atma.hr – 52
Što nam uopće prodaju kao mlijeko? Ne znate i ne možete znati. Ali kada bi znali ne biste više nikada kupovali mlijeko kao robnu marku u trgovačkim centrima, a sireve bi kupovali samo od domaćih proizvođača.

Velika je i sramota što cisterne s oznakom Mlijeko hrvatskih farmi idu u inozemstvo i dovoze takvo plastično i kemijsko mlijeko. Hrvatska javnost nije sklona hrvatskom selu, poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima. A seljaci se baš u Belgiji bore da im se plati i vrednuje ono što oni proizvedu na svojoj zemlji i u svojim štalama. Roberto Cavalieri nas je na sastanku u pauzama prosvjeda europskih mljekara iznenadio pojmom da je Europa preplavljena tzv. plastičnim sirevima i kemijski proizvedenim mlijekom.

Godišnje se u EU proizvede 60.000 tona umjetnog sira

Roberto je jedan od najutjecajnijih talijanskih proizvođača mlijeka i jedan od potpredsjednika European milk Board, udruženja europskih proizvođača mlijeka. S njim smo se našli u motelu One neposredno pred početak glavne skupštine Europskog odbora za mlijeko. Taj Motel je inače bio i sjedište susreta mnogih europskih proizvođača koji su sudjelovali u prosvjedima pred EU parlamentom.

Zašto se uopće uvozi mlijeko iz SAD-a?

Na što je mislio kada nam je rekao da se godišnje u Europi proizvede 60 tisuća tona umjetnog sira. Mislio je na silne Gaude i slične polutvrde sireve po niskim cijenama u trgovačkim lancima spravljenog od mlijeka uvezenog iz SAD-a loše kvalitete i dodatkom soje, i drugih sastojaka, te proizvedenog kemijskim putem. Najmanje je u njima kravljeg mlijeka. A toga tzv. kemijskog mlijeka ima mnogo po policama.

atma.hr – 52
Masovna proizvodnja lošeg i jeftinog mlijeka u Americi

Naime, europski proizvođači, a time i hrvatski, imaju mnogo zakonskih odredbi i pravilnika koji onemogućavaju proizvodnju nečega što nije dobro. I samo držanje krava i način uzgoja u SAD-u su jeftiniji. Nemaju tamo kontrole i kemijske analize mlijeka, a proizvode mnogo. I normalno da tada proizvedu jeftinije.

SAD je velika zemlja i sve što je kvalitetno dakako pokupi njihovo tržište, a ovo loše kvalitete ide za Europu ispusti cijene mlijeka ispod razine cijene proizvodnje.

I onda naš proizvođač zdravog i prirodnog mlijeka s mnogim certifikatima mora propasti jer Amerikanci i samo s malim količinama nekvalitetnog uveženog mlijeka poremete Europu, a hrvatske domaćice hrle u trgovačke centre upravo po takvo mlijeko i sireve. Upravo zato i jesu prosvjedi, a i pokušaj da se uvede red u trgovački sporazum EU i SAD-a. Do tada, savjet svima da u širokom luku zaobilaze te robne marke dok gospoda u trgovačkim lancima ne dokažu od čega prave takve mliječne proizvode. Upravo je i iz toga razloga Marijana Petir, hrvatska europarlamentarka iz redova HSS-a, Hrvatska poljoprivredna komora i Udruge proizvođača ovih dana u europskom sjedištu, u Bruxellesu.

Dakle, pravilnici EU nas tjeraju da proizvodimo mlijeko u uvjetima koje su oni propisali, a ono tada ne može biti nigdje jeftinije pola eura. A sada je u Europi cijena i manje od 30 eurocenti, dakle oko dvije kune. A kod nas, dok prođe Križevce, i razne kontrole, bude i manje.

I eto omča oko vrata hrvatskog i europskog uzgajivača mliječnih krava. I tko profitira? Jasno, velike europske mljekare koje su već davno preuzele i naše mljekare. Njima je jeftinije na naše tržište dovesti upravo takvo jeftino i loše mlijeko, nego li da poštuju svoje kooperante koje na sve moguće načine uništavaju. A uništavaju i zdravlje onih koji im vjeruju, jer na kraju – potrošač ima glavnu riječ.

Autor: Damir Rukovanjski, dipl. arg.
Izvor: agroklub.com

atma.hr – 52