Vjerojatnost da je poredak 4 ista slova u riječima Krist i Kris(h)na slučajan je 1:657 720, a 5 u Krist i Krista (južnoindijsko ime Krišne) cca 1:20 000 000

SPOZNAJA KROZ OSJETILA I IMPULSE IZ PRIRODE JE ISTA KAO U RITUALIMA U HRAMOVIMA


Widget not in any sidebars

U svakom trenutku nam superiorna inteligencija govori kroz impulse koji ulaze kroz naša osjetila. Propuštanjem tih impulsa do njihova Izvora bez otpora i spontano dolazimo do onoga što se najčešće zove uvid. Po nekima i prosvjetljenje. Zato je svaka misao i mantra i molitva. Najviši metafizički principi se ogledaju u materijalnom tijelu i obrnuto. Taj je Put najjednostavniji i najprirodniji. Sjetimo se „Ockhamove oštrice“ engleskog franjevca Williama od Ockhama: Ako imate dvije teorije koje predviđaju isto, odaberite jednostavniju.

Pogansko obožavanje prirodnih sila kroz predaju impulsima Prirode izmješteno je u hramove. Taj neprestani govor Boga Čovjeku preslikan je u rituale kršćanstva, hinduizma i drugih religija. Unutrašnjost hramova je projekcija unutrašnjosti čovjeka.

Osjetilo vida je podraženo pogledom na rasvijetljeni vitraj, sluha zvukom orgulja koji dolazi odostraga (tako „glazbu sfera“ ili „božanski prijev“ opisuju mistici, op.a.), dodira brojanicom koja se vrti među vrhovima prstiju gdje je koncentracija živaca najveća, njuha mirisom tamjana i okusa hostijom za koju je posve jasno zašto je zovu „tijelo Kristovo“. Um je podražen ritmičkim mentalnim ponavljanjem molitve čime se gasi misaona groznica. Predmet konačne spoznaje, personalizirane veze sa Stvoriteljem, Isus Krist se nalazi u samom centru hrama. Integralni doživljaj svih podražaja, kada dolazi od čiste svijesti jest stanje koje u kršćanstvu zovu Unio Mystica.

Hinduisti imaju identičan pristup. Ponavljanjem svetih mantri poput Hare Krišnine Mahamantre smanjuje poplavu misli u umu, a i njen zvuk dopire do ušiju praktikanta. Nekada su svi atomi od kojih se sada sastoji naše tijelo plutali u dubinama Svemira. Sjećanje svakog ljudskog bića na najfinije vibracije, ritmove na atomarnoj razini simbolizirano je u plesu Šive pa monasi u sklopu rituala i plešu. Oči gledaju kip Krišne, prsti dodirom provlače brojanicu, prostorom se širi miris „incense“-a (indijska inačica tamjana, op.a.) a posvećena hrana, prasad, igra ulogu hostije. Integralni doživljaj svih podražaja na osjetila se zove Prosvjetljenje.

I bez obzira na prijepore oko povijesnih detalja i Krist i Krišna su toliko moćni arhetipovi u kolektivnoj svijesti čovječanstva da njihovo obožavanje iz čiste svijesti i namjere može uzdignuti čovjeka do najviših razina duhovne evolucije.


Widget not in any sidebars

Kolika je vjerojatnost da se u imenima za različita božanstva takova utjecaja slučajno poredaju 4 slova uzastopno? Krist i Kris(h)na. Jedan naprama 657 720. Kako u južnoj Indiji ponekad Krišnu zovu Krista u istom nizu nalazimo 5 slova. Vjerojatnost za to je cca. 1:20 000 000. Dodajmo da su ista božanstva udaljena i geografski i u vremenu. Krišna se pojavljuje čak 3000 godina prije Krista, u dobu kada praktično nije bilo prijenosa informacija.

16602755 1102181106557004 2048795020063659357 n
Beskonačnost je dočarana u nizu odraza u dva ogledala postavljena jedno nasuprot drugom.

U delhijskom hramu Birla, posvećenom Krišni, Šivi i Buddhi postoji kip Krišne smješten između dva ogledala. Tako da su odrazi kipa u ogledalima multiplicirani u beskonačnost. Poruka je jasna. Krišna je manifestacija beskonačnog u ovom svijetu. Najsitnija točka u Hologramu i cijeli Hologram. Fraktal svih fraktala. On je u svemu i sve je u Njemu.

Evanđelje sv. Tome je apokrif u kojemu Nevjerni Toma objavljuje 114 izreka samog Isusa. Nikada nije postalo dijelom Biblije. Edward Conze, ugledni britanski stručnjak za budizam čak vjeruje da su Tomini učenici koji su doprli do Indije imali utjecaj i na budističku misao. Tako je Isus rekao: Ja sam svjetlost koja je iznad svih stvari, sve sam, i svi su iz mene potekli i svi u mene uviru. Rascjepi drvo, ja sam u njemu. Podigni kamen i tamo ćeš me naći…

Dok je idealan prikaz osvješćivanja svih unutarnjih sadržaja sagledanih u podražajima izvana u njegovoj izreci: Ako ispoljiš ono što je u tebi, spasiti će te ono što ispoljiš. Ako ne ispoljiš ono što je u tebi, uništiti će te ono što ostane neispoljeno…

Čovjek je stvoren da istražuje dubine materije i daljine Svemira. I dana su mu osjetila da kroz njih spoznaje obje strane istog novčića – materijalnu i duhovnu. Ako je Bog čovjeka stvorio „na sliku svoju“ osjetila kroz koja Njegova kreacija doživljava vanjski i unutarnji svijet mu nisu mrska. Čovjek može istraživati, ali ne i identificirati se s prolaznim svijetom kao krajnjim odredištem, ciljem svih ciljeva.

Religijski fanatizam baziran na nerazumljivim frazama podjednako je groteskan kao i znameniti učenjaci koji u ovom ranom djetinjstvu znanosti po autobusima lijepe parole „Bog je mrtav“.

Kako je povijest uglavnom povijest ljudske gluposti za aroganciju nema puno mjesta.

Drago Plečko, https://www.facebook.com/dragopleckoofficial/

16473463 1102180586557056 5844502114430185644 n
Sikhi vjeruju da je konstrukcija hrama kojeg zovu gurudwara projekcija unutarnjih svjetova u koje duša odlazi nakon smrti.

16473077 1102180873223694 3218368516339017208 n
Univerzalni princip „Kako iznutra tako i izvana“ ili Univerzalni zakon refleksije proizlazi iz starih hermetičkih učenja ali i nekih znanstvenih spoznaja današnjice.


Widget not in any sidebars

Prethodna objavaJapan Line – web na hrvatskom o Japanu
Slijedeća objavaKoliko je bitno čime se baviš u životu?
Drago Plečko
Drago Plečko je rođen 1951. godine u Samoboru. Završio je gimnaziju te studij kemije u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je na istome fakultetu iz područja organske kemije – kemije prirodnih spojeva. Već u mladosti je imao interes za rubna područja znanosti, pa je puno putovao i istraživao pritom snimajući putopisne i dokumentarne filmove. Obišao je cijelu Hrvatsku i četrdesetak zemalja na četiri kontinenta. Uz stotine članaka, radijskih i televizijskih emisija autor je prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima. Sudjelovao je na brojnim svjetskim kongresima i konferencijama iz graničnih područja znanosti, te osobno upoznao gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u posljednjih 35 godina, od kojih je mnoge i intervjuirao. Autor je knjiga „Joga, bionergija, zdravlje“, „Droge - bič novog doba“. „Moji susreti s jogijima“ i koautor prvog hrvatskog subliminalnog CD-a „Moć podsvijesti“. Sudionik je niza istraživačkih projekata vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu. Trenutno vodi nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.