atma.hr – 52
Jantre su vibracione slike. One su grafički i geometrijski uzorci koji svojim oblikom, geometrijom, bojom, numerologijom, simbolima i mantrama oživljavaju frekvencije za različita područja našeg života.


Widget not in any sidebars

Svaka jantra ima svoje određene vibracije koje ju predstavljaju. Čak je i C. G. Jung pisao o utjecaju jantri na čovjeka i kako one korespondiraju sa dubljim nivoima ljudske svijesti. One djeluju na našu podsvijest te na arhetip određene inteligencije, te nas povezuju i oživljavaju to životno područje na suptilnoj razini. U VASTU, drevnoj nauci o stanovanju i gradnji, jantre se koriste za suptilno uravnoteženje prostora i tu djeluju pozitivno na svijest pojedinca  te ga povezuju ga sa sviješću prostora. U drevnoj vedskoj astrologiji, ĐOTIŠU jantre se koriste da bi izrazile energije pojedinih planeta ili elemenata. Dok se u tradiciji YOGE jantre koriste za meditaciju.

Riječ JANTRA potječe od korijena sanskritske riječi YAM što znači držati, podržati, dok TRA znači prekoračiti preko, transcendirati ili osloboditi.

U najjednostavnijem smislu jantra je alat koji služi da povuče svijest iz vanjskog svijeta i usmjeri je ka unutra i potakne unutrašnji potencijal da se ispolji u vanjskom svijetu. To sve funkcionira zbog toga što je vanjski prostor našeg okruženja usko povezan sa unutrašnjim prostorom naše svijesti. Svijest neprestano projiciramo u okolni prostor kao što se okolni prostor stalno utiskuje u našu svijest.

Jantre je potrebno aktivirati za njihovo puno djelovanje. Aktiviramo ih određenim POLOŽAJEM, MANTROM i USMJERENJEM na područje života koje predstavlja. Aktiviranje biđa korjenskom mantrom nas uvlači ka unutra, ka apsolutnom, povezuje sa temeljnom vibracijom te jantre i donosi spoznaju određene inteligencije i kvalitete, dok nakon toga aktivacija klasičnom mantrom izvlači te kvalitete na površinu i otvara mogućnosti u relativnom području.

Kod izrade jantri bitno je uskladiti povoljno vrijeme, okrenuti se u smjeru energije koju ona predstavlja (npr. crtanje SUNCE jantre ide prema istoku), te mantranje mantre koja je slušna replika te jantre. Jantre mogu biti izrađene na papiru, kartonu, drvu, kamenu, a vrlo dobre su jantre izrađene na metalu kao zlato ili bakar.

Osnovni oblici jantre jesu KVADRAT kao simbol zemlje, strukture i stabilnosti koji drži energiju jantre unutar sebe. KRUG kao simbol cjelovitosti i jedinstva  simbolizira kretanje, kruženje i razvoj. TROKUT simbolizira aktivne sile stvaranja te kao element vatre nosi žudnju za duhovnim razvojem. LATICE LOTOSA predstavljaju čistoću i svjesnost. Dok BINDU točka u sredini jantre nas povezuje sa eterom. Oko nje se sve se neprestano vrti dok u samoj njoj sve miruje, ali i iz nje ponovno nastaje sve. Ostali elementi jantre mogu biti uključeni u ovisnosti o vrsti jantre, a mogu biti izraženi oblikom, geometrijom, bojom, numerologijom, simbolima i mantrama.

Jantre su vrlo učinkovite za ispravljanje i balansiranje energija u prostoru u kojem živimo i radimo, kao Vastu korektivne mjere. Možemo ih koristiti za meditaciju te za mantranje ili nošenje sa sobom npr. u novčaniku kao energetsku podršku. Meditacija na jantru nas spaja sa određenom energijom iste te nas uvlači u unutrašnjost, a nakon toga izvlači te kvalitete van. Jantra ustvari ostvaruje dinamiku van (relativno)-unutra(apsolutno)-van(relativno) koja je čini moćnom i učinkovitom. Ona nas potiče da ostvarimo kvalitetu određene inteligencije odnosno ono čega nam eventualno nedostaje.

Više na http://www.maliganes.hr/category/vastu-postojeci-objekti-zanimljivosti/

Margito Jušić, ing. građ., đotiš i vastu savjetnik i projektant

atma.hr – 61