Foto: unsplash.com

Ako vam se čini da stalno kritizirate muškarca u svom životu i prigovarate mu, možda jednostavno zanemarujete nekompatibilnost i pokušavate pretvoriti sportski automobil u mini kombi.

atma.hr – 52
Nije potrebno da vas bombardiram narodnim izrekama ili pričama; i sami znate da postoji razdor u razumijevanju između spolova. Taj se jaz mora premostiti kako bi žene i muškarci imali zdrave odnose.

Ono što žene trenutno ne znaju o muškarcima je da se muškarci moraju osjetiti potrebnima, željenima i korisnima. Kao žena, morate u svom životu napraviti prostor, u kojem bi muškarac mogao imati mjesto i ispuniti svoju svrhu. To je zapravo ono zbog čega se muškarac osjeća povezan sa vama i zbog čega vam je predan.

Pokret za ženska prava nesumnjivo je koristio ženama na više načina. Ako biste se mogli vratiti u prošlost i vidjeti muškarce i žene u društvu prije 1960., shvatili biste točno na što mislim. Međutim, kad god dođe do pokreta pobune, dolazi do skretanja u suprotnu krajnost i na taj se način nanosi podjednako velika šteta dobru koje je ta pobuna donijela.

To se dogodilo sa pokretom za ženska prava i s promjenama u odnosu prema spolovima. Zbog boli koju su žene iskusile od muškaraca, bilo da su je prepoznale u sebi ili ne, u pokretu je postojala mržnja prema muškarcima.

To je pokretu koji se javno zavjetovao za ravnopravnost spolova dalo bizarnu energiju, jer je zapravo bio okrenut protiv muškaraca. Sjena pokreta za prava žena bila je iskorjenjivanje muškosti; njegovi se efekti osjećaju još i danas.

Iako po svojoj nominalnoj vrijednosti mogu osnažiti ženu u nemoći, izreke poput: “Žene mogu sve što mogu muškarci.” “Žene mogu same.” “Nemoj biti žena kojoj treba muškarac, budi onaj tip žene koja treba muškarcu”. “Ako želite da se nešto kaže, pitajte muškarca, ako želite da se nešto učini, pitajte ženu.” “Što god žene radile, moraju to učiniti dvostruko bolje nego muškarci, kako bi ih se vidjelo kao upola dobre, srećom to nije teško ”…

atma.hr – 52
Ove izreke su suludo destruktivne, a isto tako nisu istinite. Ništa u svemiru nije suvišno. Postoje stvari koje mogu učiniti muškarci, a žene ne i obratno. Žene muškarce doživljavaju kao narcisoidne i sklone su mišljenju da taj narcizam znači da su muškarci neovisni. Muškarci nisu neovisni.

Povezanost i društvena skupina je muškarcima potrebna baš kao i ženama. Muškarci napreduju kada se simbiotički uklope u društvenu skupinu. Moraju se osjećati korisnima, potrebnima i željenima, jer o tome ovisi njihovo samopoštovanje.

A muškarci vole preuzeti odgovornost kada im to pozitivno utječe na samopoštovanje. Muškarci podsvjesno definiraju svoju vrijednost na temelju toga što čine za druge. Današnja poruka žena muškarcima upravo je suprotna. Žene pogrešno shvaćaju stvarno mjesto i svrhu muškarca kao nemoćnu ovisnost, muškarca koji im otvara vrata kao uvredu ženskoj sposobnosti, muško vodstvo kao kontrolu.

I zbog toga, umjesto da u svom životu naprave prostora za muškarca, žene ih neprestano podsjećaju da im muškarci nisu potrebni. Ovo postaje ozbiljna poruka koja zbunjuje muškarce i stavlja ih u poziciju gubitnika, jer žene ne dopuštaju muškarcima da budu korisni i da imaju mjesto i svrhu u njihovom životu. Ali kada, kao rezultat toga, muškaraci postanu pasivni, žene ne osjećaju apsolutno nikakvu privlačnost prema njima i ne poštuju ih. Muškarac postaje poput još jednog djeteta o kojem se žena mora brinuti.

medicinski medij hrana koja mijenja zivot

Kada se muškarci dovedu u ovakav gubitnički položaj, oni postaju buntovni. Svoju buntovnost pokazuju pasivnošću. Svojom neaktivnošću muškarci žele reći: “Dobro … onda sve učinite same i vidite kako vam ide.” Potencijalno najbolji primjer takvog ponašanja može vidjeti kroz lik Richarda u filmu ‘Plava laguna’.

Upravo je ova dinamika dovela do današnje iscrpljenosti i stresa kod žena. Sada, u doba postmodernog feminizma, žene moraju biti i raditi sve. Do ovog, unutar ljudske vrste, nije nikada trebalo doći. Mnoge se žene danas pitaju koji je zapravo smisao muškaraca. A kada žene počnu zauzimati ovakav stav, one počinju objektivizirati muškarce. Ovo je zastrašujući oblik zamjene uloga.

Jedna stvar koju žene trebaju razumjeti je da muškarac treba biti dobar, tražen, potreban i koristan u stvarima u kojim on to zaista je. Fobija od intimnosti je pravi problem, koji, poput maske prekriva autentičnost. Ali žene koje su njihovi muški partneri označili kao “zahtjevne” ili koje često nailaze na otpor svojih muških partnera kada od njih nešto traže, ovo najčešće doživljavaju zbog toga što ne biraju kompatibilne partnere.

Svi su muškarci različiti, baš poput automobila. Ako ste žena s orijentacijom ka obitelji, kupovina dvosjednog sportskog automobila je loša ideja.

Tako i za neke muškarce, zahtjev da se ponašaju na određeni način, kako biste ih trebali i cijenili, nije drugačiji od toga da sportskom automobilu kažete da treba postati mini kombi i da ćete ga samo onda cijeniti. U slučaju nekompatibilnosti s partnerom, žene imaju tendenciju da se s njom izbjegavaju suočiti, pa umjesto toga kritiziraju muškarca da se promijeni.

atma.hr – 52
Što je ženama potrebno učiniti, kako bi se prilagodile ovoj stvarnosti muškaraca?

1. Neka muškarac bude u svojoj muškoj energiji. Zapravo, ohrabrujte je. Muškarac koji je u potpunosti u svojoj muškoj energiji vam ne prijeti; on je vaš najveći zagovornik.

2. Napravite prostora u svom životu za muškarca. Muškarac mora služiti svrsi za vas i u vašem životu. To ne znači da mu zapovijedate. To znači da mu treba otvoriti prostor u područjima svog života, kako bi on preuzeo vodstvo. Na primjer, pustite ga da vam otvori vrata. Neka otvori poklopce na staklenkama koje vam je teško otvoriti. Pustite ga da vas zaštiti.

Pustite ga da riješi problem sa kojim se borite. Neka vas ogrne jaknom ako vam je hladno. Neka vas vodi u kino. Zajedno jasno odredite razliku između njegove i vaše uloge u domaćinstvu. Nešto što su plemena starog svijeta shvatila, a suvremeni svijet nije, je da postoji mjera zdravlja u ulogama spolova, sve dok su te uloge nešto što osoba bira i pristaje svojom slobodnom voljom.

Ako energija koju odašiljete ili stvari koje kažete: “Uspjela sam, jer sam neovisna žena”, oko vas i vašeg života izgraditi će se neprobojni zid. Nema uloge za muškarca. To nije privlačno. Muškarci će gravitirati daleko od ovog i jedini muškarci koji će vam se približavati spadaju u dvije kategorije.

banner za knjige iscjeljenje pomocu predaka

Prva kategorija su muškarci koji su u djetinjstvu pretrpjeli traumu pa traže mamu, a kojima je vaša ogromna odgovornost jako privlačna, jer žele biti zbrinuti i vole da im se kaže što da čine. Druga kategorija su muškarci koji se zbog trauma u djetinjstvu hrane izazovom ‘pripitomljavanja divlje kobile’. Ti muškarci vole slomiti žene koje misle da su moćne, bilo mentalno, emocionalno, fizički ili sve troje, i tako ih napraviti poslušnim ženama.

3. Budite vrlo oprezne s kritikama, prigovaranjima i manipulacijama. Ono što muškarci čuju kada ih se kronično kritizira je: “Ti si neuspjeh u ulozi koju sam ti dala u svom životu.”

Muškarci također trebaju znati što zapravo želite, umjesto onoga što rade, a ne samo dobiti poruku da nešto ne rade kako treba. I zapamtite da ako vam se čini da stalno kritizirate muškarca u svom životu i prigovarate mu, možda jednostavno zanemarujete nekompatibilnost i pokušavate pretvoriti sportski automobil u mini kombi.

Žene isto tako imaju tendenciju da manipuliraju kako bi zadovoljile svoje potrebe. U tim slučajevima ne otvarate prostor muškarcu da zadovolji vaše potrebe nego ga prisiljavate da to učini, na način koji će uništiti vaš odnos. Suprotno tome, ako želite dobru vezu, davanje pozitivnih povratnih informacija o muškarčevoj važnosti u vašem životu, za potrebe i uloge koje obavlja, sjajno utječe na vaš odnos.

atma.hr – 52
4. Muškarci su nevjerojatno direktni u usporedbi sa ženama. Žene su istrenirane da budu indirektne, da manipuliraju putem pasivne agresije, natuknica, znakova, nagovještaja i da nikada ne pitaju za svoje potrebe, jer su inače ‘loše žene’. Ali muškarci ne razumiju ovakvo ponašanje i malo je vjerojatno da će vam čitati misli. Dakle, sa muškarcima budite direktni.

Ako vam je potrebna pažnja, jednostavno im recite da vam treba malo pažnje. Ako želite bolji seks, pokažite mu što biste željele, nemojte lažirati orgazam. Ako vam se nešto ne sviđa, nemojte biti pasivno agresivne. Recite mu točno što vam se nije svidjelo i zašto i što konkretno želite. Muškarcima je pravo olakšanje kada su žene izravne i direktne.

Uzmite u obzir da, iako postoje neki traumatizirani muškarci koji su seksisti, većina muškaraca vas ne pokušava kontrolirati ili vam pokušava reći da ste nesposobne.

banner za knjige moc ljubavi

Muškarci kažu: „Želim biti povezan sa tobom, Trebam biti povezan sa tobom jednako kao i ti sa mnom. Da bih se tako osjećao, moram ispuniti ulogu u tvom životu; ulogu koja ima svrhu tako da je jasno da me trebaš i želiš u vašem životu.”

A ako želite zdrav odnos sa muškarcem, najbolje bi bilo da odaberete muškarca koji je (time tko i što je on prirodno sam za sebe) kompatibilan za ispunjenje vrlo važne i potrebne uloge u vašem životu. Ako je to slučaj, bilo bi dobro da razmišljate, govorite i djelujete na način koji to sugerira.

AUTOR: Teal Swan

https://tealswan.com/resources/articles/what-every-woman-should-know-about-men-r370/

S engleskog jezika prevela i prilagodila Angelica Horvatić  www.angelicahorvatic.com 

angelicaO ANGELICI:

www.angelicahorvatic.com

https://www.facebook.com/AngelicaHorvatic/

Angelica Horvatić je praktičar iscjeljivanja trauma, iscjeljenja unutarnjeg djeteta, rada sa sjenom, hipnoterapeut i coach.

Rođena i odrasla u Hrvatskoj, u posljednjih 19 godina, za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji, Bliskom Istoku, Europi i Australiji, Angelica je radila sa tisućama ljudi iz cijeloga svijeta.

Nakon radionica u Australiji, Angelica se u proljeće 2020. vraća u Europu sa vikend radionicama:

Zagreb 9.-10.5.2020.

https://angelicahorvatic.com/events/svjesni-odnosi-vikend-retreat-zagreb/

Rijeka 23.-24.5.2020.

https://angelicahorvatic.com/events/svjesni-odnosi-vikend-retreat-rijeka/