Rozenkvarc je kamen srca i kristal bezuvjetne ljubavi. Zaštitnik je svih vrsta ljubavnih emocija – platonskih, bračnih, obiteljskih, prijateljskih. Poznat je i kao obiteljski kamen jer svojom energijom pridonosi razumijevanju, toleranciji, miru i duhovnoj usklađenosti među članovima obitelji. Ovaj kamen neutralizira negativnu energiju, otvara srce i potiče duboku duhovnu regeneraciju. Zbog svojih sposobnosti stimulacije mašte i nadahnuća posebno je cijenjen među umjetnicima, osobito onima koji se bave likovnim, glazbenim i književnim stvaralaštvom. Prvi tragovi njegove upotrebe sežu u daleku prošlost, kada su mu zbog svjetlucavog efekta koji podsjeća na sjaj zvijezda pripisivane mistične božanske moći. Od tog vremena pa do danas ostao je jedan od najtraženijih kristala.

Pripremila: Melita Horvat / alternativa-za-vas.com

atma.hr – 52
Djelovanje rozenkvarca

Rozenkvarc pridonosi jačanju ljubavnih emocija te pozitivnom razvoju svih oblika ljubavi. Izuzetno je učinkovit u privlačenju novih ljubavi te u poticanju povjerenja, harmonije, romantike i intimnosti u postojećim vezama. Koristan je i za održavanje vjernosti te učvršćivanje bliskih odnosa s obitelji ili prijateljima. Jača snagu, uspostavlja emocionalnu ravnotežu, budi životnu radost te privlači i zadržava interes suprotnog spola.

Energija koju ovaj kamen posjeduje potiče:

 • nježnost
 • strpljenje
 • toleranciju
 • suosjećanje
 • oprost

Idealan je za podizanje pozitivnih osjećaja prema samom sebi, poput osjećaja vlastite vrijednosti, osobne snage, samopouzdanja, samopoštovanja. Ispunjava emotivnu prazninu te pridonosi osjećaju zadovoljstva, spokoja i osobne ispunjenosti. Pospješuje duhovnu toplinu, uravnotežuje emocije te potiskuje nelagodu, nemir, nervozu, napetost i stres.

atma.hr – 52
Pomaže u eliminaciji negativnih emocija i stresa

U kristaloterapiji rozenkvarc ima veliku ulogu u iscjeljivanju emocionalnih rana kao i u eliminaciji negativnih emocija poput tuge, ljutnje, mržnje, bijesa, sumnje, straha. Pomaže u oslobađanju od duhovnih trauma poput zlostavljanja, zanemarivanja, iskorištavanja ili nedostatka ljubavi. Njegove vibracije pridonose lakšem prihvaćanju neminovnih promjena kao i bezbolnijem prevladavanju gubitaka. Svojim djelovanjem pomaže u oslobađanju od sramežljivosti i anksioznosti. Također koristi djeci i odraslima koji pate od nesanice i noćnih mora jer potiče mirne i lijepe snove.

Prema iskustvima kristaloterapeuta rozenkvarc pomaže kod sljedećih zdravstvenih tegoba:

 • čuva srce i krvne žile
 • pospješuje cirkulaciju
 • liječi anemiju
 • pomaže kod bubrežnih oboljenja
 • suzbija probleme sa sinusima, uhom i grlom
 • otklanja migrene i glavobolje
 • jača moždane funkcije
 • poboljšava intelekt i memoriju
 • ublažava tegobe Alzheimerove i Parkinsonove bolesti
 • ublažava nemir, razdražljivost i depresiju
 • otklanja slabost i umor
 • pomaže kod ovisnosti
 • poboljšava plodnost

Preporuke za korištenje rozenkvarca

Za privlačenje ljubavi rozenkvarc držite u blizini kreveta, a preporučljivo je i nositi ga sa sobom u obliku nakita ili u džepu.

Za postizanje mira i sklada u porodici postavite ga u područje dnevne sobe.

Prisutnost ovog kamena u radnom prostoru štiti od nesuglasica, sukoba i tračeva među poslovnim suradnicima.

Nošenje rozenkvarca u obliku privjeska u visini srca čuva zdravlje srca, otklanja srčane aritmije i ublažava psihosomatske probleme.

Lagano masiranje donjeg dijela trbuha ovim kamenom liječi upalu mjehura.

Trljanje opečenih područja na koži ublažava opekline.

Ako se koristi kao eliksir pomaže u smanjenju bora, ožiljaka i drugih oštećenja i nepravilnosti kože.

Ovaj kamen otklanja elektromagnetska zračenja zbog čega ga je dobro imati u blizini električnih uređaja.

Za zdrav san preporučljivo je držati ga ispod jastuka ili u blizini kreveta. U tom slučaju djelovanje je još intenzivnije ako se drži u kombinaciji s crnim turmalinom i gorskim kristalom.

Položen na osnovnu ili korijensku čakru (početak kralježnice kraj trtice) pomaže kod liječenja spolnih problema i neplodnosti oba spola.

Ispijanje čaja u kojemu je ostavljen rozenkvarc (najmanje jedan sat, a može i preko noći) pridonosi opuštanju i smirenju.

Čišćenje i punjenje

Rozenkvarc koji se koristi za liječenje prostora preporučljivo je čistiti (prazniti) jednom tjedno pod mlakom tekućom vodom.

Ako se koristi u svrhu liječenja potrebno ga je čistiti nakon svakog korištenja.

Ovaj kristal se puni u sjeni u blizini ametista ili gorskog kristala.

Izvori za ovaj članak uključuju:
http://meanings.crystalsandjewelry.com/rose-quartz/
http://www.gia.edu/rose-quartz

atma.hr – 52