Foto: unsplash.com

Kažu da nema ništa ljepše od iskrene i tople ljubavi, one koja grije srce i opušta dušu. Kada to ne doživljavamo, nije lako i srce nam govori da se moramo još potruditi. Mnoge osobe misle da njihovo ulaganje i beskrajna ljubav mogu sve pobijediti i onda se daju trista posto da poprave moguće nesporazume, prepreke i loše okolnosti. Mnogima tako život prolazi u pokušajima, očekivanjima i nadanjima da će se nešto promijeniti. Mnoge veze vrijedne su takvog truda, ali postoje one iz kojih treba otići i pobjeći glavom bez obzira.

atma.hr – 52
Koje su to situacije?

To je odnos u kojem niste cijenjeni i poštovani kao osoba. To je veza u kojoj nema povjerenja i obostrane odgovornosti. To je odnos s osobom koja vas ignorira, koji vam prijeti, zanemaruje vaše potrebe i želje, daje previše obećanja koja ne ispunjava, pretjeruje i laže, mijenja raspoloženja i previše pažnje daje drugima izvan obitelji i veze, govori vam da niste dovoljno dobri za njega ili nju, a na sve načine svoje postojanje ističe kao najvažnije i najispravnije na svijetu.

Kada ovako čitate, može vam se učiniti previše loših okolnosti na jednom mjestu, ali upravo to proživljavaju osobe koje su se uplele u vez s manipulatorom.

Takvi odnosi puni su uspona i padova, odustajanja i povrataka, odlazaka i pomirenja, uznemirenosti i olakšanja, sve dok se žrtva tog odnosa u potpunosti ne iscrpi i svoj život ne počne planirati i organizirati isključivo oko manipulatora, bez ikakve želje da pogleda sebe i sebi ugodi. Cijeli život se počinje vrtjeti oko nekoga tko stvara toliko boli, frustracije i razočaranja, a opet je toliko potreban da se žene teško udaljavaju od takvih osoba.

Ključ i rješenje za ovakve situacije je kontinuirani osobni razvoj i shvaćanje da zaslužujemo pravu ljubav koja ne boli. Kada zavolimo sebe, počinjemo se pitati koliko dugo je još potrebno da dajemo prednost onima koji nas svjesno i ciljano uništavaju.

To je točka u kojoj postajemo svjesni prolaznosti života i to je prijelomni trenutak u kojem se odlučujemo za sreću ili nesreću. To je odluka koja može promijeniti život. To je potez koji donosi zdravlje i mir koji zaslužujemo.

Mnogi ne vjeruju da njihova osoba čini takve neugodnosti namjerno, već se nadaju da je riječ o nekom nesporazumu, stresu, nejasnoći u komunikaciji i slično. Mnoge osobe tada pokušavaju argumentirati, razgovarati i dokazati da ne misle ništa loše i da nisu zaslužile takav tretman. Tada kreće ciklus još većih problema, jer manipulatori ne žele objašnjenja niti im trebaju. Oni se „hrane“ dramom i reakcijama. Oni vas žele kontrolirati i posjedovati. Žele sebe prikazati idealnim u odnosu na to koliko vi griješite i koliko ste puni različitih nedostataka.

Istovremeno, u društvu će biti omiljeni, šarmantni, otvoreni, veseli i puni razumijevanja ili se neće ni po čemu isticati, a vama će pokušati stvoriti osjećaj grižnje savjesti da nešto ne radite kako treba prema njima. Ti isti se u kućama ponašaju kao da dolaze na poligon u kojem isprobavaju različite metode za uznemiravanje.

U razgovoru s mnogim osobama, uvijek čujem isto pitanje: „Je li moguće da on ili ona to radi namjerno i planski?“. Odgovor je vrlo jednostavan… Da!

atma.hr – 52
Tek kada prihvatimo da je to ciljano ponašanje usmjereno na stjecanje vlastite koristi, otpetljava se klupko u kojem počinjemo analizirati prošle događaje i shvaćamo koliko smo bili naivni u potrazi za idealnom ljubavi i razumijevanjem. Tada počinjemo shvaćati da smo previše davali, a oni su bili spremni uzeti bez da uzvrate na barem sličan način.
Uvijek je teško prihvatiti da nas je netko tako izigrao i doveo do toga da razmišljamo da s nama nešto nije u redu. Još je gore kada nam netko to stalno i govori…

Nadam se da ništa od ovoga niste doživjeli i da se čudite osobama koje to proživljavaju, a ipak ostaju u takvim odnosima. Ako ste se pronašli negdje u ovim redovima, vrijeme je da i dalje istražujete ovu temu kako biste razumjeli kako si olakšati ili pomoći. Život je prekratak za tužna očekivanja i uzaludna iščekivanja promjene u drugima. Umjesto da se pitate zašto vas netko ne voli na pravi način, uvijek je mudrije zapitati se zašto toliko ne volimo sebe pa pristajemo na ono što nam šteti i ne gradi sretan život.

***

Više o manipulatorima možete potražiti u više od 280 videa na YouTube kanalu Elvirino dvorište: https://rb.gy/qjhexo

Na kanalu vas očekuje 1.000 videa na temu odnosa, motivacije, komunikacije te osobnog i duhovnog razvoja. Kontakt za individualne konzultacije: [email protected]

Autorica: Dr. sc. Elvira Mlivić Petrović, savjetnica za poslovni i osobni razvoj u Filaksu