pixabay.com

atma.hr – 52
Obitelji donose otisak emocionalnog stanja koji se onda traži u odnosima toliko snažno dok se ne slomite, a onda obrazac odigra svoje.

Lucija je živjela u dobro situiranoj obitelji u kojoj je otac imao glavnu riječ, a samim time što je donosio novac, o kojem je ovisila cijela obitelj, prešutno su mu priznavali dominaciju koju je on i koristio. Ako pogledamo Lucijinu natalnu kartu, jasno je da joj je novac jako dobro postavljen, međutim, ona je u prošlom životu po tom pitanju živjela još i bolje, a ovisnost o obitelji je bila još jače naglašena. Dakle, živjela je u naglašenom patrijarhalnom sustavu, u bogatoj obitelj i tu nastaje jaka ovisnost gdje otac postaje nadrealna osoba. Fromm, Jung, Freud su tu fazu zvali neosviještena slika djetinjstva koja se ne privodi u svijest, a na kolektivnoj razini, vidimo zarobljeno cijelo čovječanstvo. Jaka funkcija oca i njegovo podcjenjivanje joj je u ovom životu donosilo dominantne partnere kakav je bio njen otac, ali koji su je ponižavali i jasno da s likom oca u odnosu ne možete stupiti u emocionalni odnos.

atma.hr – 52
Kada se razočarala u takve partnere, pokušavala je odabrati drugačije partnere, ali kao i svaki recidivist, vraćala se na takve partnere, dok u jednom trenutku nije odustala. Kako na jyotish savjetovanju, tako se i na radionici ova situacija mogla uočiti, poput promjene tona glasa gdje se ona svojim ponašanjem pretvara u dijete. Promjenom glasa ulazi u identitet djeteta i na taj način iskazuje poštovanje autoritetu. Stanje žrtve prošlog života kroz meditaciju i terapiju ju je doveo da skidanja sa opijata, a kasnije i do veze.

U njenom slučaju, kontrola ju je štitila od nepredvidivosti slobode, tako da se moguća spontanost kad joj se svidi neki partner, nije mogla ostvariti. Povrijeđenost je bila zaštitni mehanizam. Time si je u prošlosti uskratila ljubav, ali sve je to činila kako bi spriječila moguću povrijeđenost i kako bi se zaštitila od moguće boli kad bi se upustila u vezu. Ovo rade više-manje mnogi u vezama. Osjećaji koji su se njegovali u obitelji, poput straha i ljutnje, redovito postaju dio zaljubljenika.

Lucija je svjesna situacije i radom na sebi malo pomalo učinila korak, te se u odnosu uz mnogo truda odvikavala od starih obrazaca koji su je dovodili do nesretnih ljubavi. Sada je svjesna da je komunikacija i iskrenost nužna, da je teško izložiti sebe drugome, a da zbog toga ne budeš osuđen i odbačen. Parovi koji su to uspjeli danas su u odnosu. Vidjeti svoje emocije kao obrasce koje je oblikovala naša obitelj, a onda ih osvijestiti i učiniti promjenu, doista je stvarna promjena.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 52
Prethodna objava“Popis koji mi je spasio brak”
Slijedeća objavaPovratak Sebi
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.