Iako je velik broj ljudi već čuo za riječi “Hare Krišna”, rijetko je tko upoznat s njihovim značenjem. U ovom kratkom eseju, Šrila A.C.Bhaktivedanta Swami Prabhupada objašnjava značenje Hare Krišna maha-mantre.

“Transcendentalna vibracija stvorena pjevanjem Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare predstavlja uzvišeni proces oživljavanja naše transcendentalne svjesnosti.

>> Što su mantre i kako ih primjeniti?

Kao žive duhovne duše, svi smo mi bića izvorno svjesna Krišne (sanskritski naziv za Boga), ali budući da se od pamtivijeka nalazimo u dodiru s materijom, naša svjesnost je sada zagađena materijalnom atmosferom. Materijalna atmosfera u kojoj sada živimo naziva se maya ili iluzija. Maya znači „ono što nije“. Što je iluzija? Iluzija je pokušaj da budemo gospodari materijalne prirode, iako se nalazimo u čvrstim okovima njezinih strogih zakona. Kada sluga umjetno pokušava oponašati svemoćnog gospodara, to se naziva iluzijom. Mi nastojimo iskorištavati prirodna bogatstva materijalne prirode, ali se ustvari sve više zaplićemo u njezine složene zakone. Stoga, iako ulažemo veliki trud u pokušaj nadvladavanja prirode, sve više postajemo ovisni o njoj. Ova iluzorna borba protiv materijalne prirode može odmah biti okončana oživljavanjem naše svjesnosti Krišne.

Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare je transcendentalni proces oživljavanja ove izvorne, čiste svjesnosti. Pjevanjem ove transcendentalne vibracije, možemo pročistiti svoje srce od svih pogrešnih koncepcija. Osnovni princip tih pogrešnih koncepcija je lažna svjesnost da smo gospodari svega što nas okružuje.

Svjesnost Krišne nije neprirodna svjesnost nametnuta umu. Ona je izvorna, prirodna energija živog bića. Ta svjesnost se budi kada slušamo transcendentalnu vibraciju. Ovaj najjednostavniji proces meditacije preporučen je za ovo doba. Iz osobnog iskustva možemo opaziti da pjevajući maha-mantru, ili veliku pjesmu za dostizanje oslobođenja, odmah možemo osjetiti transcendentalni zanos koji potječe s duhovnog nivoa. Pod utjecajem materijalne koncepcije života, obuzeti smo zadovoljavanjem čula, kao da se nalazimo na nižem nivou životinjskog postojanja. Onaj tko se malo uzdigne iznad nivoa zadovoljavanja čula, zaokuplja se umnom spekulacijom kako bi se oslobodio okova materijalnog postojanja. Iznad nivoa spekulacije, kada osoba posjeduje dovoljno inteligencije, pokušava pronaći vrhovni uzrok svih uzroka – u sebi i izvan sebe. Kad se uzdigne na nivo duhovnog razumijevanja, nadišavši nivoe čula, uma i inteligencije, utemeljuje se na transcendentalnoj nivou.

atma.hr – 52
Pjevanje Hare Krišna mantre odvija se na duhovnom nivou i zato ova zvučna vibracija nadilazi sve niže nivoe svijesti – čulni, umni i intelektualni. Stoga nema potrebe za umnom spekulacijom ili intelektualnim naporima. Da bismo pjevali maha-mantru ne trebamo shvatiti jezik mantre. Ona djeluje automatski, s duhovnog nivoa, i stoga svatko može sudjelovati u vibriranju ovog transcendentalnog zvuka, bez ikakve prethodne kvalifikacije. Naravno, u naprednom stadiju od osobe se očekuje da, zahvaljujući svom duhovnom razumijevanju, ne čini uvrede.

U početku možda neće biti prisutno svih osam vrsta transcendentalnog zanosa: ošamućenost, znojenje, ježenje kože, zapinjanje u govoru, drhtanje tijela, bljedilo, plakanje u zanosu i trans.

Međutim, zahvaljujući pjevanju, osoba bez sumnje ubrzo biva uzdignuta na duhovni nivo i ispoljava prvi simptom duhovne spoznaje kroz plesanje uz pjevanje mantre. Naravno, onome tko je previše zapleten u materijalni život potrebno je malo više vremena, ali čak se i takav materijalno zapleteni čovjek može vrlo brzo uzdići na duhovni nivo.

Riječju Hara se oslovljava Gospodinova energija, a riječima Krišna i Rama sam Gospodin. I Krišna i Rama znače najviše zadovoljstvo, a Hara je Gospodinova vrhovna energija zadovoljstva, u vokativu promijenjena u Hare. Gospodinova vrhovna energija zadovoljstva nam pomaže da priđemo Gospodinu.

Ove tri riječi, Hare, Krišna i Rama, predstavljaju transcendentalno sjeme maha-mantre. Pjevanjem mantre uvjetovana duša moli Gospodina i Njegovu energiju da je zaštite. U ovom dobu svađe i licemjerja, ni jedan drugi proces duhovne spoznaje nije tako djelotvoran kao pjevanje maha-mantre:

Hare Krišna, Hare Krišna
Krišna Krišna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama
Rama Rama, Hare Hare”

atma.hr – 52
Krishna das & Sting – Mountain Hare Krishna