atma.hr – 52
U životu Johna Lennona fasciniraju nas dvije stvari: (1) njegova planetarna popularnost, i (2) njegova prerana, nasilna smrt. Mnogi se i danas pitaju za razloge njegove smrti, koja je 1980. godine šokirala cijeli svijet. No, ukoliko se bavite Jyotishem, tada će vam postati jasno zašto se to dogodilo.
Naime, u Lennonovoj natalnoj karti, Saturn (duljina života) je u debilitaciji (oslabljenost) u znaku Ovna (vatreno oružje, nasilna smrt, ozljede), u 8. kući (duljina života, smrt).Saturn je obično u ovoj 8. kući jako povoljan, no, budući da je ovdje debilitiran u Ovnu, to je vrlo nepovoljno za duljinu života. Mars, vatreni planet, inače vrlo zloćudan po naravi, a također i vrlo nepovoljan za osobe rođene u lagni Djevice (podznak, ascendent), iz 1. kuće (tijelo). aspektira 8. kuću (smrt). Jupiter, koji obično nije sposoban dati punoću svoje dobroćudnosti za osobe s lagnom Djevice, također je u 8. kući (smrt, duljina života), i u planetarnom je ratu sa svojim neprijateljem, debilitiranimSaturnom, unutar 1° (oba su planeta na 20°). Zbog toga je Johnova duljina života bila oslabljena, a način i uzrok smrti biva neprirodan.

john lennon03

07:00 h – 09.10.1940., Liverpool – Engleska

A što je dovelo do njegove svjetske popularnosti? Tu se svakako ima mnogo toga za reći. No, ovdje ćemo dati malo širi odgovor, osvrćući se pri tome i na druge aspekte njegova života.

Dva vatrena, energična planeta, Sunce i Mars, nalaze se u 1. kući, u lagni (podznak, ascendant) Djevice. To čini osobu aktivnom, ambicioznom i vrlo moćnom u javnosti.Rahu, koji je snažan u znaku Djevice, također se smjestio u 1. kući, što je Johnu Lennonu dalo golemu unutarnju snagu. Rahu se nalazi na istom stupnju kao i lagna (17°), pa to dodatno ukazuje da je John bio zapažena osoba u javnosti. Zbog ovoga čvrstog aspekta između lagne i Rahua, popularnost ga je “pratila u stopu”.
Sunce, Mars i Rahu su inače prema prirodi vrlo jaki planeti, a budući da su se smjestili u1. kući, kući jastva, ne čudi što je Lennon postao tako utjecajni lider. Ipak, budući da se ovdje radi o zloćudnim planetima, ova kombinacija ukazuje i na prisutnost agresivnosti, dvojaku prirodu, i naglu promjenu raspoloženja. Njegova prva supruga, Cynthia Lennon, u svojoj knjizi “John”, prikazala ga je “kao čovjeka s najmanje dva lica. Jedno je bilo ono nježnog i brižnog supruga i oca, velikog romantika i šaljivca. Drugo je lice hladnog i emocionalno neuračunljivog čovjeka, koji će radije na najgori mogući način povrijediti bliske osobe, nego se suočiti sa životnim problemima i vlastitim osjećajima.”
U skladu s prirodom lagne Djevice, Lennon je bio dobar pisac (napisao je knjigu “In His Own Write”), ali i osjetljiva, nemirna duha. S ovom kombinacijom u lagni otkrivamo izražene komunikativne sposobnosti, osobu s dobrim smislom za humor, koja sa zanimala za sva moguća znanja.

atma.hr – 52
Vladar lagne, Merkur, nalazi se u 2. kući, u prijateljskom znaku (Vaga), aspektiran od, kao što smo rekli, ne odviše snažnog u njegovoj karti, ali još uvijek dobroćudnogJupitera iz 8. kuće, a što je još važnije, ovdje se Merkur nalazi u 10. kući od Mjeseca, što je odličan smještaj za stjecanje bogatstva. Merkur (pisanje, astrologija, crtanje, dosjetljivost) u 2. kući daje dobre spisateljske sposobnosti, a budući da se nalazi u kući čiji je vladar Venera (umjetnost, glazba), njegovo pisanje bilo je više vezano uz glazbu i komponiranje. Budući da se Merkur nalazi na osi 2-8 (na osovini 2. i 8. kuće), i prima aspekte Jupitera i Saturna iz 8. kuće, ovo ukazuje na interes za astrologiju, skrivena i okultna znanja, misticizam, itd., što su značajke Ayu bhave (8. kuća). Zapravo, u ovoj natalnoj karti možemo na više mjesta uočiti interes za ova područja.
Smještaj Venere (glazba, umjetnost) u 12. kući (strana zemlja) ukazuje i da će njegova umjetnost biti poznata u stranim zemljama. Ova 12. kuća (Vyaya bhava), označava i izmijenjena stanja svijesti (psihodelija), pa tako njegova glazba obiluje i ovakvim “astralnim” elementima (poslušajte, primjerice, pjesmu “Lucy in the Sky with Diamonds”).

Venera, koja je Lennonov yogakaraka planet (najpovoljniji planet za lagnu Djevice), u12. kući (duhovno prosvjetljenje), svakako doprinosi i interesu za duhovnost.
Sklonost duhovnim disciplinama (mantra, meditacija i slično) pojačava i smještajMjeseca u 5. kući. Mjesec (podsvjesni um, pristup astralnom svjetu, prijemljivost) nam u natalnoj karti ukazuje na to o čemu najviše razmišljamo, dok nam 5. kuća (kuća dobrih zasluga ili dobrih odlika iz prošlog života) ukazuje na područja u kojima se nalaze naši jaki interesi, kao i o našim željama da slijedimo određenu duhovnu praksu, o mantranju (molitvama), devociji i vjeri, i sl.
Poznato je kako je Lennon, s ostalim članovima grupe “Beatles”, kraće vrijeme boravio u Rishikeshu (Indija), ashramu Maharishi Mahesh Yogija, osnivača Transcendentalne meditacije, koji je jedno vrijeme bio i duhovni savjetnik ove svjetski poznate pop-grupe. Također, sa svojom drugom suprugom, Yoko Ono, više je puta razgovarao i sa Shri A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom, duhovnim vođom i osnivačem pokreta poznatog na Zapadu kao Hare Krishna.
Međutim, ova nas do sada spomenuta slika o Lennonovoj duhovnosti pomalo vara, i ne otkriva do kraja pravo stanje stvari. Pažljivijom analizom otkrivamo kako je Venera u njegovoj natalnoj karti ujedno i vladar 9. kuće (duhovnost, guru, religija, hramovi, znanje, mudrost), što je naizgled svakako dobro, jer je ona dobroćudan planet, a 9. kućaje općenito najsnažnija kuća duhovnosti. No, Venera se nalazi u, zapravo, lošoj 12. kući(prepreke, gubitak, propadanje), i to u neprijateljskom znaku, Lavu (arogantnost, taština, ponos).
Nadalje, Jupiter (duhovnost, religija, filozofija, duhovni učitelj, guru) je, u biti, najoštećeniji planet u Lennonovoj natalnoj karti. Činjenica je da on daje svoj dobar aspekt Veneri, no, taj aspekt, nažalost, zbog njegova slabog položaja, nije odviše jak. Stoga ne čudi što je, kao krajnji rezultat gore navedenoga, Lennon imao problema s guruima i religioznim učiteljima, pa čak i s religijom općenito. Primjerice, poznata je njegova nespretna izjava za vrijeme američke turneje u kojoj je izjavio “kako su´Beatlesi´ popularniji od Isusa Krista”, koja je dovela do masovnog vala prosvjeda i paljenja ploča ovog popularnog banda.

Uzlazeći Mjesec u povoljnoj nakshatri (fiksna zvijezda), Uttarashadhi, smješten je u 5. kući, kući slave i svijeta estrade (zabavna industrija, show-business). Kada su u natalnoj karti Merkur i Mjesec oboje jaki, kao što je to slučaj u karti Johna Lennona, tada osoba ima visoku inteligenciju, snažan utjecaj na druge, izrazite komunikativne sposobnosti, i dobru sreću u prodaji i poslovanju.
Poznato je kako je Lennon također volio crtanje i slikanje (pohađao je “Liverpool College of Art”), na što ukazuje smještaj njegovog Mjeseca (maštovitost, moć zapažanja) u 5. kući (obrazovanje, kreativno izražavanje, umjetnost, slikanje, crtanje, kiparstvo). Ipak, aspekt vladara ove 5. kuće, debilitiranog Saturna (neuspjeh, odvajanje, prepreke) iz 8. kuće (preokreti, poteškoće), očito je oslabio Johnovu želju (Mjesecoznačava mentalni stav i potporu), i “usporio” tj. skrenuo njegov daljnji razvoj kao slikara i crtača.
Također, ovaj je aspekt očito odigrao i veliku ulogu u gubitku njegove majke (autom ju je pregazio pijani policajac) – Saturn (smrt, nesreća, gubitak, odvojenost) se nalazi u 8. kući (smrt, iznenadna nesreća, odvajanje), u Ovnu (policija, vojska), i iz ove situacije aspektira Mjesec (majka).

Ketu (podvala, obmana, zavada, intrige) se nalazi u 7. kući (partnerstvo, brak), a vladar7. kuće je dvostruko oslabljeni Jupiter (prvo, na istom je stupnju sa Saturnom i, drugo, nalazi se u lošoj 8. kući). U svoj prvi brak sa Cynthiae Powell, John je, prema njegovim riječima, “ušao nenadano, na silu”, zbog njene neplanirane trudnoće. Njegova druga supruga, Yoko Ono, bila je sedam godina starija od njega – Jupiter, vladar 7. kuće(brak, supružnik), nalazi se u čvrstoj konjukciji sa Saturnom (starost, nešto što je starije). Postoje priče da se Yoko Ono služila raznim intrigantnim sredstvima (Ketu) kako biJohna pridobila za sebe i odvojila ga od Cynthiae.
I Cynthia i Yoko pripadaju Ketu tipovima osobnosti – obje su se zanimale za duhovnost, misticizam, skrivena znanja, viša stanja svijesti, itd., što su očite osobine Ketua. Cynthiaje pratila Johna u posjeti Maharishi Mahesh Yogiju u Indiju, i bila je sklona meditiranju, a o Yoko Ono je manje-više sve poznato.

U Maha dashi (životno razdoblje) Jupitera, i Antara dashi (pod-razdoblje) Saturna, John Lennon je bio ubijen iz vatrenog oružja (preciznije, John je ubijen u planetarnom razdoblju Jupiter-Saturn-Merkur). Ovakav nasilan svršetak života je vrlo očit u njegovoj natalnoj karti – kao što smo rekli na početku, no, ponovimo još jednom, u 8. kući smrti nalaze se dva planeta, Jupiter i Saturn, od kojih je Saturn debilitaran (oslabljen, bez snage), a oba su planeta loši vladari za lagnu Djevice, i međusobno su u planetarnom ratu. Jupiter i Saturn se nalaze u Marsovom vatrenom znaku, Ovnu (vatreno oružje, nasilje, destrukcija), a Mars (oružje, ozljede) ih aspektira iz 1. kuće (tijelo). Nadalje, debilitirani Saturn iz 8. kuće aspektira Merkura, vladara lagne (lagna tj. 1. kućaoznačava tijelo i cjelokupno zdravlje), koji se nalazi u 2. kući.
Interesantno je zapitati se kako to da Yoko Ono i John Lennon, oboje ljubitelji astrologije, nisu niti od jednog astrologa dobili upozorenje o tako snažno oštećenojJohnovoj 8. kući – kući duljine života i smrti? Teško je reći pravi razlog, no, očito je kako nisu konzultirali astrologa koji koristi sideralni zodijak (zapadni astrolozi većinom koriste tropski zodijak). Svatko tko se ozbiljnije bavi Jyotishem, koji koristi sideralni zodijak, u ovoj natalnoj karti može lako uočiti poguban utjecaj 8. kuće.

Autor: Nikola Đurđević, jyotish-vedska-astrologija.com

atma.hr – 52
Prethodna objava10 razloga da NIKADA ne prestanete vjerovati u vaše snove
Slijedeća objavaLjekovite biljke – Kopriva
Nikola Đurđević
Vedski astrolog i numerolog. Autor brojnih članaka i eseja na temu samorazvoja, karme, reinkarnacije, numerologije i astrologije, a do sada je napisao šest knjiga iz spomenutih područja. Bio je urednik nekoliko časopisa kao što su “Karma”, “Ezoterikus” i “Liječenje biljem”. Profesionalno se bavi numerologijom od 1999. godine, a od 2011. i Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (Cardiff by the Sea, SAD), uspješno je završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održava savjetovanja i tečajeve Jyotisha i numerologije. Oženjen je. Živi i radi u Zagrebu.