atma.hr – 52
Granat se kroz povijest spominje kao kamen ljubavi, pobjede, zdravlja i ponosa. Vjeruje se da su ga ratnici u prošlosti nosili kao talisman koji ih je štitio od opasnosti i gubitka, te im je donosio snalažljivost i hrabrost. Grčka mitologija spominje granat kao kamen koji je svojom božanskom energijom sposoban raspršiti sve nemire između ljubavnih partnera.

Kreativna energija – najjača energija u Univerzumu – može nas iscijeliti ili uništiti, ovisi kako ju usmjerimo. Granat smiruje pretjeranu strast i pomaže nam da svoj kreativni potencijal izrazimo na konstruktivne načine. Ovaj senzualni kamen povezuje nas s najdubljim potrebama našeg bića, te nas vodi ka prihvaćanju i izražavanju istih.

Granat ima sposobnost smirivanja ili stimulacije, što god je potrebno u tom trenutku. Koristan je u situacijama kada osjećamo da strasti i pretjerano uživanje imaju kontrolu nad nama. S druge strane, pomaže u slučajevima nedostatka strasti i povećava libido. Smatra se sretnim kamenom za ljubav, uspjeh, posao i odnose. Pomaže nam da napustimo stare oblike ponašanja i vratimo izgubljeno samopouzdanje.

Izuzetno koristan u iscijeljivanju emocionalnih rana. Daje potporu u kriznim situacijama, budi instinkt preživljavanja i hrabrost da se suočimo s izazovima. Vraća optimizam, smiruje depresiju i nesanicu. Kada se stavi ispod jastuka, otklanja noćne more i zamjenjuje ih snovima uvida. Proročanski snovi nisu rijetkost uz granat. Popularan je među osobama koje su izgubile ljubavnog partnera, bilo kroz prekid ili smrt. Nakon perioda žaljenja, pomaže nam da ponovno stanemo na noge i postanemo zavodljivi.

Granat ubrzava cirkulaciju i čisti tijelo od toksina. Stimulira metabolizam i obnavlja cijelo tijelo, podiže imunitet. Ublažava probleme s kralježnicom, srcem i plućima. Poboljšava upijanje vitamina i minerala iz hrane. Smiruje akne i uravnotežuje otkucaje srca. Često se spominje njegova sposobnost ublažavanja reumatskih bolova, te smirivanje nekih psihičkih poremećaja.

Dolores Paller, Apsara Kristalni Nakit

atma.hr – 52
atma.hr – 52