Svako ljudsko biće zaslužuje ljubav. Čim se rodi. A da ne mora prstom pomaknuti. Ne trebate zaslužiti ljubav, ne trebate moliti ljubav, ne trebate patiti za ljubav. Imate pravo na ljubav. Od sebe i drugih.

atma.hr – 78
Puno nas ide kroz život nesvjesno da je ljubav u nama. I da si je sami možete dati. Imate to pravo. To je ljubav prema sebi. Obično tražimo ljubav izvana, da nam je netko drugi da. Tražimo je na krivim mjestima ili je ne tražimo uopće misleći da je ne zaslužujemo.

Ovo je jedna od najvećih, a možda i najproširenijih laži. Svako ljudsko biće zaslužuje ljubav. Čim se rodi. A da ne mora prstom pomaknuti. Ne trebate zaslužiti ljubav, ne trebate moliti ljubav, ne trebate patiti za ljubav. Imate pravo na ljubav. Od sebe i drugih. Dopustite si ljubav. Ljubav je krhka, ali i najjača sila koja postoji. Koja kulerica, ha? 😃

Ponekad se nakon jedne ili nekoliko veza koje su krahirale povučemo u svoju pećinu i ne dajemo si više priliku. Ni sebi ni drugima. Najgore je odustati od ljubavi. Kao da si počinio emocionalno samoubojstvo. Ako ti se događaji, ljudi, ponašanja ponavljaju, tj. uvijek proživljavaš isti emocionalni obrazac vrijeme je da se zapitaš što se događa.

Što ovdje ne valja? Život je vrlo strpljiv učitelj, može ponavljati test do unedogled. Problem je u tome što ti život prvo da test, a tek onda lekciju. I onda sletiš na nos, polomiš koju kost, ali, eto, preživiš.

atma.hr – 39

To je najbrži način učenja. Zapravo je vrlo darežljiv s obzirom da smo ovdje vrlo kratko. Naš život je samo treptaj u vječnosti.

Treba shvatiti da nešto ne valja, a onda početi učiti, ostajati sam sa sobom, otpuštati svoje emocije, slojeve davno zaboravljenih rana, povreda, snova… I onda vas iznenade osjećaji stari i nekoliko desetljeća koji nikuda nisu otišli, bili su u nama cijelo vrijeme, samo ih mi nismo bili svjesni. Ponekad smo zapetljani u mrežu emocija i potrebno je vrijeme da se otpetljamo iz nje.

Dajte si vremena. Niti ste se u nju zapetljali preko noći niti se možete otpetljati preko noći. Budite strpljivi sami sa sobom. Ne bojte se zatražiti pomoć za duboke rane i povrede koje jako krvare i previše bole. Ne biste čekali da vam je slomljena noga, zar ne? Tako je potrebno pobrinuti se i za emocionalne rane.

Obično čekamo napadaje panike, bolne rastanke, bolest … kad više ne možete ignorirati da nešto ne valja. Kad svi alarmi svijetle crveno. I kad više ne možete dalje.

atma.hr – 75
Neću preživjeti još jedan prekid, neću preživjeti ako dobijem otkaz, neću preživjeti ako on/ona ode… Potrebno je shvatiti da ako se stvarno dogodi teška situacija nećete umrijeti. Djeca misle da neće preživjeti bez odraslih. I to je točno. Ali vi više niste dijete. Otpustite taj osjećaj koji je još u vama.

Preživjet ćete. Neće biti lako i neće biti jednostavno. Ali mnogo ste jači i mudriji nego što mislite. Zato se te situacije događaju. Da osvijestite da možete. Da ojačate sebe i svoje sposobnosti. Sve što vam treba je u vama. Jeste li spremni za ljubav?

Melita Bušljeta, life coach

Facebook stranica:
https://www.facebook.com/melita.dobarosjecaj/

atma.hr – 78