Mnogo ste puta vidjeli kako iscjelitelji koriste ruke polaganjem dlanova na tijelo primatelja i možda se čak i divili tome kako je moguće da netko kroz ruke propušta iscjeljujuću energiju.

Bi li vas iznenadilo kada bih vam rekla da je to prirodni sustav i da iz naših dlanova, kada je u svojoj zdravoj protočnosti, energija teče prirodno i neometano.

Najjednostavniji primjer za to bio bi kontakt majke s djetetom, gdje majčin dodir ima ljekovit učinak na dijete, ali isto tako postoji niz primjera, od stavljanja dlana na nečija leđa u znak potpore do postavljanja vlastitih dlanova na bolno mjesto kao vid samopomoći.

Pokušajmo demistificirati kako dolazi do tog iscjeljujućeg protoka kroz dlanove.

Najprije: ako nema protoka kroz tijelo davatelja, teško da će isti moći pokrenuti protok kroz dlanove.

Zašto?

Ta energija ne dolazi niotkuda. Ona ima svoj protok kroz naše tijelo. U osnovnom primarnom sustavu (postoji i sekundarni) prirodnog napajanja našeg tijela energijom naše je tijelo povezano s energijom po vertikali „odozgora” tj. energijom Neba, Izvora i „odozdola” tj. energijom od same Zemlje, kao planeta čijem matriksu pripada tijelo koje trenutno koristimo. Ta veza u vertikalnom energetskom stupu stvorena je našim rođenjem na ovom planetu i postoji dokle god smo živi. Sva ta energija pa i ona koja se može probuditi intenzivnijim otvaranjem energetskih kanala u našem tijelu, kao npr. poznata kundalini shakti, NAŠA je vitalna energija. To što je ona naša želim naglasiti jer kada i ako se kroz život prosječne osobe dogode jača energetska otvaranja, pa čak i iskustva koja bismo mogli nazvati mističnima, često postoji predmnijevanje da je riječ o nečemu što je van nas samih, nekakvoj božanskoj milosti ili se čak može dogoditi situacija u kojoj veličamo sebe i svoje sposobnosti.

Ukoliko živite u ljudskom tijelu, budite sigurni da vrlo malo nas, uključujući i mene, poznajemo sve prave sposobnosti svojih tijela. Sposobnost provoditi kroz sebe energiju Neba i Zemlje naša je prirodna sposobnost i osnova naše energetske anatomije.

Kako bi energija stigla iz vertikalnog stupa do ruku, ona se najprije susreće u srcu kao našem centru. Tamo se ona stapa i uravnotežuje. (Imajte na umu da govorimo o zdravom sustavu protoka energije, što nažalost kod mnogih nije slučaj.) Iz srca energija dalje prolazi niz ruke i dolazi do naših dlanova. Protok koji se ostvaruje od srca, kroz ruke prolazi mrežom isprepletenih energetskih tokova tzv. meridijana ili nadija. Moramo znati da je to još uvijek prilično gusta, fizička razina. Taj protok kroz ruke moguće je ostvariti i kroz više razine našeg tijela, ne samo eterično tijelo kroz koje prolazi energija, već i kroz duhovno, stoga razine i slojevitost onoga što prenosimo kroz sebe i kroz svoje ruke može varirati u dimenzijama kroz koje protječe. Što je više davatelj protočan, to više „vlada” višedimenzionalnosti svog tijela, tj. nastanjuje više dimenzija.

Pokušat ću malo više objasniti. Ako mi koristimo samo fizičko tijelo kao bazično kojim nastanjujemo život na ovom planetu, bez da znamo da tijelo ima svoju verziju i u drugim dimenzijama, tada se nećemo ni obazirati na te dimenzije, niti ih nastojati svjesno nastaniti kao naše vlastite. Ali ako mi rastemo u svijesti i svojom svijesti zauzimamo cijele kapacitete tijela koje koristimo, pa zatim osvještavamo da smo i više od fizičkog tijela, da smo energija, pa zatim i više, da smo svijest, shvatit ćemo da svijest nema granica i nije ograničena samo granicama fizičkog tijela. Tada ćemo kroz ovo tijelo suvereno nastanjivati sve one dimenzije postojanja koje ne samo da su nam prirođene već na njih imamo i pravo. Razlike između tih naših tijela mjerljive su vibracijom, tj. sva ta naša tijela nalaze se na različitim vibracionim nivoima. Zvukoterapeutima je poznato da svaka osoba proizvodi različite vibracije i da zapravo vrlo mali broj osoba, tj. njihovo vibraciono polje može odzvanjati s više vibracionih slojeva. Razlog je tome što oni nisu aktivirani u tih pojedinaca.

Kada se izgubi pojam naše fizičke granice, veza srce – ruka može se jednostavno zanemariti, a energija će teći od našeg centra samom pomisli, samim otvaranjem prema nekome, kao impuls ljubavi koji protječe kroz nas

Sekundarni izvori napajanja energijom

Osim Vertikale na koju se spajamo kako bi energija protjecala kroz nas do srca i kroz ruke, naravno postoje i mnogi drugi izvori te energije. Svi naši veći energetski centri, čakre, ujedno su i portali energije. Sam planet bogat je prirodnom energetskom mrežom koja kola svojim tokovima čineći pojedina mjesta „mjestima moći“ kroz koje je taj protok pojačan.

Provlačenje iscjeljujuće energije/prane kroz dlanove

Moguće je zapravo i izolirati dlanove kao sredstvo prenošenja davatelja energije te se usmjeriti samo na to da su isključivo dlanovi alat kojim se energija prenosi na primatelja. Na taj se način davatelj, koliko je to moguće, ne upliće prijenosom energije kroz vlastite prirodne sustave u energiju primatelja, ali tada izostaje i komponenta spajanja kroz srčani centar. Ponekad je takav rad i prijenos energije na taj način nužnost za iscjelitelja kako bi njegova osobna energija bila čim manje involvirana u energiju primatelja. Najvažniji je razlog zaštita iscjelitelja kao davatelja energije. Iako ne preferiram takav prijenos energije, mogu razumjeti kako je on ponekad nužnost. No, ako gledamo taj prijenos iz srca kroz ruke u smislu nečega što može biti sredstvo izražavanja ljubavi i što može obogatiti naše odnose, tada nećemo imati potrebu štititi svoje srce u kontaktu s drugom osobom.

Jačanje veze srca i ruku

Vezu između srca i ruku možemo pojačati na razne načine. Koji god odaberemo, bit je postići veću protočnost u tijelu. To se može postići masažom, tjelovježbom, opuštajućim disanjem i meditativnim vježbama.

Najviše preporučujem yin yogu za meridijane srca i pluća ili yogu srca, kao divne alate koji će naravno biti korisni za nas same, a potom i za jačanje tog protoka prema dlanovima.

VJEŽBA JAČANJA VEZE SRCA I RUKU

Sjedite ili stojite u meditaciji. Nemojte ležati jer tad gubite taj osjećaj da ste u okomici na tlo. Osvijestite protok kroz vertikalnu liniju od gore kroz vrh glave i od dolje od ispod dna trupa. Dahom povlačite tu energiju prema srčanom centru, sredini prsnog koša. Kada osjetite da je taj protok osnažen, tada se usredotočite na to kako kroz vas na udah energija protječe od gore i dolje sve do srca i tamo se akumulira, a zatim na izdah silazi niz ruke do dlanova.

Ako želite, a to vas ne iscrpljuje, tu energiju možete iskoristiti za polaganje dlanova na sebe ili eventualno iscjeljivanje nekog drugog.

Da bismo u radu s primateljem da mogli održavati takav protok energije, on za nas mora postati sasvim jednostavan te se radi iz opuštenog i svjesnog stanja. Imajte na umu da iako vam namjere mogu biti dobre, ako vaš um ne prestaje raditi i opterećivati se vlastitim problemima, vašem primatelju nećete prenositi samo energiju koju prenosite kroz ruke, već ćete ga opteretiti i svojim mislima ili emotivnim stanjem.

Kako god, želite li pojačati svjesnost u dlanovima, dovoljno je da ih trljate ili plješćete njima, no ponudit ću vam i jednostavnu meditativnu vježbu.

VJEŽBA JAČANJA SENZIBILITETA PROTOKA ENERGIJE KROZ DLANOVE

Osvijestite svoje dlanove i dišite kroz njih. Osjetite kako se na udah ispunjavaju dahom i na izdah prazne. Vrlo jednostavno, a učinkovito. Ukoliko ćete osjećati protok daha kroz vaše dlanove, nema zapreke da ih senzibilizirate i za druge suptilne energije.

Prije nego vas ponese želja da polažete svoje dlanove na sve živo i neživo, prisjetite se u to unijeti više vaše svjesnosti. Procijenite najprije nije li vrijednije uspostaviti kroz sebe stabilan protok energije, ali samo za sebe, za svoje zdravlje i svoju stabilnost i uravnoteženost.

Napisala: Tatjana Pavlic Blažon,
Transformation Healing by Tatjana: Transformation Healing by Tatjana – Početna | Facebook
Studio Hara – Početna | Facebook