atma.hr – 52
Ovaj mineral možemo smatrati kraljem dragog kamenja. Spada u one najskuplje i najljepše od svih. Ovom prilikom ćemo dati sedam najvažnijih činjenica o ovom crvenom vladaru ljepote.

  1. Ovaj mineral duguje svoju prelijepu boju kemijskom elementu kromu (Cr kemijske oznake). U kristalnoj strukturi minerala, ovaj element je okružen atomima kisika. Nije kompletna struktura rubina građena od kroma okruženog kisikom, već od mješavine kroma i aluminija. Prilikom prodiranja svjetlosnog zraka u oktaedarsku strukturu minerala, svjetlost žutozelenog spektra biva absorbirana, pa se nama u vidnom spektru očituje crvena boja. Interesantno da je rubin, zapravo korund. 
  1. Safir i rubin su zapravo isti minerali. Jedina razlika je što safir nema veliki omjer kroma u svojoj strukturi već više drugih metala koji mu daju različite boje. Dakle, oba minerala spadaju u korunde, koji su ruda aluminija.
  1. Ime ‘rubin’ nastaje od riječi „ruber“ što znači crveno na latinskom jeziku. Kada već govorimo o njegovoj boji, trebamo znati da je skup, i radi te skupocjenosti možemo lako kupiti replike ovog minerala ili jeftine sintetičke komade. Minerale koje koriste kao zamjenske su crveni spinjel, garnet i crveni turmalin (rubelit). Kada kupujemo ovaj mineral, ukoliko u sebi ima neprirodna iskrivljenja i strije, a možda i mjehuriće zraka, radi se o staklu ili sintetičkom rubinu. Ukoliko je mineral koji gledamo grimizan i svojom nijansom baca ka ružičastom tonu, onda je to rubin, pogotovo ako razbija svjetlost u formi šestokrake zvijezde.
  1. Ovaj mineral je optički aktivan. Kao takav može imati svjetlosni efekt asterizma gdje razbija svjetlost u odsjaj koji izgleda kao šestokraka zvijezda. Postoje i još neke forme svjetlosnih efekata koje ima ovaj mineral. Upravo ova optička aktivnost ima terapijsko djelovanje na ljudski organizam.
  1. Od davnina su rubini bili mnogo vrednovani u aziji. Stavljani su kao ukrasni primjerci na ornamente oklopa, ali su se ugrađivali i u temelje kuća za za sreću. Oni se takođe spominju i u bibliji, gdje se njihova vrijednost koristi u komparaciji s mudrošću i karakterom plemenite žene.
  1. Terapijsko svojstvo rubina može biti samo pod uvjetom da je komad minerala s kojim se tretiramo prirodnog porijekla, ne sintetičkog. Spektar djelovanja ovog minerala je bazalna čakra i srčana. Tako da možemo u bilo kojoj regiji od bazalne do srčane primjeniti ovaj mineral. Pogotovo su dobre masaže s valjcima od rubina.
  1. Rubin se povezuje sa životnom energijom i muškim potencijalom. Ovo se direktno astrološki vezuje za Mars i Sunce, te samim time ublažava negativne aspekte koje Stvara mars i Sunce. Ukoliko imamo jake osjećaje za nekoga, ovaj mineral može pomoći da sinhroniziramo iste s drugom osobom. Ovaj kamen jako pozitivno djeluje na volju, a nakon bolesti vraća i regenerira bioenergiju. Utiče pozitivno na mušku potenciju i žensku plodnost. Stimulira i imuni sistem.

Ovaj mineral može imati loš uticaj na pojedine ljude, s toga ne bi bilo loše posavjetovati se s kristaloterapeutom o načinu korištenja ljekovitih osnova rubina. Možete dobiti besplatne osnovne od konsultacije kristaloterapeuta o kristalima ukoliko pošaljete poruku u naš inbox: https://www.facebook.com/astrologijaikristalnaterapija/

Autor: AnaDominik Rodić

atma.hr – 52