Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Maurice Mességué jedan je od nacjenjenijih travara prošloga stoljeća. Kao hitnu pomoć protiv bora on navodi masku i napitak od ječma koji danas imaju potpuno opravdanu znanstvenu pozadinu u pomlađivanju.

atma.hr – 52
Hitna pomoć protiv bora – recept Maurice Messeguea

Sastojci:

200 gr ječma

oblozi, gaza

Priprema:

U litri vode kuhajte 200 grama (najbolje preko noći namočenog) ječmenog zrnja (oko 1 sat).

Zgnječite ga u kašu i pasirajte kroz fino platno, gazu.

Skupite procijeđenu tekućinu. (Dakle, sada imate kašu i procijeđenu tekućinu.)

Kašu nanesite na lice i držite 20 minuta. Očistite lice.

Zatim stavite na lice obloge od procijeđene tekućine (držite ih nekih 15-tak min) i popijte 1 čašu te tekućine.

To ponovite 1 puta tjedno.

Lice će vam biti predivno, sjajno i glatko, a bore vidljivo smanjene!

atma.hr – 52
Dodatni savjet slavnog travara

Za obloge i napitke pokušajte naizmjence koristiti jedne od sljedećih pripravaka:

– čaj od cvjetova moravke (2 prstohvata na šalicu),
– čaj od latica crvene ili divlje ruže (5 prstohvata na šalicu),
– čaj od listova ili cvjetova divlje maćuhice (3 prstohvata za 1 šalicu),
– čaj od cvjetova lipe (4 prstohvata na jednu šalicu),
– čaj od listova i cvjetova ljubice (3 prstohvata za 1 šalicu).

Zašto je ječam genijalan protiv bora?

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamine A, D, E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). Bogat je i mineralima poput kalija, magnezija, cinka, željeza, fosfora, kobalta, fluora i joda. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona.

Ječam sadrži lignane koji imitiraju estrogen i na taj način utječu na zdraviji izgled kože. Lignani su fitoestrogeni koji potiču proizvodnju kolagena. Njih dobivate ispijanjem procijeđene tekućine. Viša prisutnost lignana u krvotoku povezana je s mlađahnijim izgledom i smanjenim rizikom od raka dojke.

U ječmu je prisutna i azelaična kiselina koja je veoma interesantna kozmetičkoj industriji zbog učinka na izbjeljivanje kože i smanjivanje hiperpigmentacija u vanjskoj primjeni. Azelaična kiselina inhibira tirozinazu, enzim koji uzrokuje proizvodnju melanina i time pojavu mrlja.

Napitak od ječma bogat je antioksidansima. U jednoj studiji otkriveno je da su ovi antioksidanti učinkoviti u prevenciji peroksinitrita, radikala koji napada tkivo kože i uzrokuje oštećenje DNA – glavni razlog bora.

atma.hr – 52
Ječam obiluje selen i cinkom, mineralima koji se u našem tijelu nalaze u vrlo malim količinama, ali su, kao i mnogi drugi mikroelementi, vrlo bitni za normalno funkcioniranje organizma. Oni su prvenstveno ključni za staničnu razdiobu, enzimsko djelovanje jetre i drugih organa, u jačanju imuniteta i za uklanjanje otrova iz organizma.

Mineral selen pomaže u održavanju elastičnosti kože jer štiti od slobodnih radikala. Ječam poboljšava ton kože i smanjuje zatezanje što čini kožu podatnijom i mladolikijom. Njegovi antioksidansi odgađaju znakove starenja. Dok visok udio cinka ubrzava procese zacjeljivanja kože i tkiva.

Ječam ima i detoksikacijski učinak na čitav organizam što je također bitno za postizanje ljepše puti.

Ivana Sabljić za atma.hr