Akne su jedan od najčešćih kožnih problema koji se javlja od puberteta pa do srednje dobi. Nekad zbilja znaju biti frustrirajuće i zbog njih mnogi posežu za brojnim kozmetičkim preparatima od kojih mnogi mogu biti agresivni i dugoročno naštetiti koži. Među najpopularnije spadaju oni s voćnim kiselinama ili retinolom. No bitno je znati da takvi preparati kožu mogu učiniti jako osjetljivom na sunce i uzrokovati pojavu mrlja. Dugoročna primjena agresivnih sredstava može stanjiti kožu i dehidrirati je, te ubrzati njeno starenje.

Zbog toga je u borbi protiv bilo kojeg kožnog problema bolje krenuti prirodnim pristupom prvenstveno iznutra. Eliminirati otrove koji pogoršavaju stanje kože i iskušati biljne preparate koji neće ostaviti štetne posljedice na koži.

Danas vam donosimo recept jednog od najpoznatijih travara 20. stoljeća Maurice Messeguea za hitnu pomoć protiv akni.

Recept za hitnu pomoć protiv akni

1. Korak: Čaj od divlje maćuhice

Divlja maćuhica, lat Viola tricolor, biljka je s malim žutim, ljubičastim ili trobojnim cvjetovima. Glavni sastojci u njoj su flavonoidi, derivati salicilne kiseline, sluzi i tanini. Od davnine se upotrebljavala kao “sredstvo za pročišćavanje krvi”. Zbog salicilne kiseline poznatije kao aspirin, najčešće se primjenjuje protiv kožnih bolesti, impetiga, ekcema, lišajeva.

Maćuhica specifično djeluje na poboljšanje funkcija kože, a pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema gdje je potrebna regulacija sebuma i dobra je mala pomoć kod brojnih patoloških procesa na koži.

Primjenjuje se protiv akni jer čisti pokožicu u kojoj su pore začepljene s lojem, te krijepi kožu koju su oslabili otrovi.

Divlja maćuhica u praksi izaziva manje slabije privremeno pogoršanje, u biti ono se iznimno rijetko susreće, pa je često popularnija od čička.

Zbog prihvatljivog okusa posebno je preporučljiva tinejdžerima u borbi protiv akni.

atma.hr – 52
Način primjene

Svakodnevno pijte svježe pripremljen čaj od cvjetova i listova divlje maćuhice, 3-4 šalice na dan.

Stavite 2 prstoveta na jednu šalicu kipuće vode, i ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite i pijte. Kuru primjenjujte 2 mjeseca.

Čaj od maćuhice pokazao se djelo¬tvornim i u vanjskoj primjeni, u obliku obloga i vlažnih maski za lice,

2. Korak: Oblozi od nevena

Neven je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih biljaka za njegu kože.

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suhih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. U vanjskoj primjeni koristi se kod akni, rana,opeklina, kurjih očiju, bradavica. Čaj od nevena sadrži polisaharide i saponine koji su topivi u vodi zbog čega je izvrsno sredstvo za pranje i čišćenje lica. Topao oblog od nevena na rani ili posjekotini zaustavlja krvarenje i ubrzava cijeljenje. Latice imaju antiseptičko i protuupalno djelovanje i jačaju imunitet kože. Djelovanje obloga od nevena je protuinfektivno, protuupalno, zacjeljujuće i tonizirajuće, pa djeluje terapijski na ožiljke, ranice koje teško zarastaju, ispucanu kožu i upaljene akne.

atma.hr – 52
Način primjene:

Prelijte žličicu nevena s decilitrom kipuće vode i ostavite poklopljeno 10 minuta, zatim procijedite. Natopite vatu kuhanim čajem i ostavite obloge na kritičnim mjestima 10 minuta. Ponavljajte svaki dan do smirenja.

Ivana Sabljić za atma.hr