vidio statističke podatke prema kojima u zonama gdje se ashwagandha koristi mnogo broj oboljelih od Alzheimerove bolesti u dobi do 65 godina ne prelazi ni 1%!

Neki smatraju da su aktivni principi koji djeluju u korijenu spojevi vitaferin A i vitanolid D, no kako je ovaj čudesni proizvod Prirode iz kategorije onih koji sadrže mnoge sterole (“biljni steroidi”) i kao takvi bez nuspojava pomažu sportašima, bilderima i rekreativcima, teško mi je povjerovati da se tako širok spektar djelotvornosti može objasniti samo s dva spoja.

atma.hr – 52
Dr Vasant Lad, na Zapadu najpoznatiji i najcijenjeniji ekspert za ajurvedsku medicinu. Njegova knjiga "The Yoga of Herbs" predstavlja klasično djelo u svom žanru.
Dr Vasant Lad, na Zapadu najpoznatiji i najcijenjeniji ekspert za ajurvedsku medicinu. Njegova knjiga “The Yoga of Herbs” predstavlja klasično djelo u svom žanru.

Vodeći stručnjak za ajurvedsku medicinu dr Vasant Lad kao i većina drugih koji su poznavaoci ove discipline preporučaju himalajski korijen kod autoimunih bolesti poput multiple skleroze, lupusa, psorijaze, reumatoidnog artritisa, Sjogrenovog sindroma i drugih. Kao imunomodulator smatra se da tamo gdje je imunitet oslabljen djeluje stimulativno a gdje je preaktivan stišava ga. Mada ne postoji NIJEDNO kliničko ili znanstveno istraživanje koje bi pokazivalo da može doći do neke neželjene reakcije, povremeno se razvije polemika da li je TEORETSKI moguće da dođe do jačanja imuniteta tamo gdje to ne želimo. Do sada nisam zamjetio nijedan takav slučaj niti sam ga pronašao u literaturi.

Upozorenje uz ashwagandhu je jasno: ne smije je uzimati osoba koja je na kortikosteroidima ili ima neku bolest štitinjače.

Kako oboljeli od MS-a, RA-a, lupusa i drugih autoimunih oboljenja često pate od teških smetnji a nije im pomogla standardna medicinska terapija nameće se moralno pitanje pa makar ono bilo samo teoretske prirode kao i u ovom slučaju: da li poslušati tradicionaliste i primjeniti ashwagandhu ili do daljnjega pričekati detaljnija istraživanja?

Moj je stav i tu jasan i stalno ga naglašavam: liječnik koji poznaje stanje i situaciju pacijenta treba ponijeti težinu te odluke. Ili je to sam pacijent koji na svoju odgovornost donosi odluku koju ponekad za njega ne može donijeti nitko drugi.

Na Istoku je sve jasno: onaj tko se obratio za pomoć praktikantu tradicionalne medicine već je odabrao. Na Zapadu se na to gleda nešto drukčije.

Himalajski korijen je najjače prirodno sredstvo za pomlađivanje, obnovu tkiva, jačanje imuniteta i čuvanje moždanih funkcija s kojime sam se sreo u praksi. Pogotovo pojačan nekim fizikalnim procesima.

Drago Plečko, https://www.facebook.com/dragopleckoofficial/

atma.hr – 52
Prethodna objavaAko ste ugledali OVO na vjetrobranskom staklu svog automobila – odmah sjedajte i odlazite!
Slijedeća objavaRecept za hitnu pomoć protiv akni Mauricea Messeguea: Prirodno i efektno rješenje!
Drago Plečko
Drago Plečko je rođen 1951. godine u Samoboru. Završio je gimnaziju te studij kemije u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je na istome fakultetu iz područja organske kemije – kemije prirodnih spojeva. Već u mladosti je imao interes za rubna područja znanosti, pa je puno putovao i istraživao pritom snimajući putopisne i dokumentarne filmove. Obišao je cijelu Hrvatsku i četrdesetak zemalja na četiri kontinenta. Uz stotine članaka, radijskih i televizijskih emisija autor je prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima. Sudjelovao je na brojnim svjetskim kongresima i konferencijama iz graničnih područja znanosti, te osobno upoznao gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u posljednjih 35 godina, od kojih je mnoge i intervjuirao. Autor je knjiga „Joga, bionergija, zdravlje“, „Droge - bič novog doba“. „Moji susreti s jogijima“ i koautor prvog hrvatskog subliminalnog CD-a „Moć podsvijesti“. Sudionik je niza istraživačkih projekata vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu. Trenutno vodi nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.