Artwork by Daniel B. Holeman

Čarobne riječi koje su povezane s područjem treće čakre su: Odgovornost, Odabir, Odluka i Samopouzdanje, Samopoštovanje, Samostalnost i osjećaj Samovrijednosti. Osobe koje imaju neravnotežu u tom području tijela osjećaju povećane tegobe, tako da su česti gastritisi, glavobolje migrenskog tipa, nadimanja, podrigivanja i bolovi.

atma.hr – 52
Treća čakra obuhvaća sljedeće organe: jetru, žučni mjehur, gušteraču, želudac, nadbubrežnu žlijezdu i tanko crijevo.

Osobe koje imaju neravnotežu u tom području tijela osjećaju povećane tegobe, tako da su česti gastritisi, glavobolje migrenskog tipa (jedna strana glave), nadimanja, podrigivanja i bolovi.

To područje je povezano s fizičkim izgledom, debljinom ili mršavošću ili pak umorom koji je postao jedna od najčešćih tegoba.

Čarobne riječi koje su povezane s tim područjem su: Odgovornost, Odabir, Odluka i Samopouzdanje, Samopoštovanje, Samostalnost i osjećaj Samovrijednosti.

Pacijenti se javljaju u ordinaciju zbog problema u tom području, a ako se ne javljaju zbog konkretnog zdravstvenog problema onda žele steći te osobine ako ih nikada nisu imali ili ih pak žele pronaći ako su ih putem zagubili.

Odrasli ljudi koji imaju problema s tjelesnom težinom počinju osvještavati da im je čitavog života netko drugi određivao što će jesti, kada će jesti i koliko će jesti, a to je obično bliska osoba majka ili baka.

Toliko se nauče da je \”red\” slušati tu blisku osobu i ne tražiti za sebe što im pripada, jer puno je vjerojatnije da je ta osoba u pravu, da ona bolje zna što toj osobi treba. Neke osobe odluče još u dječjoj dobi da neće uzimati ništa što im se nudi ako im se ne da ono što žele, dok druge reagiraju tako da za ljubav osobe koja kuha uzimaju sve što ona nudi.

atma.hr – 52
Naravno da kada odrastu uopće ne znaju što žele i glavna dijeta je onda saznati što zaista žele jesti, kada žele jesti i koliko.

Onda dolazi sljedeći izazov: kako se toga držati? Većini je puno lakše držati se dogovora kojeg imaju s drugim ljudima, nego držati se dogovora kojeg imaju sa samim sobom, jer ostajući npr. preko hrane ovisni o vrsti hrane koju su dobivali kada su bili mali, ostaju povezani s Majkom hraniteljicom. A ta se veza ne ispušta baš lako.

Čak i kada nema više Majke, ona ostaje u \”glavi\” i prema sebi se ponašamo kao što su se drugi ponašali prema nama. Zato se vještina kao briga o sebi polako počinje učiti, a time se stječe osjećaj samostalnosti.

Preko tog osjećaja polako raste osjećaj samopouzdanja i vlastite vrijednosti.

Jednom kada znamo što želimo, preuzimamo odgovornost za svoje zdravlje, lakše odabiremo i donosimo odluke, a to nam daje osjećaj snage i osobne moći.

Taj lanac skraćeno izgleda ovako:

1) Što želim za sebe?
2) Odabir i donošenje odluke
3) Osjećaj samopouzdanja
4) Osjećaj moći

U čitavu priču se uvuku glavni neprijatelji – kritika i kritiziranje. Kada ne znamo što točno želimo, onda se obično nađe netko to zna bolje od nas.

Nakon toga nas ta osoba kritizira ili kritiziramo sami sebe jer se osjećamo mali i glupi i ako to stanje potraje još duže počinju zdravstveni problemi u području gornjeg trbuha.

atma.hr – 52
Zvuči vrlo jednostavno, zar ne? Jednostavno je, ali zahtijeva vježbanje kao i svaka druga vještina. Kada ne uspijem u svom naumu, prateće emocije su nalik onima koje vidimo u četverogodišnjaka koji se strašno ljuti.

Međutim, ako nitko ne posluša tu ljutnju, naučimo je potiskivati, a ljutnja se najviše voli skrivati u jetri. Ako imate bilo kakvih poteškoća u ovom području, preispitajte se na kojim područjima ugađate drugima, a ne sebi i gdje vi nekog drugog kritizirate.

Kada savladate tu vještinu koja se prostire na mnoga područja života, možda ćete se iznenaditi kada budete osjećali vlastitu moć kao mir u području želuca (solarnog pleksusa).

Na druge ćete osobe djelovati tako da će i one poželjeti istu takvu kvalitetu, jer ona daje prekrasan osjećaj osobne moći i samopoštovanja.

dr. med. Zrinka Buljan/alternativa.hr